Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μύθος και η τραγωδία των γυναικών με ακραίο μπούστο

Ο μύθος και η τραγωδία των γυναικών με ακραίο μπούστο

Ένα βιβλίο για τη βεντέτα Lolo Ferrari, σταρ της δεκαετίας του 1990 και κάτοχος των μεγαλύτερων τότε προσθετικών στήθους στον κόσμο, αναζωπυρώνει μια συζήτηση σχετικά με τη ριζική μεταμόρφωση του σώματος και το κατά πόσο υπάρχει τέχνη στην πρακτική αυτή.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Σόφι Άντερσον πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών. Η Άντερσον ήταν ηθοποιός πορνό, ακτιβίστρια, κωμικός και διασημότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (σχεδόν 360.000 άνθρωποι την ακολουθούσαν στο X, όπου οι σταρ των ταινιών ενηλίκων έχουν μεγαλύτερη παρουσία λόγω της λιγότερης λογοκρισίας του γυμνού). Παρουσίαζε τον εαυτό της ως πανσεξουαλική, ειλικρινή και περήφανα χυδαία. Αλλά για κάποιους, το πιο αναγνωρίσιμο πράγμα πάνω της ήταν μια ακραία σωματική διάπλαση, με στήθη που αψηφούσαν τη βαρύτητα και τους τυπικούς κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη ανατομία.

Η εικόνα της γινόταν πιο σύνθετη από την προσωπικότητα που έδειχνε η Άντερσον στο διαδίκτυο. Χαιρετούσε τους ακολούθους της με ένα τρυφερό «guys, girlies and nonbinary friends» και η υπεράσπιση της ισότητας και η αγάπη της για το camp την έκαναν ένα είδος μούσας για ένα τμήμα της βρετανικής Λοάτκι κοινότητας, που συχνά την προσκαλούσε σε πορείες υπερηφάνειας.

Το προφίλ της στα πορνογραφικά βίντεο -σκηνοθετημένο, θεατρικό, μερικές φορές πιο κοντά στην κωμωδία slapstick ή σε αυτό μιας ηρωίδας κόμικς ενηλίκων παρά στην κλασική πορνοστάρ που προσανατολίζεται στην ανδρική απόλαυση- την τοποθέτησε σε μια σφαίρα πέρα από αυτή της ψυχαγωγίας ενηλίκων. Βίβλοι της νεωτερικότητας όπως το Interview και το Dazed τη φωτογράφισαν και της πήραν συνεντεύξεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα με ακραία, υπερσεξουαλική σωματική διάπλαση πέρασε μια γέφυρα για να γίνει ένα μετα-ειρωνικό είδωλο, κάποια που θα μπορούσε να μοιραστεί το χώρο με καλλιτέχνες, σχεδιαστές και μάρκες πολυτελείας.

«Η bimbo ζούσε πάντα στη φαντασία μας, αλλά η εκδοχή της Lolo Ferrari πήγε την έννοια ένα βήμα παραπέρα»

H Σόφι Άντερσον 

Μια μετα-ανθρωπιστική φαντασίωση

Η Άντερσον ακολούθησε τα βήματα άλλων γυναικών που έχουν προσθέσει δυσανάλογα μεγάλα εμφυτεύματα που συνέβαλαν στη φήμη τους. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά ερωτικών ηθοποιών και μοντέλων που, χάρη στη χειρουργική επέμβαση, τη λιποαναρρόφηση, τις βαφές και το μακιγιάζ, προσεγγίζουν την εμφάνιση μιας ζωντανής φουσκωτής κούκλας.

Η Γαλλίδα Lolo Ferrari (1963-2000) υπήρξε από τις πιο διάσημες, αναγνωρισμένη στην εποχή της από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως η γυναίκα με τα μεγαλύτερα εμφυτεύματα στήθους στον κόσμο.

Στο ισπανόγλωσσο βιβλίο Lolo (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Niños Gratis) ο συγγραφέας Miguel Agnes προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη σε μια φιγούρα που υποτιμήθηκε για χρόνια και θεωρήθηκε ως μια χαζοχαρούμενη πορνοστάρ.

