Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με στόχο μια ψηφιακή Περιφέρεια

Με στόχο μια ψηφιακή Περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας μίλησε στο cityhub των ΝΕΩΝ για την ψηφιακή μετάβαση.

Tα βήματα προόδου που έχει κάνει μέχρι τώρα και συνεχίζει να κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Άγγελο Χαριστέα, τη διεκδίκηση ενεργού ρόλου στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης και του ψηφιακού Μετασχηματισμού «με τελικό ωφελημένο τον πολίτη».

Ποια βήματα ακολούθησε η Περιφέρεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της;

Πρωταρχικός στόχος της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, ώστε να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Ψηφιακή Περιφέρεια. Τρεις αποτελούν τους βασικούς άξονες: Η Ανανέωση Εξοπλισμού, οι Ψηφιακές Υπηρεσίες και η δημιουργία ομάδων διεκπεραίωσης και η Κυβερνοασφάλεια.

Τα βήματα, τα οποία ακολουθήσαμε ήταν με την σειρά, σε πρώτη φάση η επιλογή των στελεχών, που θα καταγράφουν ένα αίτημα, η επιλογή των υπηρεσιών για την καταγραφή, δώσαμε βαρύτητα σε αυτά που είχαν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες,σε τρίτη φάση επιλέξαμε τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας που θα πηγαίνουνε και ποιες πληροφορίες από τον πολίτη και σε τέταρτη φάση επιλέξαμε τα στελέχη για την διεκπεραίωσή τους. Θα έλεγα ότι το 30% του ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι η εμπλοκή των Γενικών Δ/ντων της ΠΚΜ,το 50%είναι η συμβολή της ομάδας συντονισμού που έχουμε θεσπίσει και το 20% φυσικά ανήκει στην ομάδα διεκπεραίωσης.

Ο ψηφιακός ανασχηματισμός των ΟΤΑ σε ποιους τομείς μπορεί να αποφέρει καρπούς;

Η ταχύτερη Ψηφιακή μετάβαση, η αξιοποίηση της καινοτομίας στην Επιχειρηματικότητα και την Εκπαίδευση και η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας είναι οι τρεις άξονες που βασίζεται η πολιτική της Περιφέρειάς μας σε σχέση με θέματα που αφορούν την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Όπως αναφέρω συχνά όχι μόνο εγώ, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μετατρέψαμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε e-Περιφέρεια, σε Ψηφιακή, δηλαδή, Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια στο πλαίσιο της υλοποίησης του πυλώνα της εξυπηρέτησης του πολίτη, εισήγαγε τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το έτος 2022 μετασχημάτισε 108 υπηρεσίες σε Ψηφιακές, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο 200.000 πολίτες, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκάζονταν να έρθουν τουλάχιστον μια φορά στη Περιφέρεια.

Το έτος 2023 η Περιφέρεια προγραμματίζει, σταδιακά να δώσει στους πολίτες ακόμη 400 υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί ο Μετασχηματισμός των παραπάνω υπηρεσιών σε Ψηφιακές. Στόχος της Περιφέρειας είναι μέχρι τέλος του έτους 2023, η πλειονότητα των υπηρεσιών να είναι ψηφιακές, με σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Τελικός στόχος είναι η εξασφάλιση της εξωστρέφειας και της επαφής των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τους πολίτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με την εισαγωγή και την χρήση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που είναι σύμφωνα με την στρατηγική της ΠΚΜ. Παράλληλα, στοχεύουμε και στη συμβολή της Αντιπεριφέρειας στην Δημιουργία μιας Ψηφιακής κουλτούρας σε συγκεκριμένα κοινά με σκοπό την διευκόλυνση της μετάβασης της κοινωνίας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Είναι τελικά οι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας «έξυπνες»;

Δεν μπορούν να υπάρξουν έξυπνες πόλεις, Περιφέρειες, χώρες χωρίς ψηφιακά εκπαιδευμένους πολίτες, γι’ αυτό ως Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώνουμε Δράσεις Ψηφιακής Κουλτούρας. Μέσω αυτών των δράσεων έχουμε διοργανώσει ημερίδες, με στόχο την εκπαίδευση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες.

Γεφύρωση Ψηφιακού χάσματος

Έχουν, λοιπόν, οι πολίτες ψηφιακές δεξιότητες;

Το θέμα της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της Περιφέρειας μας ήταν από την αρχή ένας από τους βασικούς μου στόχους ως Αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η υποστήριξη του προγράμματος INTERNISSA μια δράση για την απασχολησιμότητα των γυναικών, του οποίου Επικεφαλής είναι η ΠΚΜ, με την διοργάνωση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου “Ψηφιακή Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέες Τάσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα”. Ο σκοπός είναι να γεφυρώσει το Ψηφιακό χάσμα και την ανεργία που παρατηρείται ιδιαιτέρως στον γυναικείο πληθυσμό, ώστε να αδράξουν και να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και με στόχο να προσφέρει στις γυναίκες με δεξιότητες, καλοπληρωμένες δουλειές, την διαφύλαξη της αυτονομίας τους και την ισότιμη μεταχείριση.

Ποιοι είναι οι επόμενοι…ψηφιακοί στόχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

Οι άξονες στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να κατακτήσει την καινοτομία τον τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας στην περιοχή είναι τρεις συγκεκριμένα: Η ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση, η αξιοποίηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση και η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετατρέψαμε την Περιφέρεια σε e- Περιφέρεια εξυπηρετώντας του πολίτες χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στις υπηρεσίες μας.

Ο ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι το μέλλον. Η ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολίτη, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπηρεσιών της πολιτείας στα ζητήματα νέων τεχνολογιών, καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, είναι απαραίτητη για την αφομοίωση των Τεχνολογικών και καινοτομικών εξελίξεων. Tα βήματα προόδου που κάνουμε συνεχώς έχουν ως σκοπό να διεκδικήσουμε ενεργό ρόλο στην διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης και του ψηφιακού Μετασχηματισμού με τελικό ωφελημένο τον πολίτη.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024