Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλεσε ή όχι ο πάπας Φραγκίσκος τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία»; - Τι λέει το Βατικανό

Αποκάλεσε ή όχι ο πάπας Φραγκίσκος τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία»; – Τι λέει το Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε τον κίνδυνο να υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς» σε αυτόν τον πόλεμο

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ξεχωριστή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συγγενείς αιχμαλώτων στη Γάζα, η καθηγήτρια Σιρίν Αουάντ Χιλάλ δήλωσε ότι ο θρησκευτικός ηγέτης χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία».

«Όταν μοιραστήκαμε τις ιστορίες των οικογενειών που έχουν σκοτωθεί (σ.σ. στη Γάζα) ανέφερε: «Βλέπω τη γενοκτονία», δήλωσε η Χιλάλ, ο οποίος διδάσκει στο Bible College της Βηθλεέμ.

«Ήταν πολύ σαφές ότι η λέξη γενοκτονία δεν προερχόταν από εμάς. Προήλθε από την Αγιότητά του, τον Πάπα Φραγκίσκο», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι και οι δέκα Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν τον άκουσαν να χρησιμοποιεί τη λέξη.

«Δεν χρησιμοποίησε τη λέξη γενοκτονία»

Ωστόσο, μια δήλωση που έστειλε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι, σε απάντηση σε ερώτηση που έστειλε με γραπτό μήνυμα ένας δημοσιογράφος, ανέφερε το αντίθετο.

«Δεν γνωρίζω ότι (σ.σ. ο Πάπας) χρησιμοποίησε μια τέτοια λέξη. Χρησιμοποίησε όρους που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης και λέξεις που σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεύουν την τρομερή κατάσταση που βιώνεται στη Γάζα», ανέφερε η δήλωση του Μπρούνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πάπας Φραγκίσκος: Κίνδυνος να υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς στον πόλεμο στη Γάζα

Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε χωριστά σήμερα στο Βατικανό συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και Παλαιστινίων που έχουν την οικογένειά τους στη Γάζα, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς» σε αυτό τον πόλεμο.

«Να προσευχόμαστε για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Να προσευχόμαστε για να επιλυθούν οι διαφωνίες με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και όχι με ένα βουνό από νεκρούς από τη μια και από την άλλη πλευρά», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή.

Το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε αφότου ο ποντίφικας δέχθηκε το πρωί «αντιπροσωπεία Ισραηλινών που μέλη της οικογένειάς τους κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αντιπροσωπεία Παλαιστινίων», όπως εξήγησε στο τέλος της γενικής ακρόασης της Τετάρτης στην Αγία Έδρα.

Συμφωνία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του Κατάρ για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων και μια τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υποφέρουν πολύ, άκουσα πόσο υποφέρουν όλοι. Αυτό παράγουν οι πόλεμοι» πρόσθεσε ο ποντίφικας.

«Αλλά εδώ, έχουμε ξεπεράσει τα όρια του πολέμου, αυτό δεν είναι πόλεμος, αυτό είναι τρομοκρατία», πρόσθεσε ο πάπας, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα που διεξάγονται ως αντίποινα ή και στα δύο.

Ο Πάπας υπογράμμισε πρόσφατα ότι «κάθε άνθρωπος, είτε είναι χριστιανός, εβραίος, μουσουλμάνος, από οποιονδήποτε λαό και θρησκεία, κάθε άνθρωπος είναι ιερός, πολύτιμος στα μάτια του Θεού και έχει δικαίωμα να ζει ειρηνικά».

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024