«Η bimbo ζούσε πάντα στη φαντασία μας, αλλά η εκδοχή της Lolo Ferrari πήγε την έννοια ένα βήμα παραπέρα. Αποφάσισε, πιθανότατα παρακινούμενη από τον σύζυγό της, Eric Vigne, να κάνει μια χειρουργική μετάβαση προς μια απάνθρωπη σιλουέτα. Η Lolo έβαλε το σώμα της στο τραπέζι του χειρουργού για να σμιλέψει στη σάρκα της μια μετα-ανθρωπιστική φαντασίωση, ένα ασυνείδητο αρχέτυπο που μέχρι τότε, το είχαμε δει μόνο μέσω των σωμάτων των τρανσέξουαλ γυναικών στο underground».

Το ισπανόγλωσσο βιβλίο Lolo (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Niños Gratis)

Υπήρξαν και άλλες σαν τη Lolo

Η Αργεντίνα Sabrina Sabrok (Μπουένος Άιρες, 53 ετών) αναγνωρίστηκε το 2006 και το 2009 από το Guinness ως η γυναίκα με τα μεγαλύτερα εμφυτεύματα στήθους στον κόσμο. Το 2020, είπε σε συνεντευξιαζόμενο ότι ζύγιζαν 11 κιλά το καθένα. Η Πανδώρα Πικς ήταν η τελευταία μούσα του σκηνοθέτη Ρας Μάιερ, ο οποίος ήταν διάσημος τη δεκαετία του 1970 για τη δημιουργία μιας σειράς ταινιών που για κάποιους αντιπροσώπευαν ετεροκανονικούς παραδείσους, γεμάτους με γυναίκες που είχαν τεράστιο στήθος.

Για άλλους, ήταν το αποκορύφωμα της ψυχεδέλειας, της ειρωνείας και του χιούμορ. Το πορνό και ο ερωτισμός λειτουργούν ως φυσικό περιβάλλον για αυτού του είδους τα σώματα, τα οποία τελειοποιούνται και φτάνουν στα άκρα με την αισθητική χειρουργική, αν και ο Agnes γράφει ότι στην πραγματικότητα η Ferrari γύρισε μόνο μία πορνογραφική ταινία «την οποία η βιομηχανία τεμάχισε και μοιράστηκε σε πλήθος συλλογών, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτή ήταν η κύρια δραστηριότητά της. Το στίγμα κόλλησε και η Lolo το μετάνιωσε πάντα. Προφανώς, το είχε κάνει υπό την πίεση του μάνατζερ και του συζύγου της».

«Υπάρχει κάτι από την παράδοξη επιστροφή στην παιδική ηλικία στην υπερσεξουαλική γυναίκα, σαν η σιλουέτα της να κερδίζει τη μάχη ενάντια στον κυρίαρχο άνδρα»

Η Αργεντίνα Sabrina Sabrok

Μια αναβίωση της υπερβολής

Το στίγμα του σεξουαλικού αντικειμένου δεν είναι απολύτως σωστό, σύμφωνα με την Tania Pardo, αναπληρώτρια διευθύντρια του Centro de Arte Dos de Mayo. Για την ίδια, αυτού του είδους τα σώματα αντιπροσωπεύουν «μια υπερσεξουαλική αντίληψη για τις γυναίκες, αλλά υπάρχει κάτι σε αυτό το ακραίο που μπορεί να κατανοηθεί ως μια αναβίωση της υπερβολής.

»Σκέφτομαι την τρανς κουλτούρα και την κατασκευή διαφορετικών ταυτοτήτων μέσω της υπερσεξουαλικοποιημένης αισθητικής, που όμως, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζει ετεροφυλόφιλες αρσενικές απαιτήσεις που χρησιμοποιούνται από μια θέση αναβίωσης και ειρωνείας. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα υπερβολικά σώματα. Από εκεί και πέρα, αναγκαζόμαστε να αναλογιστούμε την ίδια την αντίφαση της εικόνας στην οποία ζούμε σήμερα: Η χρήση φίλτρων και οι selfies είναι, τελικά, παραμόρφωση και αλλοίωση της πραγματικότητας».

