Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς «ράγισε» το γυαλί με Σάντσο και Γιουνάιτεντ - Η «ρήξη» με τον Τεν Χαγκ, η περιθωριοποίηση και ο Ρονάλντο

Πώς «ράγισε» το γυαλί με Σάντσο και Γιουνάιτεντ – Η «ρήξη» με τον Τεν Χαγκ, η περιθωριοποίηση και ο Ρονάλντο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστειλε τον Τζέιντον Σάντσο στην Ντόρτμουντ λόγω της συμπεριφοράς του και της «ρήξης» με τον Ολλανδό. Πώς ο Άγγλος κατάφερε να τα κάνει όλα λάθος και να πάρει την κάτω βόλτα;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2021 αποφάσισε να ρίξει πολλά λεφτά για μεταγραφές και ένα από τα μεγάλα «μπαμ» που έκανε ήταν η απόκτηση του Τζέιντον Σάντσο από την Ντόρτμουντ για πάνω από 85 εκατ. ευρώ, με το ποσό ανάλογα τα μπόνους να έφτανε ακόμη και τα 115.

Ο νεαρός Άγγλος εξτρέμ προερχόταν από μια φανταστική σεζόν στη Βεστφαλία, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (τότε προπονητής της Γιουνάιτεντ) τον ήθελε σαν τρελός, ο ίδιος ήθελε πολύ να παίξει στο Ολντ Τράφορντ και ο «γάμος» μετά από σίριαλ έγινε.

H αλήθεια για τον Σάντσο και τη συμπεριφορά του και οι χειρισμοί του Τεν Χαγκ

2,5 χρόνια μετά την έλευση του στο Μάντσεστερ όμως, τα πράγματα έχουν «στραβώσει» για τα καλά, ο Σάντσο τα έχει κάνει… μαντάρα, η Γιουνάιτεντ όπως κλασικά συμβαίνει τα τελευταία 11 χρόνια έχει κάνει απίστευτα λάθη και ο νεαρός Άγγλος αποχωρεί από την ομάδα για να επιστρέψει στη Βεστφαλία. Εκεί που μεγαλούργησε και «εκτοξεύτηκε» ποδοσφαιρικά, με σκοπό να βρει ξανά τον καλό του εαυτό και να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Πώς όμως ο Σάντσο και η Γιουνάιτεντ κατάφεραν μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια να τα κάνουν όλα λάθος, να υπάρξει ρήγμα στη σχέση τους και ουσιαστικά να ωθήσει τον Άγγλο στην πόρτα της εξόδου;

Η άφιξη του Ρονάλντο τα άλλαξε όλα

Το καλοκαίρι του 2021 πήγε στη Γιουνάιτεντ με σκοπό να κάνει τη διαφορά και να επαναφέρει μαζί με άλλους teenager του υψηλότερου επιπέδου την ομάδα στην κορυφή. Εκείνο το καλοκαίρι όμως άλλαξαν τα πάντα στις τελευταίες ώρες του, όταν ο απόλυτος σούπερ σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο συμφώνησε να επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ουσιαστικά να επισκιάσει τα πάντα. Ακόμη και τον ίδιο τον σύλλογο…

Παίκτες όπως ο Σάντσο, ο Γκρίνγουντ, ο Ράσφορντ αν και αποτελούσαν τη «ραχοκοκκαλιά» της ομάδας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα όταν ανακοινώθηκε ο Πορτογάλος θρύλος. Μοιραία λοιπόν, το ξεκίνημα του Σάντσο στην ομάδα είχε αρνητική τροπή με το «καλημέρα». Ο πρώτος λόγος ήταν ο Ρονάλντο, ο Σάντσο φυσικά αναγκάστηκε να μην πάρει το αγαπημένο του «7» στη φανέλα, που ήταν αυτό που ήθελε, λόγω του Πορτογάλου. Για την ακρίβεια το είχε ο Καβάνι τότε, ο Άγγλος δεν το ζήτησε, όμως ο Ουρουγουανός το έδωσε ο ίδιος μόνος του στον Ρονάλντο όταν έφτασε στο Μάντσεστερ.

Η προτεραιότητα και οι εντάσεις με τον Κριστιάνο

Το πρώτο βασικό πρόβλημα ήταν πως δεν είναι προτεραιότητα. Και πώς να είναι αφού πάτησε το πόδι του στην ομάδα ο Πορτογάλος, όμως ο λόγος που πήγε στη Γιουνάιτεντ, ή μάλλον ένας από τους λόγους ήταν κι αυτός. Παράλληλα, αν και έκανε καλή εκκίνηση με τον Ρονάλντο στην επίθεση και συνεργάστηκαν καλά, μετά τους πρώτους δύο μήνες είχαν θέματα. Ο λόγος ήταν πως η ομάδα δεν κέρδιζε, ο Ρονάλντο πάντα ήταν και είναι απαιτητικός και ζητούσε παραπάνω προσπάθεια από τον ίδιο και από τους συμπαίκτες του.

