Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμηρος στην Γάζα: Φοβόμουν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όχι τη Χαμάς

Όμηρος στην Γάζα: Φοβόμουν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όχι τη Χαμάς

Μια μαρτυρία που θέτει τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση βγήκε στον αέρα της ισραηλινής τηλεόρασης: Οι ανέσεις που είχαν ως Άραβες, αλλά και ο φόβος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ο 18χρονος Μπιλάλ Ζιγιάντνε, ο οποίος επέστρεψε πριν από μία εβδομάδα μετά από περισσότερες από 50 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς, περιγράφει το χρόνο που πέρασε ως όμηρος σε συνέντευξή του στις ειδήσεις του Καναλιού 13.

Πολλοί Άραβες Βεδουίνοι εργάζονταν σε αγροτικές εργασίες στους οικισμούς γύρω από την Γάζα και βρέθηκαν στη γραμμή του πυρός στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Μας έδωσαν στρώμα, μαξιλάρι και κουβέρτα και κανονικά γεύματα»

Η κοινότητα των Βεδουίνων συχνά αντιμετωπίζει διακρίσεις καθώς είναι Ισραηλινοί με αραβική εθνικότητα. Όμως πολλοί Βεδουίνοι αναδείχτηκαν σε ήρωες, όπως ο Γιόζεφ Ζεάντνα που έσωσε 30 Ισραηλινούς στο φεστιβάλ Supernova. Τουλάχιστον 19 Βεδουίνοι έχασαν την ζωή τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Από τη σύλληψη μέχρι την απελευθέρωση – Οι πρώτες δηλώσεις

«Τους είπα ότι είμαστε Άραβες. Μας είπαν, παρόλο που είμαστε Άραβες, μας απαγάγουν», αφηγείται για τις 7 Οκτωβρίου, όταν απήχθησαν ο ίδιος, η αδελφή του (η εικονιζόμενη), ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του. Αυτός και η αδελφή του, η Αΐσα, ήταν οι μόνοι από την οικογένεια των Βεδουίνων από το Ραχάτ που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι στιγμής.

Λέει ότι οι τέσσερις τους κρατήθηκαν μαζί και τους έφεραν αρκετό φαγητό για να μην πεινάσουν, «κανονικό φαγητό». Στην ερώτηση για το τι μίλησε με την οικογένειά του, ο Μπιλάλ λέει: «Δεν θυμάμαι. Ήμασταν φοβισμένοι». Λέει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν γνώριζε ότι υπήρχαν και άλλοι όμηροι εκτός από τα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. «Δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ, μας φάνηκε πολύς καιρός, προσευχόμασταν να απελευθερωθούμε», λέει.

Ο Μπιλάλ ανέφερε ότι και στους τέσσερις τους δόθηκε «στρώμα, μαξιλάρι, κουβέρτα».

Ο απελευθερωμένος έφηβος λέει ότι ένιωθε φόβο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που άκουγε, αλλά όχι από τη Χαμάς: «Φοβάμαι για εκείνους που είναι ακόμα εκεί… Νιώθω και ξέρω τι περνούν».

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024