Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ με παράκαμψη του ουγγρικού βέτο

Ουκρανία: Σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ με παράκαμψη του ουγγρικού βέτο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει το βέτο της Ουγγαρίας και να προχωρήσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times (στη φωτογραφία του Reuters/Yves Herman, επάνω, σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ κυματίζουν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες).

Το ποσό των 20 δισ. θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους. Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού ακολουθεί την αδυναμία να κλειστεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα.

Η αδιαλλαξία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία πυροδότησε ένα νέο χαμηλό στις σχέσεις του με την ΕΕ.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, κατέστρεψε τη στιγμή του εορτασμού του Κιέβου – και χαροποίησε το Κρεμλίνο – βάζοντας βέτο στο πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τετραετούς διάρκειας.

Ανταγωνιστική σχέση

Ακόμα και για τον Βίκτορ Ορμπαν, αυτή ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση. Η άρνησή του να συμβιβαστεί για ένα βασικό ζήτημα ασφάλειας της ΕΕ, εξέπληξε ακόμα κι εκείνους που τον επικρίνουν εδώ και χρόνια.

Ο Daniel Hegedüs, ανώτερο στέλεχος στο think-tank του German Marshall Fund, δήλωσε: «Ηταν μια πράξη που κατέβασε στα χαμηλά την ΕΕ και ανέβασε στα ύψη την κλιμάκωση».

Αυτά τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Βίκτορ Ορμπαν διατηρεί μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ, ώστε να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους και να αποσπά οικονομικές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024