Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ λένε «όχι» στην εγκατάλειψη της εξουσίας στον θύλακα

Πόλεμος στη Γάζα: Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ λένε «όχι» στην εγκατάλειψη της εξουσίας στον θύλακα

Οι δύο οργανώσεις απορρίπτουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αιγυπτιακές πηγές.

Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.

Η πρόταση της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος πρότεινε μια «προοπτική», την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, η οποία θα συμπεριλάμβανε μια κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε μια ευρύτερη συμφωνία, που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς.

Επίσης, πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους. Η ισλαμιστική οργάνωση ωστόσο, απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύει ότι εξακολουθούν και κρατούνται στη Γάζα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιμένει ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους»

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κάιρο, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters σχετικά με συγκεκριμένες προσφορές περισσότερων προσωρινών ανθρωπιστικών εκεχειριών και υπέδειξε την άρνηση της οργάνωσης επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της.

«Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους να το κάνουμε αυτό», αρκέστηκε να πει.

Και πρόσθεσε: «Είπαμε, επίσης, ότι η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να αυξηθεί και πρέπει να φθάσει σε όλον τον πληθυσμό στο βόρεια και τα νότια. Αφότου οι επιθέσεις σταματήσουν και η βοήθεια αυξηθεί είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων».

«Δεν απορρίψαμε την αιγυπτιακή προσφορά»

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένας δεύτερος αξιωματούχος της Χαμάς, αρνείται ότι η οργάνωση απέρριψε την αιγυπτιακή προσφορά για κατάπαυση του πυρός.

Ο Ιζάτ αλ-Ρισέκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ομάδα δεν έχει «καμία γνώση» των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στο δημοσίευμα του Reuters.

«Επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς συνολική παύση της επίθεσης», δήλωσε ο αλ-Ρισέκ.

Παράλληλα, τόνισε: «Η ηγεσία του κινήματος επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις να σταματήσει πλήρως και όχι προσωρινά η επίθεση και οι σφαγές εναντίον του λαού μας. Ο λαός μας θέλει να σταματήσει την επίθεση και δεν περιμένει προσωρινές ανακωχές και μερική εκεχειρία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μετά την οποία η επίθεση και η τρομοκρατία θα συνεχιστούν».

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας

Οι απαιτήσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ

Εν τω μεταξύ, μία αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Τζιχάντ, της οποίας ηγείται ο Ζιάντ αλ-Νακάλα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο για να ανταλλάξει ιδέες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με προτάσεις ανταλλαγής κρατουμένων και άλλα ζητήματα, όμως ένας αξιωματούχος δήλωσε πως η οργάνωση έθεσε ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ επιμένει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους». Αυτό σημαίνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024