Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λεσβίες: Κερδίζουν 9% περισσότερα χρήματα από τις στρέιτ εργαζόμενες γυναίκες - Τι κάνουν καλύτερα;

Λεσβίες: Κερδίζουν 9% περισσότερα χρήματα από τις στρέιτ εργαζόμενες γυναίκες – Τι κάνουν καλύτερα;

Οι στρέιτ γυναίκες φαίνεται να χάνουν σημαντικό χρόνο σε... απλήρωτη εργασία - Ο παράγοντας που διαιωνίζει το πρόβλημα και πώς μπορεί να διορθωθεί με απλά βήματα

Όλοι καθημερινά «παλεύουν» για τα χρήματα -άνδρες και γυναίκες- αφού είναι βασικό στοιχείο για να ανταπεξέλθει κανείς στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ως γνωστόν οι γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο είναι οι λιγότερο ευνοημένες, καθώς οι μισθοί τους κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των ανδρών, κατά 16% περίπου.

Μελέτη όμως δείχνει ότι οι στρέιτ γυναίκες κατεβαίνουν ακόμη πιο χαμηλά στη λίστα των καλύτερα αμοιβόμενων εργαζομένων, καθώς οι λεσβίες βγάζουν 9% περισσότερα χρήματα από τις πρώτες. Πρόκειται για μια διαπίστωση, γνωστή ήδη από το 2016, την οποία ξαναθυμηθήκαμε λίγο πριν το τέλος του 2023, όταν η TikToker Άρια Βελζ έθιξε το ζήτημα σε ένα από τα βίντεό της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ακόμη κι έτσι, ούτε ο μισθός των εργαζόμενων γκέι γυναικών φτάνει στα επίπεδα των ανδρών, αλλά πάμε να δούμε τι ισχύει, τι γίνεται σωστά, τι λάθος και τι πρέπει να διορθωθεί για να μην διαιωνίζεται η κατάσταση.

Οι λεσβίες αμοίβονται κατά 9% περισσότερο από τις στρέιτ γυναίκες στην εργασία, αλλά και πάλι οι μισθοι τους δεν ξεπερνούν εκείνους των ανδρών εργαζομένων

Τι κάνουν καλύτερα οι λεσβίες και αμοίβονται ανάλογα;

Το σωστό ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι «τι δεν κάνουν;»: Δεν αφιερώνουν τόσο μεγάλο μέρος της ημέρας -όσο οι στρέιτ γυναίκες- στις οικιακές εργασίες. Πιο επεξηγηματικά, οι λεσβίες μοιράζονται ισότιμα με τις συντρόφους τους τις δουλειές του σπιτιού. Η Άρια Βελζ μίλησε ακριβώς για αυτή την κατάσταση σε βίντεο στο TikTok και μας υπενθύμισε τον λόγο που οι λεσβίες  κερδίζουν περίπου 9% περισσότερα χρήματα.

Με τον ισότιμο καταμερισμό των οικιακών εργασιών, οι γυναίκες κερδίζουν χρόνο και ως γνωστόν «ο χρόνος είναι χρήμα»… που εδώ μεταφράζεται σε 9% αύξηση

Ο λόγος είναι ότι οι γκέι γυναίκες, δεν καλούνται να επωμιστούν σχεδόν αποκλειστικά οι ίδιες τις δουλειές του σπιτιού, συνθήκη που παρατηρείται στις στρέιτ σχέσεις μεταξύ ανδρών-γυναικών. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάονται και άλλες υποχρεώσεις που αφορούν το σπίτι, όπως ότι μία στρέιτ γυναίκα αναλαμβάνει το σύνολο των φροντιστικών εργασιών ενός νοικοκυριού, την ανατροφή και τη φροντίδα παιδιών, γερόντων που ενδεχομένους ζουν μαζί τους, ακόμη και ασθενών μελών της οικογένειας.

