Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόσο σημαντική είναι η πρώτη έξοδος για το κουτάβι

Πόσο σημαντική είναι η πρώτη έξοδος για το κουτάβι

Μάθημα ζωής είναι για το κουτάβι η πρώτη έξοδος του, όπως και όσες ακολουθήσουν, σε αυτήν την τρυφερή του ηλικία. Τι να προσέξετε

Είναι γνωστό ότι το κουτάβι, αφού ολοκληρώσει τα εμβόλια του, μπορεί να βγει στον έξω κόσμο, φορώντας το λουράκι του.

Η «παρθενική» του έξοδος, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, όπως και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της κουταβίσιας του ηλικίας. Γιατί την ώρα που θα ανοίξετε την εξώπορτα του σπιτιού σας, το κουτάβι έχει να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο κόσμο. Και αυτό που επιθυμούμε είναι, να έχει ευχάριστες εμπειρίες. Έτσι, ώστε να μεγαλώσουμε έναν ήρεμο και ισορροπημένο σκύλο. Χωρίς ανασφάλειες και φοβίες.

Πώς εξοικειώνουμε το κουτάβι με τα αξεσουάρ της βόλτας

Προτού, όμως, βγάλουμε το κουτάβι μας την πρώτη του βόλτα με λουρί, ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού, επισημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε κάνει μια προετοιμασία.
Δηλαδή, είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθεί το κουτάβι μας με το σαμαράκι και με το λουρί. Και τονίζει ότι προτιμάμε να φοράμε στο κουτάβι μας σαμαράκι.

«Αρχικά, φοράμε στο κουτάβι μας το σαμαράκι και το λουράκι. Δεν κρατάμε το λουρί, αλλά το αφήνουμε να το σέρνει και, παράλληλα, του πετάμε λιχουδίτσες. Προσέχουμε να μην πιαστεί σε κανέναν έπιπλο το λουρί, και τρομάξει το σκυλάκι. Αφού εξοικειωθεί, παίρνουμε στα χέρια μας το λουράκι, αρχίζουμε να περπατάμε και του δίνουμε λιχουδίτσες», περιγράφει ο κ. Κυριακού.

Η πρώτη έξοδος δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη διάρκεια, και να πηγαίνουμε σε ήσυχα μέρη

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τρομάξει κατά τη διάρκεια της πρώτης του βόλτας

Πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του κουταβιού είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακού, το σαμαράκι να έχει το κατάλληλο μέγεθος, έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά.

Η πρώτη έξοδος

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, όταν θα βγούμε έξω, δεν απαιτούμε από το σκυλάκι μας να περπατάει δίπλα μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να εξοικειωθεί με το περπάτημα και με το λουράκι του. Εννοείται, ότι έχουμε λιχουδίτσες μαζί μας και σκύβουμε και του δίνουμε. Δεν τραβάμε ποτέ απότομα να έρθει προς το μέρος μας το σκυλάκι», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.
Η πρώτη έξοδος δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη διάρκεια, όπως λέει ο κ. Κυριακού, και να πηγαίνουμε σε ήσυχα μέρη. Προτιμάμε ήσυχους δρόμους, πάρκα. Μπορούμε μάλιστα, η πρώτη του έξοδος να είναι στην πυλωτή του σπιτιού μας ή στην αυλή μας – εάν έχουμε.
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην τρομάξει από έντονους θορύβους, γαβγίσματα, από ήχους αυτοκίνητα. Η πρώτη του φορά θέλουμε να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, με λιχουδίτσες, χάδια και παιχνίδια», τονίζει ο κ. Κυριακού.

Τι κάνουμε εάν συναντήσουμε ανθρώπους ή παιδάκια που θέλουν να το χαϊδέψουν

Για να μην τρομάξει το κουτάβι, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ζητάμε να το πλησιάσουν με ήρεμο τρόπο. Χωρίς φωνές και απότομες κινήσεις. Και να μην το χαϊδέψουν στο κεφαλάκι του. Μπορούν να απλώσουν την εξωτερική πλευρά της παλάμης και να το χαϊδέψουν με ήρεμες κινήσεις στον λαιμό.
Αν δούμε ότι το κουτάβι είναι ντροπαλό ή φοβισμένο, δεν το πιέζουμε – και καλό είναι να συμβουλευτούμε τους ειδικούς.

Αν στυλώσει τα πόδια του κατά τη διάρκεια της βόλτας

Συνήθως, όπως λέει ο κ. Κυριακού, τα κουτάβια αρνούνται να περπατήσουν. Στυλώνουν τα πόδια τους. Στην περίπτωση αυτή, τα παροτρύνουμε να προχωρήσουν με τη στάση του σώματός μας και με λιχουδίτσες. Έτσι ώστε να μας ακολουθήσει σιγά σιγά.

Δεν παίρνουμε το κουτάβι αγκαλιά

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, στην παραμικρή δυσκολία που θα συναντήσουμε στη βόλτα μας, δεν παίρνουμε το κουτάβι αγκαλιά. Για παράδειγμα, εάν δούμε έναν σκύλο, μια γάτα, έναν κάδο σκουπιδιών κ.λπ, και δούμε ότι το κουτάβι δείχνει ανήσυχο, δεν το παίρνουμε αγκαλιά. Γιατί έτσι, δεν θα ξεπεράσει το φόβο του. Αντίθετα, αλλάζουμε κατεύθυνση.

Νέες διαδρομές – Συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας στη βόλτα του

«Όσο περνούν οι ημέρες, επιλέγουμε καινούργιες μικρές διαδρομές και το βγάζουμε διαφορετικές ώρες την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ).

Επίσης, το κουτάβι πρέπει να μάθει να βγαίνει βόλτα με όλα τα μέλη της οικογένειας. Γιατί, εάν μάθει με ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορεί στην πορεία να δυσκολευτεί», αναφέρει ο κ. Κυριακού.
Η πρώτη ημέρα, λοιπόν, είναι για το κουτάβι μια εξερεύνηση για το περιβάλλον, στο οποίο θα ζήσει. Όπως και οι υπόλοιπες, που θα ακολουθήσουν.
Τέλος, στην περίπτωση που το σκυλάκι δυσκολεύεται πάρα πολύ, ο κ. Κυριακού συνιστά, να συμβουλευτούμε έναν έμπειρο ειδικό.

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

● Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.
Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.
Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024