Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Όσα είναι γνωστά για την πειρατεία σε πλοίο από αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Υεμένη: Όσα είναι γνωστά για την πειρατεία σε πλοίο από αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πλοίο με σημαία Μπαχάμας είναι νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Αβραάμ Ούνγκαρ. Την εκμετάλλευση είχε ιαπωνική εταιρεία.

Ένα βρετανικής ιδιοκτησίας και ιαπωνικής εκμετάλλευσης πλοίο κατέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στη νότια Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως «τρομοκρατική ενέργεια του Ιράν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο και αιωρήθηκαν με αυτό πάνω από το ισραηλινό πλοίο πριν κατεβούν με σχοινί στο κατάστρωμα και πάρουν τον έλεγχό του, ανέφερε το NBC News.

Το πλοίο είναι βρετανικών συμφερόντων, με σημαία των νήσων Μπαχάμες, ενοικιασμένο από Ιάπωνες και ανήκει κατά το ήμιση σε Ισραηλινό μεγιστάνα

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι έχουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, σύμμαχος της Τεχεράνης, εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Στόχος τα ισραηλινά πλοία

Όπως σημειώνει το Reuters, την προηγούμενη εβδομάδα ο ηγέτης των Χούθι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ισραήλ και ότι θα μπορούσαν να στοχεύσουν ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Bab al-Mandeb, μεταξύ Ερυθραίας και Τζιμπουτί, από την πλευρά της Αφρικής, και Υεμένης από την πλευρά της αραβικής χερσονήσου.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τους Χούθι, αλλά εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι όλα τα πλοία που ανήκουν σε ισραηλινούς, βρίσκονται υπό διαχείριση από ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν ισραηλινή σημαία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι «είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση και την παρακολουθούμε στενά».

«Δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλοίο»

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ένα πλοίο -το οποίο δεν κατονόμασε- είχε κατασχεθεί και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στην ιδιοκτησία, τη λειτουργία ή τη σύνθεση του διεθνούς πληρώματός του.

«Δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλοίο», ανέφερε.

«Πρόκειται για άλλη μια ιρανική τρομοκρατική ενέργεια που αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση της πολεμικής συμπεριφοράς του Ιράν εναντίον των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με συνακόλουθες διεθνείς προεκτάσεις έναντι της ασφάλειας των παγκόσμιων ναυτιλιακών οδών», τονιζόταν στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι η κατάληψη του πλοίου πραγματοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης (Χούθι)

Οι Χούθι της Υεμένης παραδέχθηκαν πως κατέλαβαν ένα ισραηλινό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και το μετέφεραν σε λιμάνι της Υεμένης.

«Αντιμετωπίζουμε το πλήρωμα του πλοίου σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές και αξίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του στρατού της ομάδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δήλωσαν ότι «σε απάντηση στην ισραηλινοαμερικανική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και τις καθημερινές φρικαλεότητες τους, θα βάλουν στο στόχαστρο ισραηλινά πλοία, καθώς και πλοία που μισθώνονται ή ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με το σιωνιστικό καθεστώς».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η απόφαση ελήφθη για την υποστήριξη των καταπιεσμένων Παλαιστινίων στη Γάζα και κατόπιν αιτήματος της Υεμένης και όλων των άλλων ελεύθερων εθνών.Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης κάλεσαν επίσης τους πολίτες όλων των χωρών να απέχουν από την εργασία σε τέτοια πλοία και να διαχωρίσουν δημόσια τη θέση τους από τη μεταφορά εμπορευμάτων με αυτά τα πλοία».

Το πλοίο μετέφερε οχήματα και κατευθυνόταν από ένα λιμάνι στη νότια Τουρκία προς ένα λιμάνι στη δυτική Ινδία σύμφωνα με πηγές του Al Mayadeen.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024