Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβεται πίσω από τον αναπάντεχο «έρωτα» της γκουρού της ιταλικής ακροδεξιάς με τον γκουρού της τεχνολογίας

Τι κρύβεται πίσω από τον αναπάντεχο «έρωτα» της γκουρού της ιταλικής ακροδεξιάς με τον γκουρού της τεχνολογίας

Η The Wall Street Journal κάνει λόγο για μια από τις πιο απίθανες υπερατλαντικές συμμαχίες του 2023 και ίσως να μην έχει άδικο.

Συνήθως σε τέτοιες συναντήσεις προβλέπεται χειραψία. Για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας, όμως οι αγκαλιές και τα γέλια ήταν προτιμότερα όταν υποδέχεται τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη που έχει δείξει να ασπάζεται πολλές από τις θέσεις της.

Ο Έλον Μασκ, ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος πίσω από τις Tesla, SpaceX και X, έχει επισκεφθεί την Ιταλία αρκετές φορές μέσα στο 2023, ενώ ήταν το τιμώμενο στο φεστιβάλ που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες στη Ρώμη το ακροδεξιό κόμμα της 46χρονης Τζόρτζια Μελόνι Αδελφοί της Ιταλίας.

Μετά την εμφάνισή του στη σκηνή στην εκδήλωση της Μελόνι, έφυγε για τη Ρώμη με τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, δημοσιεύοντας στο X ένα κλιπ από πίνακες του Καραβάτζιο και ένα άλλο από την οροφή του Πάνθεον.

Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε χρονικά τις απαρχές αυτού του πολιτικο-επιχειρηματικού «έρωτα» νωρίτερα μέσα στο 2023, όταν ο εκκεντρικός Έλον Μασκ έψαχνε για έναν αρχαίο ρωμαϊκό χώρο όπου αυτός και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα μπορούσαν να παλέψουν μέσα σε ένα κλουβί. Όπως είχε πει ο Μασκ είχε μιλήσει σχετικά με αυτό στην Ιταλίδα πρωθυπουργό.

«Για τη Μελόνι, ο Μασκ είναι ένας μεγάλος οραματιστής, επομένως είναι εύκολο να δει κανείς τι αποκομίζει από τη σχέση»

Τον Ιούνιο, η Μελόνι φιλοξένησε τη Μασκ στην επίσημη κατοικία της στη Ρώμη, όπου το ζευγάρι μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη και έδειξε τη χημεία τους καθώς γελούσαν και αγκαλιάζονταν. Οι περισσότεροι επισκέπτες λαμβάνουν χειραψία.

Αργότερα, τον Οκτώβριο, ο Μασκ έκανε like σε μια ανάρτηση του Ιταλού ηγέτη στο X όπου ανακοίνωσε το τέλος της 10χρονης σχέσης της με τον πατέρα της κόρης της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη The Wall Street Journal παρατηρούνται πολλές συμπτώσεις απόψεων και θέσεων μεταξύ της Ιταλίδας πολιτικού και του μεγιστάνα της τενχνολογίας… με το ζημίωτο;

Στο πλευρό της μετανασταυτικής πολιτικής ο Μασκ

Η Μελόνι, κέρδισε στις εκλογές το 2022, έχοντας σημαία της της μια σφιχτή μεταναστευτική πολιτική και τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες. Για χρόνια, η πολιτική της υπόσχεση ήταν να σταματήσει τη παράνομη μετανάστευση μέσω της Μεσογείου Θάλασσας από την Αφρική στην Ιταλία. Όντας στην εξουσία, αγωνίστηκε να αποτρέψει την αύξηση των αφίξεων μεταναστών.

Αυτό το φθινόπωρο, όταν η Μελόνι επέκρινε τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, ο Μασκ δήλωσε στο X. «Σίγουρα είναι παραβίαση της κυριαρχίας της Ιταλίας για τη Γερμανία να μεταφέρει τεράστιο αριθμό παράνομων μεταναστών στο ιταλικό έδαφος. Έχει στοιχεία εισβολής…».

