Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους Κροάτες δεν αρέσει το ευρώ!

Στους Κροάτες δεν αρέσει το ευρώ!

Στην Κροατία, ένα χρόνο μετά την είσοδό τους στη ζώνη του ευρώ, θεωρούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υπεύθυνο για την άνοδο των τιμών

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, μόνο το 51% των Κροατών πολιτών πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα είναι καλό για τη χώρα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου σε 20 χώρες της ευρωζώνης. Διεξήχθη μέσω τηλεφώνου και περιελάμβανε 18.667 άτομα άνω των 15 ετών.

Όταν ρωτήθηκαν αν «το ευρώ είναι καλό ή κακό για τη χώρα σας», οι λιγότερες θετικές απαντήσεις ήταν στην Κροατία αφού οι 51 στους 100 από αυτούς πιστεύουν ότι είναι καλό, το 36% ότι είναι κακό και το 10% είναι αναποφάσιστοι.

Οι πιο πιστοί

Η μεγαλύτερη υποστήριξη στο νόμισμα βρίσκεται στη Φινλανδία, όπου το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι καλό, ακολουθούμενη από την Εσθονία και τη Σλοβακία με 84% και την Ιρλανδία με 81%.

Μόλις το 51% των Κροατών πολιτών πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα είναι καλό για τη χώρα

Κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, το 69 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους. Οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ είναι κάπως διαφορετικές.

Κατά μέσο όρο, στις 20 χώρες της ευρωζώνης, το 79% από αυτές πιστεύουν ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ.

Μόλις το 51% των Κροατών πολιτών πιστεύει ότι το κοινό νόμισμα είναι καλό για τη χώρα

Οι πιο θετικές απαντήσεις είναι στη Σλοβακία (90%) και στη Φινλανδία 88% και τις λιγότερες στη Λετονία (70) και στην Κύπρο (72).

Στην Κροατία, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ.

Το κούνα και το ευρώ

Η πλειοψηφία των Κροατών πιστεύει ότι η αντικατάσταση του κούνα με το ευρώ επηρέασε την άνοδο των τιμών.

Η γνώμη του 72% των ερωτηθέντων στην Κροατία ήταν ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε επίδραση στην αύξηση όλων των τιμών, το 23% από αυτούς πίστευαν ότι είχε επίδραση στις αυξήσεις των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και 3% ότι οι τιμές παρέμειναν ως επί το πλείστον ίδιες.

Το 30% των ερωτηθέντων στην ευρωζώνη πιστεύει ότι η εισαγωγή του ευρώ τους κάνει να αισθάνονται προσωπικά πιο Ευρωπαίοι. Το λιγότερο από αυτά είναι στην Κροατία – 15%, στην Ισπανία 20 τοις εκατό, και το υψηλότερο στην Ιρλανδία (55%), στη Μάλτα 46% και στην Πορτογαλία και τη Σλοβακία (40%).

Η πλειονότητα στη ζώνη του ευρώ, το 70% αυτών, θεωρεί καλό το σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία του κοροναϊού ύψους 723 δισ. ευρώ.

Οι πιο θετικές απαντήσεις ήταν στην Ιταλία – 83%, στην Ισπανία 80 και στην Ελλάδα 79% και τις λιγότερες στη Λετονία, 47% και στη Γερμανία 59%.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024