Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τοξικές ενώσεις ανιχνεύονται στο ένα πέμπτο των προϊόντων στην ΕΕ

Τοξικές ενώσεις ανιχνεύονται στο ένα πέμπτο των προϊόντων στην ΕΕ

Μόλυβδος, κάδμιο και φθαλικές ενώσεις είναι μερικά από τα χημικά που ανιχνεύονται σε ηλεκρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια και άλλα προϊόντα.

Επικίνδυνα χημικά σε συγκεντρώσεις άνω του επιτρεπόμενου ανιχνεύθηκαν σχεδόν στο ένα πέμπτο των καταναλωτικών προϊόντων που εξετάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), τοξικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και διάφοροι πλαστικοποιητές ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε 400 από τα 2.400 προϊόντα που έλεγξαν πέρυσι οι εθνικές αρχές της ΕΕ.

Οι κατηγορίες προϊόντων με τις περισσότερες παραβάσεις είναι:

  • Ηλεκτρικές συσκευές όπως παιχνίδια με μπαταρίες, φορτιστές, καλώδια, ακουστικά: Το 52% των προϊόντων αυτών δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, κυρίως λόγω της χρήσης μολύβδου στις κολλήσεις, φθαλικών ενώσεων στα πλαστικά μέρη ή καδμίου στις ηλεκτρονικές πλακέτες.
  • Αθλητικός εξοπλισμός όπως στρώματα για γιόγκα, γάντια οδήγησης, πλαστικά ή λαστιχένια χερούλια: το 18% βρέθηκε να μην συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, κυρίως λόγω της χρήσης χλωριωμένων παραφινών βραχείας αλυσίδας, φθαλικών ενώσεων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα πλαστικά μέρη.
  • Παιχνίδια, όπως πλαστικά παιχνίδια για τη μπανιέρα, κούκλες, στολές, παιχνίδια εξωτερικού χώρου και παιχνίδια γλίτσας: παραβάσεις εντοπίστηκαν στο 16% των περιπτώσεων, κυρίως λόγω φθαλικών ενώσεων στα μαλακά πλαστικά μέρη αλλά και άλλων τοξικών ουσιών όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το νικέλιο, το βόριο και οι νιτροζαμίνες.
  • Είδη μόδας όπως ρουχισμός, υποδήματα και τσάντες: το 15% περιέχει φθαλικές ενώσεις, μόλυβδο και κάδμιο.

Τα προϊόντα που βρέθηκαν να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία REACH για τις χημικές πρώτες ύλες ανακλήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις ασκήθηκαν διώξεις κατά των υπευθύνων.

Η παρουσία χημικών σε υψηλά επίπεδα ήταν συχνότερη σε προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ, επισημαίνει η έκθεση.

Ήταν επίσης συχνότερη σε προϊόντα που πωλούνται σε διαδικτυακά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, συγκριτικά με τα φυσικά καταστήματα.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024