Γεννήστε Ιταλούς!

Οι δυο τους βρήκαν επίσης κοινό έδαφος στην αύξηση του ποσοστού γεννήσεων και στην καταπολέμηση αυτού που ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον «ιό woke» (επαγρύπνηση εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων). Και τα δύο θέματα εμφανίστηκαν εξέχοντα στο πολιτικό φεστιβάλ στη Ρώμη αυτόν τον μήνα.

«Κάθε χρόνο κοιτάζω τους ρυθμούς γεννήσεων και είναι κάπως απογοητευτικό», είπε ο Μασκ στην εκδήλωση της Ρώμης, στην οποία παρευρέθηκε με έναν από τους γιους του. «Δεν μπορεί κανείς να εξαρτάται από άλλες χώρες για τη μετανάστευση. Η Ιταλία είναι ο λαός της Ιταλίας».

Ο Μασκ είπε ότι θα ανησυχούσε για επενδύσεις σε μια χώρα με χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία. «Θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να δουλέψουν εκεί;» είπε ο Μασκ στην εκδήλωση. «Παρακαλώ γεννήστε περισσότερους Ιταλούς, αυτό λέω». Η σθεναρά συντηρητική Meloni έχει ζητήσει εδώ και καιρό να επιστρέψει η ιταλική κοινωνία στην απόκτηση περισσότερων παιδιών, υποστηρίζοντας ότι μια προοδευτική «κυρίαρχη κουλτούρα» έχει υποτιμήσει τη μητρότητα.

Ηγέτιδα στην τεχνητή νοημοσύνη με το χεράκι του Μασκ

Η εμφάνιση του Μασκ στη πρόσφατη εκδήλωση θεωρείται ότι δίνει πόντους στην Μελόνι για να ενισχύσει τα τεχνολογικά της διαπιστευτήρια. Η Ιταλία πρόκειται να προεδρεύσει των συνεδριάσεων της Ομάδας των Επτά μεγάλων προηγμένων οικονομιών το 2024 και η Ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ένα από τα κεντρικά της θέματα για τις συζητήσεις της G-7. Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας».

Η Τζόρτζια Μελόνι στο φεστιβάλ του κόμματός της στον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Μασκ δημιούργησε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ενώ χαρακτήρισε την τεχνολογία μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Η δύναμη του Μασκ στην τεχνολογία και η προθυμία του να ηγηθεί ελεύθερα για τα οφέλη και τις πιθανές παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του Μελόνι να εντάξει την τεχνολογία στη διεθνή πολιτική ατζέντα.

Η Μελόνι γίνεται φιλελεύθερη, από ακροδεξιά

Υπενθυμίζεται ότι η Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ιταλίας και η πρώτη πρωθυπουργός από την ακροδεξιά κατά του κατεστημένου. Οι πολιτικές της ρίζες βρίσκονται σε ένα μεταφασιστικό κόμμα που ονομάζεται Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από πρώην μέλη του Φασιστικού Κόμματος του Μπενίτο Μουσολίνι.

Η ομάδα πέρασε δεκαετίες στο περιθώριο της ιταλικής πολιτικής αλλά τελικά προσπάθησε να γίνει ένα δημοκρατικό δεξιό κίνημα, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal. Η Μελόνι έχει αποστασιοποιηθεί από το ακροδεξιό παρελθόν της, αγκαλιάζοντας τις κυρίαρχες συντηρητικές πολιτικές για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, όπως η υποστήριξη για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ, τη συμμαχία της για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ και την άμυνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Βέβαια, συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στην ακροδεξιά βάση της για τους πολιτιστικούς πολέμους της Ιταλίας, με σκληρές θέσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης και της ανατροφής των γονέων από το ίδιο φύλο.