Στον αντίποδα, οι λεσβίες γυναίκες μοιράζονται ισότιμα τις οικιακές εργασίες με τις συντρόφους τους με αποτέλεσμα να κερδίζουν σημαντικό χρόνο μέσα στην ημέρα, που αξιοποιούν για να έχουν οικονομικό όφελος. Επιπλέον, συνήθως επιλέγουν να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση αναβαθμίζοντας και το μορφωτικό επίπεδο και αποκτώντας έξτρα δεξιότητες που βοηθούν στην εργασία τους. Επιλέγουν να διαμείνουν σε πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που αποφασίζουν να μην αποκτήσουν παιδιά.

@ariavelz♬ original sound – Aria Velz


Όλα αυτά «μεταφράζονται» σε περισσότερο χρόνο, που αν αφιερωθεί στην εργασία θα σημαίνει συνεπακόλουθα αύξηση του μισθού. Οπότε συμπεραίνεται ότι η έρευνα επιβεβαιώνεται αλλά και ότι δικαιολογημένα οι λεσβίες κερδίζουν 9% περισσότερα χρήματα στην αμοιβή τους, σε αντίθεση με τιςστρέιτ γυναίκες που εκτός από τον φόρτο της εργασίας, έχουν και να φροντίσουν και το σπίτι, την οικογένεια και όσους άλλους εξαρτώνται από εκείνες.

Το «λάθος» στα στρέιτ ζευγάρια που εμποδίζει τις γυναίκες να εξελίξουν την καριέρα τους

Συγκεκριμένα, και όπως εξήγησε η Tik Toker, η διαφορά ανάμεσα στις οικονομικές αποδοχές οφείλεται στο εξής: Στα στρέιτ ζευγάρια εργάζονται και οι δύο σύντροφοι, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εξακολουθούν να κάνουν κατά 30% περισσότερες οικιακές δουλειές από ό,τι οι άνδρες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διεκπεραιώνουν οικιακές εκκρεμότητες κατά 50% περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις λεσβίες, καθώς τείνουν να εξισορροπούν τις οικιακές δουλειές.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι στρέιτ γυναίκες πρέπει συχνά να κάνουν συμβιβασμούς ανάμεσα στην καριέρα και στις οικιακές δουλειές. Από την πλευρά τους, οι άνδρες -συνήθως- έχουν απλώς να επικεντρωθούν στην καριέρα τους».

Ουσιατικά, το συμπέρασμα είναι ένα: Οι γυναίκες σήμερα -ιδίως οι στρέιτ, γιατί οι λεσβίες εμφανίζονται περισσότερο αποστασιοποιημένες από τα κοινωνικά στερεότυπα- εξακολουθούν να αφιερώνουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάνοντας «απλήρωτη εργασία», σε αντίθεση με του άνδρες, και αυτό γιατί η κοινωνία επιμένει να πιστεύει ότι είναι ευθύνη των γυναικών.

Οι στρέιτ γυναίκες έχουν 19,5 ώρες ημερησίως στη διάθεσή τους για να βγάλουν χρήματα, οι υπόλοιπες πάνε στην «απλήρωτη εργασία»

Οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο αφιερώνουν για απλήρωτη εργασία (ενν.: οικιακές δουλειές) κατά μέσο όρο 4,5 ώρες κάθε ημέρα – για μαγείρεμα, καθάρισμα, φροντίδας μωρών. Οι άνδρες συνεισφέρουν λιγότερο από τον μισό χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Το τι είναι τελικά αυτό που οδηγεί στην ανισότητα, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο. Η δυναμική του ανδρικού ή γυναικείου φύλου θα μπορούσε να παίζει ρόλο, καθώς μια στρέιτ γυναίκα παντρεμένη με έναν άντρα θα μπορούσε να «παλεύει» με την άνιση κατανομή των οικιακών δουλειών, με αποτέλεσμα η καριέρα της να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζεται να είναι παντρεμένη μία γυναίκα για να μπει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Ανύπαντρες στρέιτ γυναίκες που βλέπουν τον μελλοντικό τους εαυτό σε ρόλο «φροντιστή», επενδύουν λιγότερα χρήματα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική τους κατάρτιση, δείχνουν τα στατιστικά.

Τελικά, όλα είναι θέμα επιλογών… με σημαντικές δόσεις επιρροής από τις κοινωνικές προσδοκίες για τους ρόλους των φύλων, που καλό θα ήταν να αγνοήσουμε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024