Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αποφυλακίζεται ο αρχιεκτελεστής της μαφιόζικης οικογένειας Γκαμπίνο - Σκότωσε και διαμέλισε 11 ανθρώπους

ΗΠΑ: Αποφυλακίζεται ο αρχιεκτελεστής της μαφιόζικης οικογένειας Γκαμπίνο – Σκότωσε και διαμέλισε 11 ανθρώπους

Ο 68χρονος Άντονι Σέντερ, ήταν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Γκαμπίνο, μίας οικογένειας της ιταλοαμερικανικής μαφίας στη Νέα Υόρκη και θα αποφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2024.

Εκτός φυλακής μετά από 35χρονια αναμένεται να βρεθεί ένας «ψυχρός» εκτελεστής της μαφίας που συνδέεται με τουλάχιστον 11 δολοφονίες, με ορισμένα από τα πτώματα να εντοπίζονται διαμελισμένα,

Ο 68χρονος Άντονι Σέντερ, ήταν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Γκαμπίνο, μίας οικογένειας ιταλοαμερικανικής μαφίας στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται σε φυλακή στο Κάνααν της Πενσυλβάνια και αφού εξέτισε μόλις 35 χρόνια από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» για αποφυλάκιση από την Επιτροπή Αναστολών των ΗΠΑ.

Ο ΝτεΜέο, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός χασάπης πριν ξεκινήσει την εγκληματική του καριέρα, χρησιμοποίησε την πρώιμη εκπαίδευσή του για να επινοήσει μια φρικτή διαδικασία δολοφονίας – που αργότερα ονομάστηκε «μέθοδος Τζέμινι»

«Η Επιτροπή έκρινε ότι είχε ουσιαστικά τηρήσει τους κανόνες του ιδρύματος και ότι η αποφυλάκισή του τον Ιούνιο του 2024 δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ευημερία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφημερίδα The New York Post.

Όπως ήταν φυσικό η αποφυλάκισή του Σέντερ, εξόργισε τις οικογένειες των θυμάτων του, καθώς ο Σέντερ καταδικάστηκε σε ισόβια συν 20 χρόνια το 1989 για συμμετοχή σε τουλάχιστον 11 φόνους.

Ο Σέντερ, μαζί με άλλους έξι μαφιόζους, είχε επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για εκβιασμό, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, της κλοπής αυτοκινήτων, της τοκογλυφίας και του εκβιασμού.

Ο Σέντερ ήταν μέλος μιας μαφιόζικης συμμορίας που δρούσε υπό τις οδηγίες του Ρόι ΝτεΜέο, ενός ανθρώπου του Γκαμπίνο. Η συμμορία είχε έδρα στο Gemini Lounge στη διεύθυνση 4021 Flatlands Ave. στο Flatlands του Μπρούκλιν, όπου διαπράχθηκαν πολλές από τις δολοφονίες τους κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Οι ομοσπονδιακές και δημοτικές Αρχές αποδίδουν τουλάχιστον 75 θανάτους και εξαφανίσεις στη συμμορία του ΝτεΜέο, ενώ ανεξάρτητοι ερευνητές ανέβασαν τον βίαιο απολογισμό τους σε περισσότερους από 200.

«Ο Σέντερ θα έπρεπε να πεθάνει στη φυλακή»

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο τότε εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο οποίος είχε αρχικά ασκήσει δίωξη κατά του Σέντερ και 20 άλλων μελών και συνεργατών της οικογένειας Γκαμπίνο, συμπεριλαμβανομένου του τότε «Big Paul» Καστελάνο, έμεινε έκπληκτος από την απόφαση αποφυλάκισης με αναστολή.

Ο Σέντερ «θα έπρεπε να πεθάνει στη φυλακή», δήλωσε ο Τζουλιάνι. «Επέδειξε, χωρίς υπερβολή, απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή. Ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος που του άρεσε να σκοτώνει. Και πιστεύω ότι του άρεσε να συμμετέχει κατά κάποιο τρόπο στον διαμελισμό των πτωμάτων που γινόταν στη συνέχεια».

Η «μέθοδος Τζέμινι»

Ο γεννημένος στο Κανάρσι Σέντερ ήταν γιος Ιταλών μεταναστών που είχαν μετατρέψει σε αγγλικό το αρχικό οικογενειακό τους επίθετο Σέντε.

Αυτός και ένα άλλο μέλος της συμμορίας, ο παλιός και επί χρόνια φίλος του Τζόζεφ Τέστα, περνούσαν τόσο πολύ χρόνο στο στέκι του αρχηγού τους ΝτεΜέο που έγιναν γνωστοί ως οι δίδυμοι Τζέμινι.

«Το Gemini Lounge όλοι ήξεραν ότι ήταν ένα σπίτι του τρόμου, μην πας εκεί μέσα, μπορεί να μην βγεις», θυμάται ο Κέρτις Σλίβα, ιδρυτής των Guardian Angels, ο οποίος μεγάλωσε παίζοντας stickball με τον Σέντερ στο Κανάρσι.

