Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στη Βρετανία - Αυξήθηκε στο 4%

Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στη Βρετανία – Αυξήθηκε στο 4%

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία ακολούθησε τις αυξήσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ

Ανατροπή επεφύλασσε ο πληθωρισμός της Βρετανίας για τον μήνα Δεκέμβριο, ο οποίος αυξήθηκε στο 4% από το χαμηλό διετίας του 3,9% τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέλεπαν νέα μείωση στο 3,8%.

Τα στοιχεία, τα οποία ανατρέπουν δυσάρεστα την εξέλιξη των τελευταίων μηνών κατά τους οποίους ο πληθωρισμός της Βρετανίας κατέγραφε μείωση μεγαλύτερη από όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι αναμένεται ότι θα εντείνουν τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια στο υψηλό 15ετίας του 5,25% τον Αύγουστο.

Τι έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- ήταν 5,1% τον Δεκέμβριο, έχει παραμείνει αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία ακολούθησε τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο. Η στερλίνα αυξήθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την απόφαση, η οποία μπορεί να μειώσει την πεποίθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η BoE θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Οι προβλέψεις της τράπεζας της Αγγλίας

Η BoE προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαζόταν μέχρι τα τέλη του 2025 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόλις τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2024, εν μέρει λόγω της διολίσθησης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τον βρετανικό πληθωρισμό στο υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022, προσθέτοντας σημαντικά τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις από τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία COVID-19.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024