Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Και η πολιτεία του Μέιν αποφαίνεται πως ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές

ΗΠΑ: Και η πολιτεία του Μέιν αποφαίνεται πως ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές

Ο Τραμπ «Δεν είναι κατάλληλος για ν’ ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας του Μέιν, η δεύτερη μετά το Κολοράντο που μπλοκάρει την υποψηφιότητά του.

Οι αρχές στην αμερικανική πολιτεία Μέιν ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Scott Morgan) δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024, μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στην πολιτεία Κολοράντο, που συνδέεται με την επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

«Δεν είναι κατάλληλος για ν’ ασκήσει το αξίωμα του προέδρου» με δεδομένη την 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε «ανταρσία», εξήγησε η Σένα Μπέλοους, η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς και είναι αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών.

«Παρακολουθούμε απευθείας απόπειρα κλοπής των εκλογών»

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας πως θα υποβάλει έφεση στη δικαιοσύνη του Μέιν για να ακυρωθεί η απόφαση αποκλεισμού του υποψηφίου.

«Παρακολουθούμε απευθείας απόπειρα κλοπής των εκλογών και στέρησης του δικαιώματος ψήφου κάθε αμερικανού ψηφοφόρου», επιχειρηματολόγησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε πρώτο αποφασίσει με οριακή πλειοψηφία 4-3 ότι ο μεγιστάνας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας της υποκινητικής δράσης του στην πολύνεκρη επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Από τις περίπου δεκαπέντε ανάλογες διαδικασίες που κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες, απορρίφθηκαν οι δύο σε Μινεσότα και Μίσιγκαν.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και σ’ αυτή την περίπτωση τ’ όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Η ισορροπία του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μετατοπιστεί προς τη πλευρά των συντηρητικών τα τελευταία χρόνια, μερικώς χάρη σε τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον ίδιο τον Τραμπ όσο ήταν ακόμα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024