Τότε ο Σέντερ ήταν ευρέως γνωστός στη γειτονιά ως θερμοκέφαλος. «Πραγματικά μπορούσε να ανατρέψει το σενάριο, θα μπορούσε να έχει μια συζήτηση μαζί σου και ξαφνικά ένα μικρό πράγμα θα τον εκνεύριζε», είπε ο Σλίβα. «Συχνά ο Τζόι Τέστα έπρεπε να τον ηρεμήσει».

Ο βοηθός χασάπη που έγινε μαφιόζος

Ο ΝτεΜέο, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός χασάπης πριν ξεκινήσει την εγκληματική του καριέρα, χρησιμοποίησε την πρώιμη εκπαίδευσή του για να επινοήσει μια φρικτή διαδικασία δολοφονίας – που αργότερα ονομάστηκε «μέθοδος Τζέμινι», την οποία ο Σέντερ και οι άλλοι ακολούθησαν με ευχαρίστηση.

Ο Ντόμινικ Μαντιγίλιο, πρώην μέλος της συμμορίας, κατέθεσε στη δίκη του Σέντερ ότι όσοι προορίζονταν για θάνατο, πρώτα παρασύρονταν σε ένα διαμέρισμα που είχε μετατραπεί σε καμπαρέ δίπλα στο Gemini Lounge και το οποίο είχε νοικιάσει ο μαφιόζος Τζόζεφ Γκουγκλιέλμο που είχε το παρατσούκλι «Ντράκουλα» .

«Όταν το [θύμα] έμπαινε μέσα, κάποιος τον πυροβολούσε στο κεφάλι με σιγαστήρα», είπε ο Μαντιγίλιο στο δικαστήριο. «Κάποιος θα τύλιγε μια πετσέτα γύρω του για να σταματήσει το αίμα και κάποιος θα τον μαχαίρωνε στην καρδιά για να σταματήσει το αίμα να ρέει».

Τα μέλη της μαφιόζικης ομάδας συχνά ντυμένα μόνο με τα εσώρουχά τους, για να μην λερώσουν τα ρούχα τους, έσερναν το πτώμα στο ντους και το άφηναν να αιμορραγεί, όπως ένα γουρούνι στο σφαγείο.

Στη συνέχεια, «τον έβγαζαν έξω, τον έβαζαν σε μια πισίνα στο σαλόνι, τον διαμέλισαν και τον πακετάριζαν», είπε ακόμα ο Μαντιγίλιο. Τα μέρη του σώματος χωρίς αίμα τοποθετούνταν σε χαρτόκουτα και μεταφέρονταν στη χωματερή της λεωφόρου Φάουντεν του Μπρούκλιν – τώρα Shirley Chisholm State Park στο Κανάρσι- και θάβονταν κάτω από σωρούς σκουπιδιών και χάνονταν για πάντα.

Ο Σέντερ και η συμμορία του «επιδόθηκαν σε μαζικές δολοφονίες», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ, Γουόλτερ Μακ κατά τη διάρκεια της 17μηνης δίκης τους το 1988 και το 1989 – διαπράττοντας «τα πιο βίαια» εγκλήματα που έχουν ποτέ δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, υποστήριξε ο εισαγγελέας.

Τα «χρυσά» χρόνια της συμμορίας

Η ακμή της συμμορίας ΝτεΜέο ήταν από το 1975 έως το 1983, κατά την τελευταία δεκαετία δηλαδή των «χρυσών χρόνων»»της μαφίας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο ιστορικός Σέλβιν Ράαμπ.

«Οι οικογένειες της Νέας Υόρκης διοικούσαν τη χώρα, διοικούσαν τη μαφία στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ράαμπ, συγγραφέας του χρονογραφήματος της μαφίας «Five Families».

«Οι Gambinos και οι Genovese ήταν οι δύο μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικογένειες», εξήγησε ο Ράαμπ. Η οικογένεια Γκαμπίνο, με επικεφαλής τον Καστελάνο, είχε περίπου 100 επίσημα μέλη ή «made men», όπως ο ΝτεΜέο.

Αλλά «κάθε made man είχε πιθανώς 10 άτομα που δούλευαν γι’ αυτόν», είπε ο Ράαμπ, «συνεργάτες» όπως ο Σέντερ και ο Τέστα. Η διευρυμένη δομή επέτρεψε στον Καστελάνο να απορρίπτει και να αρνείται τις αιματοβαμμένες δραστηριότητες των συνεργατών της οικογένειας, ακόμη και όταν έπαιρνε 20.000 δολάρια την εβδομάδα σε μετρητά από το κερδοφόρο κύκλωμα κλοπών πολυτελών αυτοκινήτων που διοικούσε ο ΝτεΜέο και η παρέα του.

