Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H αποκαθήλωση του VAR μέσα σε δύο λεπτά!

H αποκαθήλωση του VAR μέσα σε δύο λεπτά!

Δύο κρίσιμες φάσεις, που διαμόρφωσαν την έκβαση του ντέρμπι και στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν αυτός που τις έκρινε, παραμερίζοντας τη χρήση της τεχνολογίας…

Ανεξαρτήτως τι πιστεύει ο καθένας για τις επίμαχες φάσεις του ντέρμπι του Ολυμπιακού της ΑΕΚ και την ευθύνη του Σλοβάκου διαιτητή, αυτό που συντελέστηκε ξεκάθαρα στο φαληρικό ντέρμπι ήταν η ολοκληρωτική αποκαθήλωση του VAR.

Η τεχνολογία που ήρθε μετά βαϊων και κλάδων στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη δαπάνη μάλιστα να καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεως και να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 2019, στο ματς της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό, μέσα σε 90 λεπτά πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων.

Κι αν φαντάζει υπερβολικό αυτό, εκείνο που αποδείχθηκε περίτρανα είναι ότι ακόμα και η πιο προηγμένη τεχνολογία, επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Ολοι πίστευαν και έλεγαν, ότι με τη χρήση του VAR θα αποφεύγονται τα διαιτητικά λάθη, θα έχουμε ένα πιο καθαρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και δεν θα μπορεί κανείς ρέφερι να επηρεάζει την έκβαση ενός αγώνα.

Κι, όμως, ο Μαρέφκα και η παρέα του στο δωμάτιο του VAR απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που καθορίζει τη χρήση της τεχνολογίας, ή πολλές φορές, εκείνος που καταφέρνει να την ξεπεράσει ή να την αποφύγει.

Δεν χρειάζεται να γίνει εις βάθος ανάλυση στο σύνολο των φάσεων του ντέρμπι για να βγουν συμπεράσματα, παρά μόνο στις δύο καθοριστικές στιγμές, το γκολ του Μασούρα που δεν μέτρησε και η ανατροπή του Ναβάρο που δεν σφυρίχτηκε.

Στη φάση του Μασούρα στο 68ο λεπτό, ο …δασκαλεμένος Σλοβάκος διαιτητής σφυρίζει νωρίτερα προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές και να μην πάει στον έλεγχο του VAR. To παραδέχθηκε και ο Ματίας Αλμέιδα μετά στη συνέντευξη Τύπου: «Στο γκολ του Μασούρα ο διαιτητής είχε σφυρίξει πριν, δεν μπορούσε να πάει στο VAR» είπε ο προπονητής της ΑΕΚ.

Το τι έγινε στο δωμάτιο με τους Varίστες κανείς δεν ξέρει πραγματικά, φάνηκε πάντως να συμφωνούν με το Μαρέφκα και την υπόδειξη του για χέρι.

Επόμενη φάση, δύο λεπτά αργότερα, η ανατροπή του Ναβάρο από τον Κάλενς, παράβαση που ήταν ξεκάθαρη ακόμα και για γυμνού οφθαλμού, ωστόσο και εδώ ο Μαρέφκα λειτούργησε πονηρά. Δεν είδε πέναλτι, άφησε τη φάση να εξελιχθεί χωρίς να σφυρίξει τίποτα και τελικά, ούτε τώρα αναγκάστηκε να κάνει χρήση του VAR. Μαζί του φαίνεται να συμφώνησαν και οι διαιτητές στο δωματιάκι και όλα τελείωσαν εκεί, χωρίς ποτέ να γίνει ουσιαστική χρήση της τεχνολογίας!

Δύο κρίσιμες φάσεις, που διαμόρφωσαν την έκβαση του ντέρμπι και στις οποίες ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν αυτός που τις έκρινε, παραμερίζοντας τη χρήση της τεχνολογίας…

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024