Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στην ανταγωνιστικότητα για το 2023 [πίνακας]

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στην ανταγωνιστικότητα για το 2023 [πίνακας]

Τι δείχνει η έκθεση World Competitiveness Center (WCC) του International Institute for Management Development (IMD)

Δανία, Ιρλανδία, Ελβετία, Σιγκαπούρη και Ολλανδία είναι οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στον κόσμο σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας για το 2023 από το World Competitiveness Center (WCC) του International Institute for Management Development (IMD). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση, έχοντας υποχωρήσει κατά δύο θέσεις από το 2022. Εκείνη τη χρονιά είχε υποχωρήσει άλλη μια θέση σε σύγκριση με το 2021.

Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση της κατάταξης του 2023 έχοντας υποχωρήσει πέντε θέσεις από το 2022

Τελευταία στη λίστα, στην 64η θέση, βρίσκεται η Βενεζουέλα, ενώ ουραγοί είναι ακόμη Αργεντινή, Μογγολία, Νότιος Αφρική και Μποτσουάνα.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τη λίστα του IMD για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς και τις διαφορές στην κατάταξη σε σύγκριση με το 2022.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Καμπόλης, επικεφαλής οικονομολόγος του WCC, στη σχετική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, «η πλοήγηση στο σημερινό απρόβλεπτο περιβάλλον απαιτεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Οι χώρες που υπερέχουν χτίζουν ανθεκτικές οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και το Μπαχρέιν. Οι κυβερνήσεις τους είναι επίσης σε θέση να προσαρμόζουν έγκαιρα τις πολιτικές που βασίζονται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Σιγκαπούρη είναι επίσης σημαντικά παραδείγματα αυτού».

Η Ευρώπη διέπρεψε στην κατάταξη, όπως και το 2022, με πέντε οικονομίες στις δέκα πρώτες θέσεις. Εκτός από μικρότερες, οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες τείνουν να έχουν ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς. «Η ικανότητα μιας χώρας να δημιουργεί ευημερία για τους ανθρώπους της είναι καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας. Δεν είναι αυτό που κάνει ακόμη η Κίνα και δεν είναι αυτό που κάνουν ακόμη πλήρως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις, διευθυντής του WCC.

Τα αποτελέσματα του 2023 δείχνουν επίσης το πώς οι οικονομίες που καθυστέρησαν να επαναλειτουργήσουν μετά την πανδημία του COVID-19 αρχίζουν να βλέπουν βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους (όπως για παράδειγμα οι Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Μαλαισία). Όσες επαναλειτούργησαν νωρίτερα τώρα παρατηρούν τώρα μειώσεις, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, αναφέρεται επίσης.

Η Δανία διατήρησε τη πρωτοκαθεδρία της στην πρώτη θέση από πέρυσι, όταν κινήθηκε στην κορυφή, η Ιρλανδία έκανε ένα αξιοσημείωτο άλμα από την 11η θέση για να βρεθεί στη δεύτερη και η Ελβετία διατήρησε την τρίτη θέση αφού υποχώρησε από τη δεύτερη θέση το 2022 και από την πρώτη θέση το 2021. Και οι τρεις είναι μικρές αναλογικά οικονομίες που κάνουν καλή χρήση της πρόσβασής τους στις αγορές και στους εμπορικούς εταίρους – όπως και η Σιγκαπούρη, η οποία ήρθε τέταρτη στην τελική κατάταξη.

Τα κριτήρια

-Τα βασικά κριτήρια για την τελική κατάταξη είναι η απόδοση της οικονομίας όσον αφορά το εσωτερικό και το διεθνές εμπόριο, η προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, οι απασχόληση και οι τιμές.

-Βασικά κριτήρια είναι ακόμη η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και ειδικότερα η πορεία των δημόσιων οικονομικών, η φορολογική πολιτική, το θεσμικό πλαίσιο, η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις, και το κοινωνικό πλαίσιο.

-Επίσης υπολογίζεται η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και κυρίως η παραγωγικότητα, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι πρακτικές διοίκησης επιχειρήσεων, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι αξίες των επιχειρηματιών.

-Ακόμη για την κατάταξη της ανταγωνιστικότητας συνυπολογίζονται και οι υποδομές σε μια χώρα. Ειδικότερα, υπολογίζονται οι βασικές υποδομές, οι τεχνολογικές κι επιστημονικές υποδομές, οι υποδομές υγείας και προστασία του περιβάλλοντος και οι υποδομές για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση επιχειρηματικών περιβαλλόντων, για την υποστήριξη διεθνών επενδυτικών αποφάσεων και για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των διαφόρων δημόσιων πολιτικών. Εξυπηρετεί επικεφαλής επιχειρήσεων και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αποτελεί δείκτη της ποιότητας ζωής σε κάθε χώρα που αξιολογεί. Βασίζεται σε 164 κριτήρια ανταγωνιστικότητας και σε έρευνες με τη συμμετοχή από την επιχειρηματική κοινότητα, κυβερνητικούς φορείς και ακαδημαϊκούς.

Οι πρωταθλητές

Η κορυφαία θέση της Δανίας βασίζεται στη συνεχή βελτίωσή της και στους τέσσερις βασικούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας που μετρήθηκαν. Παραμένει πρώτη στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και δεύτερη στις υποδομές, και παρουσιάζει ελαφρώς βελτιωμένα αποτελέσματα στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Ένας άλλος παράγοντας που μετράται στην κατάταξη είναι η οικονομική απόδοση. Η απότομη άνοδος της Ιρλανδίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πολύ καλή της απόδοσης σε αυτόν τον παράγοντα. Η Ελβετία διατηρεί την τρίτη θέση χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της σε όλους τους μετρούμενους παράγοντες ανταγωνιστικότητας. Παραμένει πρώτη για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τις υποδομές, κατατάσσεται έβδομη στην επιχειρηματική αποδοτικότητα και βελτιώνεται στις οικονομικές επιδόσεις.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024