Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σχέδια της Κίνας για ανάπτυξη με έναν πληθυσμό που γερνάει

Τα σχέδια της Κίνας για ανάπτυξη με έναν πληθυσμό που γερνάει

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σχεδιάζει να επενδύσει στην κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα, των άνω των 60 ετών

Σχέδιο ενίσχυσης της λεγόμενης «ασημένιας οικονομίας» που εκτιμάται ότι αξίζει τρισεκατομμύρια δολάρια, κατάρτισε η Κίνα, προκειμένου να καλύψει τον πληθυσμό που γερνά ταχέως και χρειάζεται υπηρεσίες που κυμαίνονται από παράδοση γευμάτων έως οίκους ευγηρίας και επιλογές ψυχαγωγίας, αναφέρει το Bloomberg.

Το Πεκίνο θέλει να κινητοποιήσει τις εταιρείες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με ένα πρώτ περίγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρατικό Συμβούλιο, ενθαρρύνοντας την προσαρμογή καταναλωτικών προϊόντων όπως ρούχα, οχήματα και τρόφιμα στις συγκεκριμένες ανάγκες των ηλικιωμένων, ανέφερε το Bloomberg. Οι έξυπνες συσκευές και η εικονική πραγματικότητα αναμένεται να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Μια μοναδική ευκαιρία

Η ασημένια οικονομία εκτιμάται ότι θα αξίζει 30 τρισεκατομμύρια γιουάν ($4,18 τρισεκατομμύρια) την επόμενη δεκαετία – αντιπροσωπεύοντας το 10% της συνολικής οικονομίας της Κίνας έως το 2035 – ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Beijing News, επικαλούμενο στοιχεία από κυβερνητικό think tank.

Οι τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούν να εκδίδουν ειδικά ομόλογα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της «ασημένιας» οικονομίας, ενώ οι τράπεζες ενθαρρύνονται να χορηγούν πιστώσεις σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και επιχειρήσεις που είναι αφιερωμένες στη διευκόλυνση της ζωής των ηλικιωμένων πολιτών. Μάλιστα, σχεδιάζεται να αναπτυχθούν δέκα βιομηχανικά πάρκα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα σε μεγάλες πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ δεσμεύτηκε να αναπτύξει την «ασημένια» οικονομία της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι ενώ η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες, θα ζητήσει από εταιρείες και άλλους οργανισμούς να εξυπηρετήσουν τις διαφορετικές ανάγκες των ηλικιωμένων.

Γιατί προέκυψε πρόβλημα με τον ηλικιωμένο πληθυσμό

Το «baby boom» της δεκαετίας του 1960 και η πολιτική για το ένα παιδί που ακολούθησε για δεκαετίες – με στόχο να χαλιναγωγήσει την αύξηση του πληθυσμού – έχουν μετατρέψει την Κίνα σε έναν από τους πληθυσμούς που γερνούν ταχύτερα στον κόσμο. Απρόσμενη εξέλιξη, αφού 1 στους 5 από τους 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της ηπειρωτικής χώρας ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω στα τέλη του 2022 – με το ποσοστό να ξεπερνά το 30% σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει ακόμη αναπτύξει μια ολοκληρωμένη υποδομή και τομέα υπηρεσιών που να καλύπτουν τις αυξανόμενες τάξεις των ηλικιωμένων. Περίπου το 90% των ηλικιωμένων πολιτών της περνούν τα τελευταία τους χρόνια στο σπίτι και όχι σε φροντίδα ηλικιωμένων, ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV. Ενώ ένα πενιχρό 3% βρίσκεται τώρα σε νοσηλευτικές εγκαταστάσεις.

Και το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μόνο ένα ενήλικο παιδί, επιφορτισμένο ήδη με την εργασία και την δική του οικογένεια, για να φροντίζει τις ανάγκες τους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024