Η διαφωνία της με τον Μασκ

Βέβαια, υπάρχει μια διαφωνία με τον Μασκ στο ζήτημα της… παρένθετης μητρότητας!

Η Μελόνι λέει ότι «τα παιδιά δεν πρέπει να αγοράζονται και να πωλούνται».

Η κυβέρνησή της θέλει να καταστήσει την παρένθετη μητρότητα ένα λεγόμενο καθολικό έγκλημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιταλοί που χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις ακόμη και αν το κάνουν στο εξωτερικό. Η κατηγορία προορίζεται συνήθως για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, όπως η δουλεία, η γενοκτονία και η παιδεραστία.

Από την πλευρά του, ο Μασκ υποστηρίζει τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας. «Έχουμε πολύ λίγους ανθρώπους που γεννιούνται ως έχουν», είπε.

Ένας Ιταλός βουλευτής μάλιστα στη αντιπολίτευση, ο Αλεσάντρο Ζαν, φώναξε στο κοινοβούλιο ότι ο Μελόνι πρέπει να κοιτάξει τον Μασκ στα μάτια και να του πει ότι είναι εγκληματίας. Φυσικά, η Μελόνι δεν απάντησε.

Τι μπορεί να θέλει ο Μασκ από την Μελόνι

Πίσω από την εκκολαπτόμενη φιλία τους, λοιπόν, κρύβονται κοινά ενδιαφέροντα σε πολιτικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και τα δημογραφικά στοιχεία, καθώς και η ρύθμιση του τεχνολογικού τομέα και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Για τη Μελόνι, ο Μασκ είναι ένας μεγάλος οραματιστής, επομένως είναι εύκολο να δει κανείς τι αποκομίζει από τη σχέση: πρόσβαση σε αυτό που για εκείνη είναι ένας νέος και συναρπαστικός κόσμος», δήλωσε ο Σταφάνι Κουϊνταρέλι, ένας πρώην ιταλός βουλευτής που έγινε επιχειρηματίας τον τομέα της τεχνολογίας και των επενδύσεων. «Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι βγάζει από αυτό».

Είναι αλήθεια ότι ο Μασκ έχει επισκεφτεί πολλές φορές τελευταία την Ευρώπη φέτος, ενώ μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να περνάει περισσότερο χρόνο στο Τέξας και τη Καλιφόρνια. Έχει συναντήσει συναντήσει σημαντικούς ηγέτες, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας εκτός από τη Μελόνι.

Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, κάποιοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι ο Μασκ αναζητά πολιτικούς συμμάχους στην περιοχή καθώς η EΕ επιδιώκει να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μασκ αντιμετωπίζει επίσης τους ελέγχους της ΕΕ σχετικά με την ιδιοκτησία του στο X. Η πλατφόρμα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κοινοτικών Αρχών για τον χειρισμό παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

Εάν διαπιστωθεί ότι παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο, ο X κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο τη στιγμή που τα έσοδα έχουν πληγεί από την απόσυρση ορισμένων διαφημιστών που δεν είναι ευχαριστημένοι με ορισμένες από τις αναρτήσεις του Μασκ. Ωστόσο, τόσο η πλευρά Μασκ όσο και της Μελόνι δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.

Η κυβέρνηση της Μελόνι επιδιώκει επίσης να πείσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν οχήματα και μπαταρίες στην Ιταλία για να αντισταθμίσουν την παρακμή της μεταποίησης της χώρας. Ο κολοσσός στα αυτοκίνητα Fiat είναι τώρα μια δύναμη που ξεθωριάζει στην Ιταλία, καθώς ο ιδιοκτήτης της, Stellantis, μεταφέρει την παραγωγή αλλού.

Βέβαια, μέχρι στιγμής, Μασκ δεν έχει δηλώσει ότι μπορεί να εξετάσει την Ιταλία για ένα εργοστάσιο της Tesla.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024