Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για συνομιλίες με τη Φατάχ - «Καλούμε τον Αμπάς να έρθει σε διάλογο»

Χαμάς: Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για συνομιλίες με τη Φατάχ – «Καλούμε τον Αμπάς να έρθει σε διάλογο»

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι επιθυμεί συνομιλίες με την αντίπαλη παράταξη Φατάχ που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή για το «κοινό μέλλον των Παλαιστινίων»

Ο Γκαζί Χαμάντ, αξιωματούχος της Χαμάς, μίλησε στο AJ για το δημοσίευμα της WSJ σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα συνομιλεί με τη Φατάχ που είναι η βασική οργάνωση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη.

Ο Χαμάντ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει καλέσει πολλές φορές την – αντίπαλη παράταξη- Φατάχ και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις σε συνομιλίες προκειμένου να «πάρουν αποφάσεις από κοινού», σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα προκύπτει από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εξακολουθεί να απορρίπτει τις εκκλήσεις της Χαμάς για συνεργασία.

«Μας ενδιαφέρει πολύ να συναντηθούμε με τους αδελφούς μας από τη Φατάχ και τις άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις»

Το ρήγμα των δύο οργανώσεων ήταν τόσο μεγάλο που είχε οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο το 2007 στη Γάζα με την ήττα της Φατάχ καθώς υπήρχε στρατηγική διαφορά στην αντιμετώπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης με τη Χαμάς αρχικά να ζητά τη διάλυση του κράτους του Ισραήλ, θέση από την οποία έχει μετατοπιστεί τα πολλά τελευταία χρόνια, προκρίνοντας την απελευθέρωση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Κόντρα στα σχέδια των ΗΠΑ

«Μας ενδιαφέρει πολύ να συναντηθούμε με τους αδελφούς μας από τη Φατάχ και τις άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, προκειμένου να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα, είτε πολιτικά είτε από ανθρωπιστικής πλευράς είτε απέναντι στις προσπάθειες των Αερικανών να αλλάξουν την κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε ο Χαμάντ.

Από την έναρξη του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι η Χαμάς πρέπει να μην έχει κανέναν έλεγχο στη Γάζα και προσπαθεί να διαμορφώσει μία μεταπολεμική συνθήκη με την Παλαιστινιακή Αρχή στην ηγεσία του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει καλά βήματα από τη Φατάχ για να έρθει κοντά στη Χαμάς, είπε ο Χαμάντ αλλά πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί να καθίσουμε μαζί του [σσ με τον Αμπάς], να μιλήσουμε μαζί του και με όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, κατά προτεραιότητα για να σταματήσει η επίθεση και μετά μπορούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είτε στη Δυτική Όχθη είτε στη Γάζα, προκειμένου να αναδιατάξουμε το παλαιστινιακό σπίτι μας, ώστε να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, μια παλαιστινιακή αρχή», πρόσθεσε.

Ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή

«Αυτό νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας, αλλά ελπίζω και περιμένω από τους αδελφούς μας στη Φατάχ να δείξουν περισσότερα θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Η δημόσια πρόσκληση της Χαμάς στην ηγεσία της Φατάχ για συζητήσεις και η δήλωση ότι το μέλλον των Παλαιστινίων πρέπει να εκφράζεται από μία ενιαία παλαιστινιακή αρχή, έρχεται ενώ εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στο Ισραήλ να αλλάξει τακτική στη Γάζα με περιορισμό των βομβαρδισμών και να αποδεχτεί κάποια παλαιστινιακή ηγεσία στην περιοχή.

Ο Μαχμούτ Αμπάς όσο διαρκεί ο πόλεμος προκρίνει την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την ενιαία λύση του παλαιστινιακού, χωρίς να αποδέχεται δημόσια την πρόσκληση των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις της Χαμάς για κοινή παλαιστινιακή υπόθεση και κοινή λύση έρχονται επίσης τη στιγμή που η επιρροή της έχει αυξηθεί κατά πολύ στη Δυτική Όχθη -που δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις- από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και ενώ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έχουν κλιμακωθεί οι ισραηλινές επιδρομές που περιλαμβάνουν πλέον μέχρι και βομβαρδισμούς από αέρος.

inSports

Η ατάκα του Πογιέτ και οι μέρες… τηλεόρασης

Με έναν τρόπο και στο ποδόσφαιρο όλα εξηγούνται. Στην περίπτωση του Γκουστάβο Πογιέτ όμως πρώτα έπρεπε να φύγει και έπειτα να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024