Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
1.5 δισ. Ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ

1.5 δισ. Ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε πως έχουν διασφαλιστεί 1.5 δισ. Ευρώ για έργα και δράσεις της περιφέρειας από το νέο ΕΣΠΑ.

Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κατερίνη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τόσο τα γενικά στοιχεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014 – 2020, όσο και τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στην Πιερία, ενώ στην ενότητα για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, παρουσίασε αναλυτικά τους διαθέσιμους πόρους, τις προσκλήσεις που ανοίγουν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και την κατανομή των κονδυλίων για το σύνολο των αξόνων προτεραιότητας στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκαν ακόμα περισσότεροι πόροι συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, οι οποίοι αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πιερία.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση ανά άξονα: «Το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε είναι να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας. Κι αυτή η στρατηγική έχει πέντε άξονες προτεραιότητας:

Πρώτος άξονας, ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας για να γίνει ακόμα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική: Με δράσεις που θα ξεπεράσουν τα 180 εκ. ευρώ.

-Δεύτερος άξονας, η πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη: Με δράσεις που θα ξεπεράσουν τα 290 εκ. ευρώ.

-Τρίτος άξονας, η χωρική ανάπτυξη, με δράσεις που θα αγγίξουν τα 260 εκ. ευρώ.

-Τέταρτος άξονας, η διασύνδεση της Κεντρικής Μακεδονίας, με δράσεις ύψους 105 εκ. ευρώ.

-Πέμπτος άξονας, η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη, με δράσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 575 εκ. ευρώ”.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις νέες προσκλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, επισήμανε ότι αν και το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, η Περιφέρεια φρόντισε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες 18 δράσεις, για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Αξιοποιούμε 250 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Πρώτον, για τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Δεύτερον, διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών μέριμνας, φροντίδας και αλληλεγγύης της Πιερίας και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χρηματοδοτούμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Κοινότητας και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τις δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν υπηρεσίες, φροντίδα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024