Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Τι ειπώθηκε στη μυστική συνάντηση μεταξύ Κατάρ και Ισραήλ

Γάζα: Τι ειπώθηκε στη μυστική συνάντηση μεταξύ Κατάρ και Ισραήλ

Κάπου στην Ευρώπη, σε άγνωστη τοποθεσία, εδώ και τέσσερις ημέρες αντιπροσωπείες της Μοσάντ και του Κατάρ διαπραγματεύονται ανεπίσημα για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Ο σαουδαραβικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Elaph αποκάλυψε ότι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιλοξενεί εδώ και τέσσερις ημέρες εμπιστευτικές συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών του Ισραήλ και του Κατάρ, με αντικείμενο την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για προπαρασκευαστικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εδώ και τέσσερις ημέρες, μέχρι να υπάρξει μια πρόταση που να πάρει το ΟΚ από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς, καθώς και από το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο.

Συνδιαμορφώνεται μια νέα συμφωνία, η οποία όμως βρίσκεται χρονικά μακριά από το να εγκριθεί

Επικαλούμενη υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, ο ιστότοπος ανέφερε ότι η ισραηλινή και η καταριανή αντιπροσωπεία εργάζονται για τη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει παιδιά, γυναίκες και άνδρες, συμπεριλαμβανομένων τριών ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Ουσιαστικά μετακινούμαστε στους αιχμαλώτους υψηλής αξίας

Η σαουδαραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Elaph αποκάλυψε ότι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιλοξενεί μυστικές συναντήσεις μεταξύ μιας ισραηλινής και μιας καταριανής αντιπροσωπείας για να συζητήσουν μια νέα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

Σε αντάλλαγμα, η πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να απελευθερώσει περίπου 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 10 κρατουμένων που έχουν εκτίσει μεγάλες ποινές, μεταξύ των οποίων και ο Μαρουάν αλ Μπαργκούτι, ηγετικό στέλεχος του κινήματος Φατάχ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.300 ατόμων σε Γάζα και Δυτική Όχθη, έκριναν τον Μ.Μπαργκούτι ως καταλληλότερο για την προεδρία της Παλαιστίνης με ποσοστό 47% έναντι 43% του Ι. Χανίγιε της Χαμάς.

Οι 10 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι πολιτικοί κρατούμενοι και βαρυποινίτες της λεγόμενης υψηλής ανταλλακτικής αξίας κρατουμένων, τουλάχιστον άξιων για ανταλλαγή με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το ποσοστά μεταξύ Μπαργκούτι, Χανίγιε και Αμπάς στο ερώτημα «Αν οι εκλογές έρχονταν αύριο, τι θα ψηφίζατε;».

Οι συνθέσεις των ομάδων διαπραγμάτευσης

Η πηγή σημείωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματικούς της Μοσάντ και της Shin Bet, εκτός από έναν εκπρόσωπο του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού που εργάζεται στο γραφείο του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης έναν ψυχολόγο και έναν ειδικό στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η έκθεση ανέφερε ότι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας υπάρχουν «πρώην στοιχεία της Μοσάντ που στρατολογήθηκαν ειδικά για την αποστολή αυτή με εμπειρία στον τομέα αυτό και ισχυρές σχέσεις με Καταριανούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιχειρηματικούς δεσμούς με το Κατάρ μέσω ξένων εταιρειών».

Σύμφωνα με την έκθεση, η αντιπροσωπεία του Κατάρ περιλαμβάνει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, τον Αμίρι Ντιουάν του Κατάρ και εμπειρογνώμονες στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Ο ιστότοπος τόνισε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας.Εν τω μεταξύ, ο Αλί Αμπού Σαχίν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ, επιβεβαίωσε με δήλωσή του στην Al Mayadeen τη Δευτέρα ότι όλα τα θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τους κρατούμενους θα γίνουν μετά από μια συνολική κατάπαυση του πυρός. Θέση την οποία στηρίζει και η Χαμάς.

Επιπλέον, διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024