Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πόσους μήνες μπορεί να αντέξει απέναντι στην Ρωσία πριν την οριστική υποχώρηση;

Ουκρανία: Πόσους μήνες μπορεί να αντέξει απέναντι στην Ρωσία πριν την οριστική υποχώρηση;

Η -απελπιστικά αναγκαία- βοήθεια προς την Ουκρανία έχει μπλοκάρει τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, όσο και από την Ουγγαρία του Β. Ορμπάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία συνεχίζει να καθυστερεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Αμερική και οι σύμμαχοί της αξιολογούν αυτό που περιγράφουν ως δυνητικά εξουθενωτικό αντίκτυπο στην άμυνα της Ουκρανίας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές απώλειας του πολέμου, δήλωσαν στο CNN πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας με εμάς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν χωρίς εμάς», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος. H Ρωσία δείχνει να έχει το μομέντουμ με το μέρος της.

«Αν ο στόχος είναι να καταλάβουμε και να κρατήσουμε περαιτέρω εδάφη είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να πετύχει χωρίς τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ»

Η πιο άμεση ανησυχία είναι ο αντίκτυπος στη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς τα εμπρός, ακόμη και όταν η υποστήριξη των ΗΠΑ εξακολουθούσε να έρχεται.

Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία εξακολουθούν με σφοδρότητα και απώλειες σε στρατιωτικό προσωπικό.

Οι αισιόδοξες διαρροές και ο φόβος για τις συνεχιζόμενες απώλειες της Ουκρανίας

«Αν ο στόχος είναι να καταλάβουμε και να κρατήσουμε περαιτέρω εδάφη», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, «είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να πετύχει χωρίς τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ».

Γενικότερα, δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η απώλεια ή η περαιτέρω καθυστέρηση της αμερικανικής υποστήριξης θα επηρεάσει τη βοήθεια από τους συμμάχους της. Την Παρασκευή, η Ουκρανία υπέστη άλλο ένα πλήγμα όταν η Ουγγαρία μπλόκαρε την περαιτέρω βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι συνομιλίες για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν τον Ιανουάριο. Η είδηση υπογράμμισε την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Κίεβο και πολλοί φοβούνται ότι αν οι ΗΠΑ αποτύχουν να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, τα ευρωπαϊκά έθνη θα ακολουθήσουν.

«Αν στραβώσει το πράγμα με εμάς», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Κουίγκλι, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας του Κογκρέσου για την Ουκρανία, «θα στραβώσει και με τους συμμάχους μας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι υπογράφει αυτόγραφο σε στρατιώτη.

Η Ουκρανία θα αντέξει λίγους μήνες ή θα έχει χάσει οριστικά μέχρι το καλοκαίρι

Τώρα, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολογίζουν επί του παρόντος πόσο καιρό θα μπορούσε να αντέξει η Ουκρανία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ υπολογίζει μήνες, με το χειρότερο σενάριο να προβλέπει σημαντική οπισθοχώρηση ή ακόμη και ήττα μέχρι το καλοκαίρι .Μια ρωσική νίκη δεν θα ήταν απλώς άσχημα νέα για την Ουκρανία, θα ήταν καταστροφή για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια και ένα σημαντικό πλήγμα για τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας, ο Εσθονός πρωθυπουργός Κάτζα Καλλάς δήλωσε στο CNN από τις Βρυξέλλες: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολεμική κόπωση αυτή τη στιγμή, διότι αν το κάνουμε και υποχωρήσουμε, τότε ο Πούτιν θα κερδίσει και αυτό θα σημαίνει καταστροφή για όλους. Αυτό θα σημαίνει περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερους πολέμους, περισσότερη έλλειψη τροφίμων, όλες τις διάφορες ανησυχίες που συνοδεύουν. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να καταβάλουμε μια προσπάθεια τώρα».

Οι ουκρανικές δυνάμεις ήδη κάνουν δελτίο πυρομαχικών, δήλωσαν Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι στο CNN, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανταποδίδουν τα πυρά σε αναλογία πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι μπορούν οι ουκρανικές δυνάμεις. Ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι Ουκρανοί διοικητές πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος στη δύναμη πυρός τους έχει οδηγήσει σε πρόσθετες ουκρανικές απώλειες.

Κάτοικος στην πόλη Γιουσινουβάτα ψάχνει στα ερείπια σπιτιού.

Ποια πυρομαχικά θα τελειώσουν πρώτα και ποιού είδους κινήσεις δεν θα είναι εφικτές

Χωρίς πρόσθετη αμερικανική βοήθεια, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει πρώτα από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στη συνέχεια από πυραύλους αεράμυνας και αργότερα από πυρομαχικά πυροβολικού και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger.

Κάθε κατηγορία πυρομαχικών ήταν ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που προμηθεύτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν κεντρικής σημασίας για την επιτυχία της Ουκρανίας να απωθήσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας εκατοντάδες μίλια, για να ανοίξει ένας ναυτιλιακός διάδρομος για σιτηρά και άλλες προμήθειες.

Ο Β. Ορμπάν αφόπλισε την Ουκρανία από την πλευρά της ΕΕ, όπως αντίστοιχα οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι αεράμυνας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικοί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει τις επιθέσεις της σε μη στρατιωτικές υποδομές αυτόν τον χειμώνα. Οι πύραυλοι μικρότερου βεληνεκούς επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να αμυνθούν απέναντι τα ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη που είναι πολύ περισσότερα από τα δικά τους.

Οι εκτιμήσεις για το τι θα σήμαινε μια ουκρανική ήττα για την Ευρώπη προκαλούν βαθύτατους φόβους σε ορισμένους από τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής.«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πλήρως τι θα σήμαινε στην πραγματικότητα η πτώση της Ουκρανίας», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Θα βλέπαμε φρικτά πράγματα: εθνοκάθαρση και ολική καταστροφή της Ουκρανίας. Θυμηθείτε τι έκαναν στην Μπούτσα. Επομένως, είναι ήδη επιτυχία αν μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό να συμβεί. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε».

Πηγή: CNN

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024