Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Δεν κατέληξα στην απαγόρευση ελαφρά τη καρδία» λέει η υπ. Εσωτερικών του Μέιν

ΗΠΑ: «Δεν κατέληξα στην απαγόρευση ελαφρά τη καρδία» λέει η υπ. Εσωτερικών του Μέιν

Ο Τραμπ την κατηγορεί ότι αποφάσισε βάσει πολιτικών πεποιθήσεων - Η απόφασή μου βασίστηκε αποκλειστικά στα πρακτικά, λέει η ίδια

«Δεν κατέληξα στην απαγόρευση ελαφρά τη καρδία», έγραψε η υπουργός Εσωτερικών της αμερικανικής πολιτείας Μέιν, Σένα Μπέλοους, στην 34 σελίδων απόφασή της να μην συμπεριληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στα ψηφοδέλτια εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη του υποψηφίου για τις προεδρικές του 2024.

«Έχω κατά νου ότι κανένας υπουργός δεν έχει στερήσει ποτέ σε προεδρικό υποψήφιο την πρόσβαση στο ψηφοδέλτιο με βάση το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας. Έχω επίσης υπόψη μου, ωστόσο, ότι κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν έχει ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί σε εξέγερση», πρόσθεσε.

Το δεύτερο «μπλόκο» για τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στην πολιτεία Κολοράντο

Στην απόφασή της, πάντως, που ακολούθησε την αντίστοιχη του Κολοράντο, η Μπέλοους αναγνώρισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα έχει πιθανότατα τον τελευταίο λόγο, αλλά δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να κάνει το καθήκον της.

Η απόφαση της αμερικανικής πολιτείας του Μέιν για τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στην πολιτεία Κολοράντο, που συνδέεται με την εισβολή οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

«Δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου» με δεδομένη την 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε «ανταρσία», εξήγησε η Σένα Μπέλοους, αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών, με επίσημο έγγραφό της.

Η αντίδραση του επιτελείου Τραμπ

Το επιτελείο του Τραμπ αντέδρασε άμεσα στην απόφαση της Μπέλοους.

«Γινόμαστε μάρτυρες, σε πραγματικό χρόνο, της απόπειρας κλοπής μιας εκλογής και της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου των Αμερικανών ψηφοφόρων», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Στίβεν Τσανγκ.

«Η απόφασή μου βασίστηκε αποκλειστικά στα πρακτικά και δεν επηρεάστηκε από την πολιτική μου τοποθέτηση» λέει η Μπέλοους

Αλλά και ο ίδιος ο μεγιστάνας καταδίκασε την απόφαση που πήρε η αμερικανίδα αξιωματούχος, καθότι «θερμή υποστηρίκτρια» του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Associated Press, το Μέιν έχει μόλις τέσσερις ψήφους εκλεκτόρων, αλλά είναι η μία από τις δύο πολιτείες που τις μοιράζονται. Ο Τραμπ κέρδισε έναν από τους εκλέκτορες του Μέιν το 2020, οπότε το να τον βγάλουν από το ψηφοδέλτιο εκεί, αν αναδειχθεί ως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις γενικές εκλογές, θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις σε μια κούρσα που αναμένεται να κριθεί με μικρή διαφορά.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Κολοράντο, το οποίο ο Τραμπ έχασε με 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και στο οποίο δεν αναμενόταν να κατέβει τον Νοέμβριο, αν κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Το επιτελείο του Τραμπ ζήτησε την Τρίτη να αποκλειστεί η Μπέλοους από την υπόθεση, επειδή στο παρελθόν είχε γράψει στο Χ (πρώτην Twitter) ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν «εξέγερση» και είχε εκφράσει θλίψη για το γεγονός ότι ο Τραμπ αθωώθηκε στη δίκη για την παραπομπή του από τη Γερουσία των ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η ίδια αρνήθηκε να παραιτηθεί.

«Η απόφασή μου βασίστηκε αποκλειστικά στα πρακτικά που μου παρουσιάστηκαν κατά την ακρόαση και δεν επηρεάστηκε με κανέναν τρόπο από την πολιτική μου τοποθέτηση ή τις προσωπικές μου απόψεις για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021», δήλωσε η Μπέλοους στο Associated Press το βράδυ της Πέμπτης.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024