Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βατικανό: Δικαστήριο καταδίκασε καρδινάλιο και πρώην σύμβουλο του Πάπα για οικονομικά εγκλήματα

Βατικανό: Δικαστήριο καταδίκασε καρδινάλιο και πρώην σύμβουλο του Πάπα για οικονομικά εγκλήματα

Πρόκειται για το υψηλότερα ιστάμενο πρόσωπο του Βατικανού που καταδικάζεται. Μάλιστα ήταν στους υποψήφιους για Πάπας και από τους πλέον δημοφιλείς στο Βατικανό.

Το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού καταδίκασε το Σάββατο έναν εξέχοντα καρδινάλιο σε πεντέμιση χρόνια φυλάκισης, αφού τον καταδίκασε σε δίκη με την κατηγορία της διαφθοράς και της απάτης σε οικονομικές πράξεις που συνδέονται με την Αγία Έδρα.

Ο 75χρονος Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Μπέκιου θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου και είναι ο πιο επιφανής αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας που παρουσιάστηκε ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου, της ανώτατης δικαστικής αρχής του Βατικανού.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπέτσιου τον έκαναν τον πρώτο καρδινάλιο που δικάστηκε ποτέ για οικονομικά εγκλήματα

Ο δικηγόρος του, Φάμπιο Βινιόνε, δήλωσε μετά την καταδίκη: «Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά σίγουρα θα ασκήσουμε έφεση», τονίζοντας την αθωότητά του.

H ομάδα υποστήριξης του Καρδιναλίου Μπέκιου.

Το ακίνητο στο Λονδίνο και τα χρήματα που προορίζονταν για αγαθοεργίες

Ο κύριος φάκελος της δίκης είναι η αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου στο Λονδίνο αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε μέχρι το 2018 και κόστισε στο Βατικανό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και ρίχνει φως στις οικονομικές συναλλαγές στο Βατικανό, τις οποίες ο ανώτατος ποντίφικας προσπαθεί να ελέγξει και να καθαρίσει από ακαθαρσίες από τότε που ανέλαβε την παποσύνη το 2013.

Ο Πάπας Φραγκίσμος ο μεταρρυθμιστής

Η δίκη αποτέλεσε μια δοκιμασία των μεταρρυθμίσεων που ο Πάπας επιδιώκει να εφαρμόσει στην Εκκλησία. Πριν από την έναρξή της, έδωσε στα πολιτικά δικαστήρια του Βατικανού την εξουσία να ασκούν διώξεις κατά καρδιναλίων και επισκόπων, αφού το θέμα περιοριζόταν σε δικαστήρια που προΐστανται κληρικοί.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπέκιου τον έκαναν τον πρώτο καρδινάλιο που δικάστηκε ποτέ για οικονομικά εγκλήματα. Ζητήθηκε ακόμα από τον Πάπα Φραγκίσκο να του αφαιρεθούν δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ψηφίζει σε μελλοντικό κονκλάβιο για την επιλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου.

Αφού απομακρύνθηκε από το αξίωμά του από τον Πάπα το 2020, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει την αθωότητά του.

«Μέχρι τις 6:02 μ.μ. της Πέμπτης αισθανόμουν φίλος του Πάπα, πιστός εκτελεστής της βούλησής του», δήλωσε ο καρδινάλιος Μπέκιου. «Στη συνέχεια, ο Πάπας λέει ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη σε μένα» .Η όλη υπόθεση έγινε μια δοκιμασία για τον στόχο του Πάπα Φραγκίσκου να ξεκαθαρίσει τα οικονομικά του Βατικανού, τα οποία μαστίζονταν επί μακρόν από σκάνδαλα, που ταλαιπώρησαν την παποσύνη του προκατόχου του Φραγκίσκου, Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κληρονομιά του Φραγκίσκου ως μεταρρυθμιστή. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές φυλάκισης που κυμαίνονταν από τέσσερα έως 13 χρόνια, εκτός από χρηματικά πρόστιμα, κατά των δέκα κατηγορουμένων που κατηγορούνται για απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και εκβιασμό.

Η αυστηρότερη ποινή

Η αυστηρότερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην υπάλληλο της Κρατικής Γραμματείας του Βατικανού, Φαμπρίτσιο Τιραμπάσι, η οποία ήταν φυλάκιση επτάμισι ετών και πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ. Καταδικάστηκε για λήψη μίζας στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Ο καρδινάλιος κατείχε προηγουμένως τη δεύτερη πιο σημαντική θέση στη Γραμματεία του Κράτους, το κεντρικό κυβερνητικό όργανο του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον απέκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά διατήρησε τον βαθμό του καρδιναλίου χωρίς τα δικαιώματα που συνδέονται με αυτόν, ιδίως την εξουσία να δίνει την ψήφο του στην εκλογή του νέου Πάπα.

Κατάχρηση

Ο δικαστής Τζουζέπε Πινιατόρε διαβάζει την ετυμηγορία της δίκης για διαφθορά στο Βατικανό.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπέκιου για υπεξαίρεση με φόντο την καταβολή 200,5 εκατομμυρίων δολαρίων από κονδύλια της Κρατικής Γραμματείας μεταξύ 2013 και 2014 σε ένα «hedge fund». Επικεφαλής του ήταν ο Ραφαέλε Μιντσιόνι, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο οκτώ χιλιάδων ευρώ. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον καρδινάλιο για την καταβολή 125.000 ευρώ σε έναν συνεταιρισμό που διευθύνει ο αδελφός του και για την καταβολή 570.000 ευρώ σε έναν μεσάζοντα προκειμένου να απελευθερώσει έναν όμηρο στην Αφρική, χωρίς να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και παραποίηση μαρτύρων, με τους εισαγγελείς να προτείνουν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών και τριών μηνών.

Ο καρδινάλιος κατηγορήθηκε επίσης ότι διοχέτευσε τεράστια χρηματικά ποσά στην επισκοπή της πατρίδας του, τη Σαρδηνία, μερικά από τα οποία φέρεται να ωφέλησαν την οικογένειά του. Και φέρεται να κατέβαλε σχεδόν 600.000 ευρώ σε μια άλλη από τις κατηγορούμενες, τη Σεσίλια Μαρόνια, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας καλόγριας που είχε απαχθεί στο Μάλι.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι αντί γι’ αυτό ξόδεψε μεγάλο μέρος των χρημάτων σε πολυτελή αγαθά και διακοπές. Η Μαρόνια, η οποία είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Βατικανό ως εμπειρογνώμονας πληροφοριών, επισκέφθηκε πολλές φορές την κατοικία του Μπέκιου. Και οι δύο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής σχέσης.

Οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων χρηματοδότες, δικηγόροι και πρώην υπάλληλοι του Βατικανού, κατηγορήθηκαν για διάφορα εγκλήματα, όπως απάτη, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Όλοι τους αρνήθηκαν τα αδικήματα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024