Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
OHE: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί από τους Χούθι να τερματίσουν τις επιθέσεις στην Ερ. Θάλασσα

OHE: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί από τους Χούθι να τερματίσουν τις επιθέσεις στην Ερ. Θάλασσα

Με 11 ψήφους υπέρ και τις αποχές της Ρωσίας, της Κίνας, της Αλγερίας και της Μοζαμβίκης, το ψήφισμα πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να αναλάβουν δράση κατά των Χούθι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε την Τετάρτη από τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε για την αποφυγή κλιμάκωσης των εντάσεων, ενώ υποστήριξε εμμέσως την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχειρησιακή δύναμη που υπερασπίζεται τα πλοία.

Η απαίτηση αυτή διατυπώθηκε σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάλεσε επίσης τους Χούθι να απελευθερώσουν το Galaxy Leader, ένα ιαπωνικής κατασκευής οχηματαγωγό που συνδέεται με έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και το οποίο η ομάδα κατέλαβε στις 19 Νοεμβρίου, καθώς και το 25μελές πλήρωμά του.

Έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και τέσσερα, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα που έχουν δικαίωμα βέτο, απείχαν

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον ΟΗΕ και πριν την αποδοχή του ψηφίσματος, εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποσυρθούν. Συμπληρώνοντας πως επιτέθηκαν σε πλοίο των ΗΠΑ ως αντίποινα για την επίθεση που στοίχισε την ζωή σε 10 Χούθι και είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση τροιών πλοιαρίων. Η επίθεση αποκρούστηκε από Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Αντάρτης Χούθι φυλά τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας.

Η ψηφοφορία και οι διατάξεις του ψηφίσματος

Έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και τέσσερα, εκ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα που έχουν δικαίωμα βέτο απείχαν. Όπως απείχαν οι Μοζαμβίκη και Αλγερία.

Η βασική διάταξη του ψηφίσματος, που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, σημείωνε το δικαίωμα των κρατών μελών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «να υπερασπίζονται τα πλοία τους από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας».

Η διάταξη ισοδυναμούσε με σιωπηρή έγκριση της επιχείρησης Prosperity Guardian, μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία υπερασπίζεται εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι.

«Η απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προτρέποντας το Συμβούλιο να εγκρίνει το ψήφισμα.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024