Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος εκπτώσεων για την Κίνα - Πως το Ιράν «εκβιάζει» υψηλότερες τιμές πετρελαίου

Τέλος εκπτώσεων για την Κίνα – Πως το Ιράν «εκβιάζει» υψηλότερες τιμές πετρελαίου

Το Ιράν παρακρατεί αποστολές πετρελαίου προς την Κίνα «παζαρεύοντας» υψηλότερες τιμές από τον κορυφαίο πελάτη της

Διέκοψε το εμπόριο πετρελαίου με την Κίνα το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη παρακρατεί αποστολές και απαιτεί υψηλότερες τιμές από τον κορυφαίο πελάτη της, περιορίζοντας τη φθηνή προσφορά για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές διυλιστηρίου και εμπορίου στις οποίες αναφέρεται το Reuters.

Η μείωση του ιρανικού πετρελαίου, που αποτελεί περίπου το 10% των εισαγωγών αργού της Κίνας και οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση των παγκοσμίων τιμών πετρελαίου και να συμπιέσει τα κέρδη των κινεζικών διυλιστηρίων.

Η απρόβλεπτη αυτή κίνηση, την οποία ένα στέλεχος του κλάδου χαρακτήρισε αναγκαστική, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ της παραίτησης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο από τις κυρώσεις κατά του πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία εκτρέπει τις αποστολές από τον νοτιοαμερικάνικο παραγωγό προς τις ΗΠΑ και την Ινδία, αυξάνοντας έτσι τις τιμές για την Κίνα καθώς οι αποστολές προς την ασιατική χώρα μειώθηκαν.

Τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν στην Τεχεράνη.

Τέλος οι εκπτώσεις

Η National Iranian Oil Co, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, Ιρανοί traders διαμήνυσαν στους Κινέζους αγοραστές ότι θα περιόριζαν τις εκπτώσεις για τις παραδόσεις του ιρανικού αργού πετρελαίου μεταξύ 5 και 6 δολαρίων το βαρέλι χαμηλότερα από το Brent, ανέφεραν στο Reuters πέντε traders που δραστηριοποιούνται στην αγορά πετρελαίου.

Αυτές οι συμφωνίες είχαν συναφθεί τον Νοέμβριο σε εκπτώσεις γύρω στα 10 δολάρια το βαρέλι, είπαν οι traders.

“Αυτό θεωρείται ως εκτεταμένη χρεοκοπία και η εντολή για αύξηση των τιμών προφανώς προήλθε από τα κεντρικά γραφεία στην Τεχεράνη, καθώς εμποδίζουν τις προμήθειες και στους μεσάζοντες”, δήλωσε στέλεχος εμπορικών συναλλαγών με έδρα την Κίνα.

Στέλεχος σε κινεζικό μεσάζοντα που προμηθεύεται πετρέλαιο απευθείας από το Ιράν δήλωσε ότι ο παραγωγός του ΟΠΕΚ «αναστέλλει ορισμένες αποστολές», οδηγώντας σε «αδιέξοδο» μεταξύ Κινέζων αγοραστών και Ιρανών προμηθευτών.

Η Κίνα έχει εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας συχνά πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τους παραγωγούς που υπόκεινται σε κυρώσεις, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και, πιο πρόσφατα, τη Ρωσία – χώρες που προμηθεύουν σχεδόν το 30% των εισαγωγών αργού της Κίνας.

Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι περικοπές του Ιράν προς την Κίνα. Τουλάχιστον ένας αγοραστής έχει αποδεχθεί υψηλότερες τιμές: ένα διυλιστήριο με έδρα τη Σαντόνγκ αγόρασε ένα φορτίο στα τέλη του περασμένου μήνα με εκπτώσεις μεταξύ 5,50 και 6,50 δολαρίων σε βάση παράδοσης από το πλοίο.

Οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω, καθώς η τελευταία προσφορά που ακούστηκε ήταν 4,50 δολάρια, σύμφωνα με τους traders. Η μέση έκπτωση του περασμένου έτους για το ιρανικό αργό – Iranian Light- , ένα βασικό προϊόν που αγοράζει η Κίνα με υψηλή απόδοση μέσης διύλισης, ήταν περίπου 13 δολάρια.

«Οι αγοραστές εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν μια λύση καθώς οι νέες τιμές είναι πολύ υψηλές», δήλωσε ένας αγοραστής με έδρα τη Σαντόνγκ. «Αλλά επειδή έχουν περιορισμένες επιλογές και η ιρανική πλευρά είναι πολύ σκληρή, το περιθώριο για διαπραγματεύσεις για τις τιμές είναι δύσκολο και δεν ευνοεί τους Κινέζους αγοραστές».

Ο πύργος της Ελευθερίας στον Ιράν, σήμα κατατεθέν της Τεχεράνης.

«Τσαγιέρες»

Τα μικρότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, που ονομάζονται… «τσαγιέρες», έχουν γίνει οι κορυφαίοι πελάτες της Τεχεράνης από τότε που αγόρασαν για πρώτη φορά ιρανικό πετρέλαιο στα τέλη του 2019. Αντικατέστησαν τα κρατικά διυλιστήρια, τα οποία σταμάτησαν να συναλλάσσονται με το Ιράν λόγω ανησυχιών ότι παραβίασαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι «τσαγιέρες» απορροφούν περίπου το 90% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, που συνήθως μεταβιβάζονται ως πετρέλαιο Μαλαισίας ή Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λένε εμπορικές πηγές.

Εν μέσω της διαμάχης για τις τιμές, οι συνολικές εξαγωγές του Ιράν και οι εισαγωγές της Κίνας από το Ιράν μειώθηκαν.

Η Κίνα εισήγαγε περίπου 1,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ιρανικού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, από 1,22 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο και 23% πιο κάτω από το ρεκόρ του Οκτωβρίου 1,53 εκατομμύρια bpd, εκτιμά η Vortexa Analytics.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024