Ο Σάντσο δεν το έκανε και η επιρροή που είχε ο Πορτογάλος ανάγκασε τον Σόλσκιερ να τον αφήσει στον πάγκο. Παρότι ο Άγγλος έμεινε στο πλευρό του αρκετά ματς, δεν ήταν καλός και ο Νορβηγός τότε προπονητής αναγκάστηκε να ακούσει τον Ρονάλντο (ήταν και πρώην συμπαίκτες) και να προτιμήσει άλλον στη θέση του.

Ο Σόλσκιερ αποτέλεσε παρελθόν λόγω της εικόνας της ομάδας, ο Ραλφ Ράνγκνικ ανέλαβε με σκοπό το επόμενο καλοκαίρι και έδωσε ξανά σημαντικό ρόλο στον Σάντσο. Ο Ρονάλντο πάντα ήταν βασικός και σκόραρε πολύ, όμως και πάλι η Γιουνάιτεντ είχε θέματα, ο Σάντσο είχε χαμηλές «πτήσεις» και ο Πορτογάλος έκανε την ίδια συζήτηση και με τον Γερμανό τότε τεχνικό. Το πρόβλημα του Κριστιάνο ήταν ότι ο Άγγλος δεν προσπαθούσε και δεν έδινε το 100%, συν ότι ένιωθε ότι δεν ταίριαζαν μαζί…

Αν και δεν ακούστηκε ο Ρονάλντο, ο Σάντσο έμεινε σε αρκετά ματς στον πάγκο για την απόδοση του και ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν με πολύ κακά νούμερα (4 γκολ και 3 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις.

Η αναγέννηση με Τεν Χαγκ, η απομάκρυνση και η ίδια ιστορία

Όταν ανέλαβε ο Τεν Χαγκ το καλοκαίρι του 2022, υπήρξε η ιστορία με την επιθυμία του Ρονάλντο να αποχωρήσει. Ο Ολλανδός τον άφησε εκτός ομάδας, έδωσε χώρο στους νεαρούς παίκτες, ο Σάντσο αναθάρρησε και ξεκίνησε μαγικά τη σεζόν. Σκόραρε στη νίκη με 2-1 επί της Λίβερπουλ, αλλά και στα ματς με Λέστερ και Σερίφ και έδειχνε ότι με καθυστέρηση ενός έτους θα έφερνε την άνοιξη στον σύλλογο.

Μάταια όμως. Ο Σάντσο συνέχισε όπως και την περασμένη σεζόν να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, ξαφνικά πήρε την… κατιούσα και από πρώτο βιολί έγινε τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο λόγος ήταν η απόδοση του και η πίεση που βίωνε στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει ακόμη και ψυχολογικά θέματα. Ο Τεν Χαγκ έλαβε δραστικά μέτρα και πριν το Μουντιάλ τον απομάκρυνε από την ομάδα. Ο Ολλανδός έφτιαξε ένα ατομικό πρόγραμμα προπόνησης για να φέρει σε φόρμα ξανά τον εξτρέμ του.

«Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, έπαιξε μερικά καλά παιχνίδια, αλλά στη συνέχεια είχε μια μεγάλη πτώση σε όλα τα επίπεδα. Μερικές φορές δεν ξέρεις γιατί ή τι το προκαλεί», είπε ο Ολλανδός. «Τις περισσότερες φορές έρχεται αργά. Πρώτα παρατηρείς, αλλά τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν. Στην αρχή της σεζόν, είχε γκολ και ασίστ, αλλά οι βασικές του στιγμές και οι βασικές του ενέργειες έγιναν όλο και λιγότερες. Είναι ένας συνδυασμός σωματικής , αλλά και ψυχικής υγείας όλο αυτό».

Ο Τεν Χαγκ προσπάθησε να τον βοηθήσει και κανόνισε να προπονηθεί ο Σάντσο με την ολλανδική ερασιτεχνική ομάδα OJC Rosmalen, ώστε να μπορέσει να δουλέψει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον Νοέμβριο. Η προσπάθεια του Τεν Χαγκ με την επιστροφή στη δράση έμοιαζε πως λειτούργησε ευεργετικά, με τον Σάντσο να επιστρέφει με τη Νότιγχαμ και να σκοράρει 2 φορές, τη Γιουνάιτεντ να κερδίζει και τις Λιντς και Λέστερ και τον Άγγλο να σκοράρει ξανά. Εκεί, όμως που έμοιαζε να ανεβαίνει έχασε έδαφος ξανά, ενώ έφτασε μέχρι το τέλος της χρονιάς και τον τελικό του περσινού FA Cup να είναι βασικός κόντρα στη Σίτι αλλά να είναι απογοητευτικός, κλείνοντας τη χρονιά με τον χειρότερο τρόπο.

Η ολική «ρήξη» και οι δημόσιες «βόμβες»

Ο Σάντσο συμμετείχε σχεδόν σε όλη την καλοκαιρινή προετοιμασία για το 2023. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι είναι σε κακό φεγγάρι, ο Τεν Χαγκ το έβλεπε και δεν τον χρησιμοποίησε παρά ελάχιστα στο ξεκίνημα της χρονιάς. Μέχρι σήμερα και την αποχώρηση του για την Ντόρτμουντ έχει μόλις 3 συμμετοχές φέτος όλες κι όλες στην Premier League στη χειρότερη σεζόν της καριέρας του.

