Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Όλο και πιο δυσεύρετο το δολάριο – «Σανίδα σωτηρίας» το γιουάν

Αργεντινή: Όλο και πιο δυσεύρετο το δολάριο – «Σανίδα σωτηρίας» το γιουάν

Περισσότερες από 500 εταιρείες της Αργεντινής έχουν ζητήσει να πληρώσουν για εισαγωγές σε γιουάν

Το όλο και πιο δυσεύρετο δολάριο οδηγεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή να αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο μέχρι πρόσφατα περιφερειακού ρόλου νόμισμα στο διεθνές εμπόριο, στο γιουάν.

Η τάση αυτή υπογραμμίζει αφενός τα τρομερά οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής η οποία, μην μπορώντας να ανταποκριθεί σε κανέναν από τους βασικούς στόχους του ΔΝΤ, δίνει μάχη για περισσότερα μετρητά από το πρόγραμμα βοήθειας των 44 δισ. δολαρίων, αφετέρου τις φιλοδοξίες της Κίνας για το γιουάν και την ενίσχυση του ρόλου της στον παγκόσμιο χάρτη.

Ουρές για γιουάν

Περισσότερες από 500 εταιρείες της Αργεντινής έχουν ζητήσει να πληρώσουν για εισαγωγές σε γιουάν, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών, κατασκευαστών ανταλλακτικών αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Από τις αρμόδιες αρχές έχουν εγκριθεί επίσης πληρωμές εισαγωγών σε κινεζικό νόμισμα, αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, ενώ τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου, οι συναλλαγές γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής ανήλθαν σε περίπου 285 εκατομμύρια δολάρια, διπλάσιο από όσο ολόκληρο τον Μάιο.

Επίσης, το μερίδιο των συναλλαγών γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασε πρόσφατα σε ημερήσιο ρεκόρ 28%, σε σύγκριση με 5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το Mercado Abierto Electrónico, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της χώρας.

Η Whirlpool, ο αμερικανικός κολοσσός οικιακών συσκευών με έδρα το Μίσιγκαν, που πέρσι επένδυσε 52 εκατ. δολάρια στη μονάδα της στο Μουένος Άιρες, είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που εξετάζουν τώρα τη χρήση του γιουάν εναλλακτικά προς το δολάριο, για να εξασφαλίσει απαραίτητες εισαγωγές για τη γραμμή παραγωγής της.

Ήδη, αργεντίνικες εταιρείες όπως η Mirgor και η Newsan, πλήρωσαν για εισαγωγές αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου χρησιμοποιώντας γιουάν, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της Αργεντινής.

Άλλες εταιρείες κάνουν ουρές για το γιουάν, καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάζει τις εταιρείες να αναζητήσουν χρηματοδότηση σε δολάρια στο εξωτερικό, διαφορετικά πρέπει να περιμένουν μήνες για να αξιοποιήσουν την τοπική αγορά συναλλάγματος.

Στα τάρταρα το αργεντίνικο πέσο

Το νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του τους τελευταίους 12 μήνες, τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές την ίδια περίοδο. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε δολάρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 και όταν αφαιρείται η γραμμή ανταλλαγής, ο χρυσός και η πολυμερής χρηματοδότηση, τα ρευστά διαθέσιμα της βρίσκονται στην πραγματικότητα σε αρνητικό έδαφος.

«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει δολάρια, επομένως χρειάζεται την επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η Κίνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Marcelo Elizondo, οικονομολόγος στο Μπουένος Άιρες. «Για την Αργεντινή, οι νομισματικοί δεσμοί με την Κίνα είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά για την Κίνα είναι ένα σημείο μόχλευσης για να εκμεταλλευτεί μια γεωπολιτική ευκαιρία», εξήγησε.

Το δολάριο χάνει την υπεροχή του στο παγκόσμιο εμπόριο,  ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω του κατακερματισμού που προκαλείται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας. Παράλληλα, η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε εμπορικούς δρόμους χωρίς δολάρια για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Η Βραζιλία, για παράδειγμα, σκοπεύει, επίσης, να χρησιμοποιήσει περισσότερο γιουάν, μια πολιτική απόφαση του προέδρου Λούλα σε αναζήτηση εναλλακτικών προς το δολάριο λύσεων.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024