Η Raquel Manchado, ιδρύτρια του εκδοτικού έργου Antorcha, το οποίο εδώ και χρόνια συγκεντρώνει τη γραφική ιστορία του μισογυνισμού και των στερεοτύπων φύλου στη λαϊκή κουλτούρα, συμφωνεί με αυτή την ερμηνεία. «Το σημείο εκκίνησης φαίνεται να είναι το ετεροφυλόφιλο ανδρικό βλέμμα, αυτό το πανταχού παρόν φαντασιακό, αλλά αυτές οι φυσιογνωμίες θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από την παιδική φαντασία, η οποία υποβαθμίζει επιμελώς αυτό το φαντασιακό. Είναι δυνατόν να ξεκινήσει κανείς από την υπερσεξουαλικοποίηση χωρίς να καταλήξει σε ένα απλό σεξουαλικό αντικείμενο. Είναι σαφές ότι αυτό πηγαίνει πολύ παραπέρα: Πρόκειται για την οπτικοποίηση του εαυτού σας και τον σχεδιασμό του εαυτού σας σε μια σχεδόν εξωπραγματική και υπερβολική μορφή που δεν υπάρχει στη φύση. Δεν χρειάζεται καν να υπάρχει».

Η Agnes συμφωνεί με αυτή την αντίληψη των γυναικών με ακραία σωματική διάπλαση που εμφανίζεται στο ανδρικό βλέμμα ως ένα μείγμα σεξουαλικής θεάς και μητέρας: «Υπάρχει κάτι από την παράδοξη επιστροφή στην παιδική ηλικία στην υπερσεξουαλική γυναίκα, σαν η σιλουέτα της να κερδίζει τη μάχη ενάντια στον κυρίαρχο άνδρα, αντιστρέφοντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο άντρας γίνεται παιδί στο πλευρό της».

Δείτε το βίντεο με τη Lolo Ferrari 

Αλλά είναι τέχνη;

Ο 21ος αιώνας έχει φέρει μαζί του ένα είδος συγκαταβατικού βλέμματος προς κάθε μορφή αισθητικής απόκλισης, σπεύδοντας να την χαρακτηρίσει ως παράσταση, επανάσταση ή τέχνη. «Το αν αυτά τα ακραία σώματα θεωρούνται τέχνη καθορίζεται από την πρόθεση με την οποία έχουν κατασκευαστεί», λέει ο Pardo.

Η εκλιπούσα Άντερσον, για παράδειγμα, είχε πολύ σαφείς αναφορές και δεν κρεμόταν σε κανένα μουσείο. «Θυμάμαι ότι ήθελα να κάνω αισθητική επέμβαση όταν ήμουν 18 ετών. Έβλεπα πορνό και πάντα μου άρεσε το ψεύτικο βλέμμα… Ήξερα ότι το βλέμμα που ήθελα ήταν το πολύ, πολύ ψεύτικο κολλημένο βλέμμα».

Η Raquel Manchado πιστεύει ότι «αυτές οι γυναίκες ενσαρκώνουν την ανυπακοή, δεν συμμορφώνονται με αυτό που αναμένεται από αυτές. Δεν νομίζω ότι οι γονείς τους είναι περήφανοι που η κόρη τους απέκτησε οικειοθελώς απίθανα βυζιά. Αλλά εκείνες είναι».

Οι δύο τους συμφωνούν, ωστόσο, σε μια αναφορά: Tη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Orlan (Saint-Étienne, 76 ετών), η οποία τη δεκαετία του ’90 υποβλήθηκε σε μια σειρά αισθητικών επεμβάσεων ως έναν τρόπο αναβίωσης του σαρκικού σώματος: Aύξηση χειλιών και ένθετα σιλικόνης και στις δύο πλευρές του μετώπου ως μια χειρονομία σε αντίθεση με τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς που επιβάλλεται στα γυναικεία σώματα. Αναφέρουν επίσης τις Carolee Schneemann, Marina Abramović, Ester Ferrer και Cindy Sherman. «Η σύγχρονη τέχνη έχει δουλέψει πολύ πάνω σε όλα αυτά για να μιλήσει για παραμορφωμένη, κατακερματισμένη ή τερατώδη ομορφιά και να διαλύσει την κατασκευή της γυναικείας υποκειμενικότητας» λένε.

H Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Orlan

Τεράστιο βάρος

Πέρα από αυτές τις καλλιτεχνικές εκτιμήσεις, υπάρχουν και οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Sabrina Sabrok δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή της Αργεντινής: «Ξέρω ότι το βάρος του στήθους μου επηρεάζει την υγεία μου, αλλά πρέπει να συνεχίσω όσο καλύτερα μπορώ. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αθλούμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ζυγίζουν πολύ και η πλάτη μου είναι πολύ μικρή». Για τα άτομα που έχουν βρει τη φήμη και τον τρόπο ζωής χάρη σε μια ακραία ανατομία, το να την αλλάξουν θα σήμαινε ότι θα έχαναν τη δουλειά τους.

Στο άρθρο της Guardian που ανακοίνωσε τον θάνατο της Ferrari (μια αυτοκτονία που θεωρείται αμφίβολη εδώ και χρόνια, με τον σύζυγο και τον μάνατζέρ της να είναι ύποπτοι), εξηγείται ότι «φορούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο σουτιέν μέρα και νύχτα και δεν μπορούσε να κοιμηθεί μπρούμυτα ή ανάσκελα (παρεμπόδιζαν την αναπνοή της). Φοβόταν να ταξιδέψει με αεροπλάνο σε περίπτωση που εκραγούν».

Ένα άλλο απόσπασμα από τη νεκρολογία: «Η Ferrari ζούσε με τον συνεχή φόβο, καθώς έκανε το σόου της και στριπτίζ στο ένα κλαμπ μετά το άλλο σε όλη την Ευρώπη. Ότι κάποιος τρελός θα πηδούσε στη σκηνή και θα προσπαθούσε να τις τρυπήσει το στήθος».

Το πιο γνωστό τραγούδι της Ferrari ονομαζόταν «Airbag Generation» και συμμετείχε στην επιτυχημένη βρετανική εκπομπή Eurotrash, την οποία φιλοξενούσε για χρόνια ο Jean Paul Gaultier. Η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της πορνογραφίας και του ερωτισμού.

«Η Ferrari ζούσε με τον συνεχή φόβο, καθώς έκανε το σόου της και στριπτίζ στο ένα κλαμπ μετά το άλλο σε όλη την Ευρώπη. Ότι κάποιος τρελός θα πηδούσε στη σκηνή και θα προσπαθούσε να τις τρυπήσει το στήθος»

Σήμερα τι γίνεται;

Η παράδοση συνεχίζεται, με τη χορηγία πλέον πλατφορμών όπως το Onlyfans, όπου τα όρια μεταξύ πορνογραφικού και απλώς μαζικού περιεχομένου έχουν οριστικά εξαφανιστεί. Ο τίτλος της γυναίκας με τα μεγαλύτερα στήθη στον κόσμο είναι πλέον αμφισβητούμενος.

Μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Lourdes García μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο στήθος στην Ισπανία. Η Leia Parker ισχυρίζεται ότι έχει το μεγαλύτερο στήθος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια Βραζιλιάνα, η Sheyla Hershey, λέει ότι έχει καταρρίψει το ρεκόρ της Sabrok. «Το πορνό είναι τόσο πανταχού παρόν που ξεχειλίζει στην καθημερινή μας πραγματικότητα», λέει η Agnes.

Σήμερα είναι πιο προσιτό από τη μουσική, τη λογοτεχνία ή το εμφιαλωμένο νερό, με την έννοια ότι είναι ελεύθερο και πολύ-ειδικό και με έναν οικείο τρόπο, θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα. Οι σκιές του φέρνουν παράπλευρες απώλειες, αλλά οι χρήστες της δεν είναι ακόμη πρόθυμοι να ρίξουν φως σε αυτές τις περιοχές».

H Sheyla Hershey, λέει ότι έχει καταρρίψει το ρεκόρ της Sabrok

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024