Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολάριο: Υποχωρεί έναντι του ευρώ

Δολάριο: Υποχωρεί έναντι του ευρώ

Το σήμα για μείωση των επιτοκίων από την Fed ασκεί πίεση στο νόμισμα

Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας καθώς το σήμα από τη Fed για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 ασκεί πίεση στο νόμισμα.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι αντιπάλων, ήταν 0,04% χαμηλότερα στο 102,58 . Το ευρώ ήταν 0,2 % υψηλότερο έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο κινείται ανοδικά έναντι του γεν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίαση που θεωρείται  κρίσιμη για τον προσδιορισμό του χρόνου λήξης της εξαιρετικά χαλαρής στάσης της κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια.

Το γεν υποχώρησε τη Δευτέρα, αλλά διατηρήθηκε κοντά στα πρόσφατα υψηλά του.Το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,56% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 143 γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα είχε μερικές εβδομάδες αστάθειας, καθώς οι αγορές πασχίζουν να καταλάβουν πόσο σύντομα η BOJ θα μπορούσε να τερματίσει σταδιακά την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, με τα σχόλια του διοικητή Kazuo Ueda αυτόν τον μήνα να προκαλούν αρχικά ένα τεράστιο ράλι στο γεν.

Η μείωση των επιτοκίων στο επίκεντρο

Τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% και οι αξιωματούχοι προέβλεψαν μειώσεις κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας το επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να αλλάξουν το μήνυμά τους σχετικά με την ανάγκη για υψηλά επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο, δήλωσαν στο Reuters επτά άτομα με γνώση του θέματος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα και γρήγορα και το άλμα των προσδοκιών της αγοράς ότι θα το πράξει έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι.

Η φωνή του προστέθηκε με άλλους αξιωματούχους της Fed που ατνιτάσσονται στις προσδοκίες των αγορών για τη μείωση των επιτοκίων.

Τα υπόλοιπα νομίσματα

Το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, τα οποία μπορούν συχνά να λειτουργήσουν ως βαρόμετρα για την όρεξη των επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους στην αγορά συναλλάγματος, διαπραγματεύτηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά παρέμειναν κοντά στα αντίστοιχα υψηλά 5 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση κατά 0,26%  έναντι του δολαρίου στα 1,26465 δολάρια , καθώς η προοπτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα στη Βρετανία από ό,τι στις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες το επόμενο έτος προσφέρει στήριξη στο βρετανικό νόμισμα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024