Το τέλος

Τον Ιανουάριο του 1983, λίγο αφότου ο ΝτεΜέο έλαβε κλήση από το δικαστήριο για να καταθέσει σε ομοσπονδιακή υπόθεση εκβιασμού, το διαμελισμένο από σφαίρες πτώμα του βρέθηκε παγωμένο στο πορτμπαγκάζ της Cadillac του – όπως έμαθαν αργότερα οι ερευνητές από μέλη της δικής του συμμορίας. Ο θάνατος του ΝτεΜέο όμως δεν σταμάτησε την υπόθεση.

Τον Μάρτιο του 1984, ο Τζουλιάνι απήγγειλε κατηγορίες στον Καστελάνο, μαζί με τον Σέντερ και άλλους, για μια σειρά από εκβιασμούς, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, εκβιασμών και δολοφονιών.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, καθώς η δίκη τραβούσε σε μάκρος, ο ίδιος ο Καστελάνο δολοφονήθηκε σε ένα περιβόητο δημόσιο χτύπημα στο πεζοδρόμιο έξω από το Sparks Steak House στο κέντρο του Μανχάταν, με εντολή του ανθρώπου που θα τον διαδεχόταν ως αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο: Τζον Γκότι Τζούνιορ. Ο Σέντερ, τότε 30 ετών, μιμήθηκε το στυλ του ανερχόμενου «Dapper Don» κατά τη διάρκεια της δίκης του.


Ο «διαβολικά όμορφος» κατηγορούμενος, έγραψε τότε ένας δημοσιογράφος μόδας της Post, φρόντιζε να επιδεικνύει τη «δροσερή κομψότητά» του με κοστούμια και γραβάτες Armani και «άψογα λευκά πουκάμισα» κάθε φορά που εμφανιζόταν στο δικαστήριο. «Θέλεις να δείχνεις ωραίος», χαμογέλασε ο Σέντερ.

Πλήθος θυμάτων

Τα περισσότερα από τα δεκάδες επιβεβαιωμένα και ύποπτα θύματα της συμμορίας ΝτεΜέο ήταν αντίπαλοι γκάνγκστερ, αλλά όχι όλα. Δύο από τις δολοφονίες που έστειλαν τον Σέντερ στη φυλακή ήταν αυτές των Τσαρλς Μονγκιτόρε και Ντάνιελ Σκουτάρο, εργατών σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Μπρούκλιν. Ο Μονγκιτόρε, 30 ετών, υπέβαλε μήνυση αφού μαχαιρώθηκε από τον γιο ενός «στρατιώτη» της οικογένειας Γκάμπινο σε μια προσωπική διαμάχη. Στις 5 Ιουνίου 1980, η συμμορία του ΝτεΜέο επιτέθηκε στον Μονγκιτόρε στο χώρο εργασίας του, πυροβολώντας τον 14 φορές από κοντινή απόσταση και κόβοντας το λαιμό του.

Λίγο αργότερα, ο 25χρονος Σκουτάρο έφτασε στο συνεργείο αμαξωμάτων για να ξεκινήσει τη μέρα εργασίας του – μόνο και μόνο για να βρει τους γκάνγκστερ να καθαρίζουν τον τόπο του εγκλήματος.

Τον πυροβόλησαν και αυτόν.

Και τα δύο θύματα ανακαλύφθηκαν αργότερα στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, ανέφερε το Newsday.

Το 1977, ο Σέντερ και ο Τέστα πυροβόλησαν και σκότωσαν την Σέρι Γκόλντεν αφού ο φίλος της έγινε ομοσπονδιακός πληροφοριοδότης.

Ενώ η Γκόλντεν και ο Τέστα συνομιλούσαν έξω από το σαλόνι, ο Σέντερ πυροβόλησε τη γυναίκα δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού και μία ακόμη φορά στο πρόσωπο, καθώς το σώμα της χτυπήθηκε στο έδαφος, σύμφωνα με το «Murder Machine», ένα βιβλίο του 1993.

«Ξέραμε ότι είχε σχέση με τη μαφία»

Ο Τζερόμ Χοφάκερ ήταν μόλις 23 ετών όταν δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της φίλης του το 1977 από τους Τέέστα και Σέντερ αφού τσακώθηκε με έναν από τους αδελφούς του Τέστα. Ο Σέντερ δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τους φόνους του Golden ή του Hofaker.

«Ξέραμε ότι είχε σχέση με τη μαφία», δήλωσε στη New York Post η ξαδέλφη Ντενίζ Χόφακερ, 69 ετών. «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν στην κηδεία και η θεία μου γύρισε προς το μέρος μου με φόβο στα μάτια της και μου είπε: ‘Θεέ μου, τι κάνουμε εδώ;’. Είχε άγχος ότι κάποιος θα μας κυνηγούσε». Η Χόφακερ ήταν τρομοκρατημένη από την είδηση της επικείμενης απελευθέρωσης του Σέντερ.

«Αυτό θα ήταν φρικτό», είπε. «Απ’ ό,τι κατάλαβα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Είναι 68 ετών. Αυτό δεν είναι ισόβια. Έχει να ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι σωστό».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024