Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Γάζα: Τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι δεν έχει πλέον απομείνει κανένα νοσοκομείο σε λειτουργία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλά έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε χθες Κυριακή τον «αποδεκατισμό» του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται πελώρια καταστροφή στον πόλεμο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός («αφόρητες» οι εικόνες στα νοσοκομεία της Γάζας όπως καταγγέλλει ο ΠΟΥ και επιβεβαιώνει η φωτογραφία, επάνω, από το X).

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.

Ασθενείς εγκαταλελειμμένοι, ακόμα και μικρά παιδιά, χωρίς περίθαλψη, ούτε καν φαγητό και νερό

Ο ΠΟΥ κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του συστήματος υγείας αφού ξέσπασε ο πόλεμος, ο πιο αιματηρός που έχει βιώσει ποτέ η Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση, επίσης την πιο αιματηρή στην ισραηλινή ιστορία, μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι σ’ εκείνη την επίθεση, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σ’ επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις, ενώ πιάστηκαν άλλοι περίπου 250 ως όμηροι, εκ των οποίων 120 και πλέον παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έκτοτε το Ισραήλ, ιδίως οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ υπογράμμιζε ότι δεν έχει πλέον απομείνει κανένα νοσοκομείο σε λειτουργία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο…

Επειτα από αποστολές την περασμένη εβδομάδα σε δυο νοσοκομεία που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές στον βορρά – Ας Σίφα, Αλ Αχλί -, στελέχη του ΠΟΥ περιέγραψαν «αφόρητες» εικόνες: ασθενείς εγκαταλελειμμένους, ακόμα και μικρά παιδιά, καθώς δεν μπορούν πλέον να τους προσφερθούν ούτε περίθαλψη, ούτε καν φαγητό και νερό.

Πολλά νοσοκομεία, παρότι θεωρητικά προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα της σύρραξης.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, καταγγέλλει ότι η Χαμάς έχει διανοίξει υπόγειες σήραγγες κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις ως κέντρα διοίκησης στον θύλακο. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει την κατηγορία.

Ως την 20ή Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κατέγραψε 246 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας και ασθενοφόρων στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό 582 νεκρούς και 748 τραυματίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024