Στη συνέχεια έμεινε εκτός αποστολής για το ταξίδι του Σεπτεμβρίου στην Άρσεναλ και όταν ο Τεν Χαγκ ρωτήθηκε για την απόφαση του για τον Σάντσο, δεν δάγκωσε τη γλώσσα του. «Για την απόδοσή του στην προπόνηση δεν τον επιλέξαμε», είπε ο προπονητής, προς μεγάλη έκπληξη. «Πρέπει να φτάνεις στο υψηλότερο επίπεδο κάθε μέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορείς να κάνεις επιλογές στην πρώτη γραμμή, οπότε σε αυτό το παιχνίδι, δεν επιλέχθηκε». Και ουσιαστικά εκείνη η στιγμή ήταν και αυτή που ράγισε το γυαλί οριστικά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Σάντσο, ο οποίος δεν μιλάει συχνά στον Τύπο και δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανταπέδωσε αμέσως μέσα σε μια ώρα. «Παρακαλώ μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε! Δεν θα επιτρέψω στους ανθρώπους να λένε πράγματα που είναι εντελώς αναληθή, συμπεριφέρθηκα πολύ καλά στην προπόνηση αυτή την εβδομάδα», έγραψε ο Σάντσο στο X, πρώην Twitter. «Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτό το θέμα στους οποίους δεν θα αναφερθώ, είμαι αποδιοπομπαίος τράγος για πολύ καιρό, κάτι που δεν είναι δίκαιο» και έριξε «βόμβες» τόσο για τη διοίκηση όσο και για τα αποδυτήρια αλλά και για τον Τεν Χαγκ εμμέσως.

Η Γιουνάιτεντ έμεινε σιωπηλή για σχεδόν δύο εβδομάδες προτού ανακοινώσει ότι ο Σάντσο δεν θα επιστρέψει στις προπονήσεις μετά το διεθνές διάλειμμα και «θα παραμείνει σε ένα προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης μακριά από την πρώτη ομάδα, εν αναμονή της επίλυσης ενός ζητήματος πειθαρχίας της ομάδας».

Η άρνηση να ζητήσει συγνώμη και το παρελθόν

Από εκεί και πέρα και μετά τα όσα έγιναν, υπήρχε κάποια ελπίδα ότι ο Σάντσο και ο Τεν Χαγκ θα λύσουν τις διαφορές τους όταν ο εξτρέμ διέγραψε την προσβλητική ανάρτηση στα social media, αλλά ο παίκτης φέρεται να αρνήθηκε το αίτημα του συλλόγου να δημοσιοποιήσει τη συγγνώμη του στον προπονητή και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι αποκλείστηκε από όλες τις εγκαταστάσεις της πρώτης ομάδας και έπρεπε να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο κτίριο της ακαδημίας. Ο Σάντσο αποκλείστηκε επίσης από την καντίνα της Γιουνάιτεντ και του έφερναν για αρκετό καιρό φαγητό σε ένα μεσημεριανό κουτί, από το οποίο έτρωγε μόνος του πριν πάει σπίτι.

Η άρνηση του Σάντσο να ζητήσει συγγνώμη από τον Τεν Χαγκ έδειξε μια ανώριμη πλευρά του παίκτη που είχε επισημανθεί στο παρελθόν. Αγωνίστηκε, ενώ βρισκόταν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και τιμωρήθηκε επειδή παραβίασε τους εθνικούς κανόνες καραντίνας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η στάση του αμφισβητήθηκε από τον προπονητή της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθεγκεϊτ και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τέθηκε εκτός από την ομάδα πολύ πριν. Ήταν επίσης γνωστός για την έλλειψη ακρίβειας στη Γιουνάιτεντ: Ο Νεμάνια Μάτιτς ισχυρίστηκε ότι αργούσε «κάθε μέρα» και ο σύλλογος φέρεται να επινόησε ένα ειδικό πρόγραμμα για αυτόν, υποχρεώνοντάς τον να φτάσει στην προπόνηση μία ώρα πριν από τους συμπαίκτες του.

Ο Τεν Χαγκ, ο οποίος τόνισε ότι του είπαν να λύσει τα μακροχρόνια πειθαρχικά προβλήματα της Γιουνάιτεντ όταν έγινε προπονητής, δεν έδειξε σημάδια προόδου και τον περασμένο μήνα επέμεινε ότι δεν μετάνιωσε που κράτησε σκληρή γραμμή εναντίον του Σάντσο. Γενικότερα, η αλλόκοτη συμπεριφορά του Σάντσο τον έφερε σε αυτό το σημείο δεδομένα, παρότι πήρε… ερεθίσματα και από τους άλλους. Η στάση του ήταν λανθασμένη και το πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο. Τουλάχιστον τώρα επιστρέφοντας στην Ντόρτμουντ όπου μεγαλούργησε 30 μήνες πριν έχει μια δεύτερη ευκαιρία…

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024