Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
HIV: Ακόμα δύο πειραματικά εμβόλια απέτυχαν στις δοκιμές

HIV: Ακόμα δύο πειραματικά εμβόλια απέτυχαν στις δοκιμές

Απογοητευτικά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Δοκιμές δύο πειραματικών εμβολίων για τον ιό HIV τερματίστηκαν πρόωρα στην Αφρική λόγω απογοητευτικών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, η πολλοστή ήττα απέναντι σε έναν ιό που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι δοκιμές των δύο εμβολίων, τις οποίες χρηματοδότησε η ΕΕ με 15 εκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή 1.512 υγιών ενήλικων εθελοντών στην Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος PrEPVacc. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν το 2024.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που αξιολογεί τις δοκιμές έκρινε ότι «ακόμα κι αν συνεχίσουμε δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό» δήλωσε στο Reuters ο Ποντιάνο Καλίμπου, κύριος ερευνητής του προγράμματος.

Ένα από τα δύο εμβόλια βασιζόταν σε συνθετικό DNA του ιού HIV, ενώ το δεύτερο χρησιμοποιούσε έναν τροποποιημένο ιό mpox στον οποίο είχαν εισαχθεί γονίδια του ιού.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι σεξεργαζόμενοι και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Σε εξέλιξη παραμένουν ωστόσο οι δοκιμές ενός νέου χαπιού για την πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το νέο φάρμακο υπερτερεί σε σχέση με τα υφιστάμενα.

Τουλάχιστον τρία πειραματικά εμβόλια κατά του HIV έχουν αποτύχει τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη κλινική δοκιμή, επισήμαναν οι ερευνητές, δείχνει «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024