Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενθύμια και δώρα άφησε ο Ερντογάν, φωτογραφίες σκίζει ο Γιώργος, ο Στέφανος βάφει τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσαν

Ενθύμια και δώρα άφησε ο Ερντογάν, φωτογραφίες σκίζει ο Γιώργος, ο Στέφανος βάφει τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσαν

Καζάν καζάν κατσάδα και από δεξιά και από αριστερά κέρδισε ο Μητσοτάκης, μια φωτογραφία που θα τον στοιχειώσει ο Γεραπετρίτης, ένα σκονάκι από τον Κοτζιά για να αποστηθίσει ο Κασσελάκης

«Λάδι στη φωτιά;»

Η «υπερπαραγωγή» επίσκεψη – αν και ολιγόωρη – του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν πέραν των συζητήσεων, των συμφωνιών και των προοπτικών, αν μη τι άλλο πρόκειται να τροφοδοτήσει σύντομα την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις να «ρίξει λάδι στη φωτιά»! Δεν είναι ούτε εύκολες, αλλά ούτε και ανέφελες αυτές οι σχέσεις! Σας θυμίζω το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου….

Αμφισημία

Εκτός βεβαίως από την – φωτογραφική – ατυχία του υπουργού των Εξωτερικών, η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου έχει προκαλέσει πολιτική αμφισημία. Η κριτική που ασκείται από την Δεξιά – ξέρετε την original! – μέχρι την αριστερά είναι εξαιρετικά αντιφατική.

«Τι κερδίσαμε;»

Η Δεξιά αναρωτιέται «τι κερδίσαμε». Ο κ. Ερντογάν έθεσε όλο το «πακέτο» των τουρκικών θέσεων. Από τα δύο κράτη στην Κύπρο, την «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη, το «μοιραζόμαστε το Αιγαίο», μέχρι και το «στρατόπεδο των τρομοκρατών» – για το οποίο ευχαρίστησε την Ελλάδα που το έκλεισε. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για την μειονότητα, αλλά άφησε αναπάντητη την υπόθεση του Λαυρίου – δηλαδή σα να την αποδέχεται!

«Αυταπάτες»

Να συμπληρώσω ακόμη ότι σκληρή κριτική άσκησε και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά – που αρθρογραφεί με ψευδώνυμο. Εγραψε για «αυταπάτες» και «τετελεσμένα»! Εχω την εντύπωση ότι στο επόμενο διάστημα θα σηκωθούν οι τόνοι ακόμη περισσότερο τόσο από την Δεξιά, όσο κι από την δεξιά της Δεξιάς….

Θεσμικός

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν πιο θεσμικός και κριτικός του the point. Σε δήλωση του ο κ. Κασσελάκης αφού τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έκανε αντιδιαστολή της «μουσουλμανικής μειονότητας» που χρησιμοποίησε στην επίσκεψη του ο τούρκος Πρόεδρος επί Τσίπρα και στην «τουρκική μειονότητα» επί Μητσοτάκη. Κι αφού διευκρίνισε ότι δεν θα παίξει «το χαρτί της πατροδοκαπηλείας» όπως ο νυν πρωθυπουργός στην εποχή των Πρεσπών, έθεσε ερωτήματα και ζητά απαντήσεις!

Ο κ. Ν. Κοτζιάς;

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του. Και τούτο διότι η κριτική θα είναι «λελογισμένη», δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η βιβλική αναφορά «η μεν φωνή φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες χείρες Ησαύ». Στους βιβλικούς ρόλους μπορείτε να τοποθετήσετε τον κ. Κασσελάκη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά….

Υποστηρίζει

Η κριτική του ΚΚΕ ήταν η αναμενόμενη και ήταν σκληρή. Ενώ η «Νέα Αριστερά» δεν ανακοίνωσε – ακόμη – την προσέγγιση της. Τολμώ όμως να αναφέρω ότι όχι μόνο θα είναι υποστηρικτική του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά μπορεί και να του κάνουν κριτική γιατί δεν κάνει πιο τολμηρά βήματα στην ελληνοτουρκική συνεργασία….

Η κακιά στιγμή

Οσα φέρνει η ώρα ή μάλλον η στιγμή – η κακιά στιγμή! – δεν τα φέρνει ο χρόνος! Μια φωτογραφία – που άλλο μπορεί να σημαίνει κι άλλο να δείχνει. Ένα ενσταντανέ – που προφανώς δεν τιμά τον πρωταγωνιστή – είναι αρκετό για να δημιουργήσει αλλότριους συνειρμούς….

Ο κ. Γ. Γεραπετρίτης

Η ατυχία του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη που ενώ – σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά – απέδιδε τιμή στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην φωτογραφία «εικονίζεται» να υποκλίνεται στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν – χωρίς η ίδια να εμφανίζεται σ΄ αυτήν – και μπορεί πλέον να τον ακολουθεί ακόμη κι όταν θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών!

Ο κ. Π. Λαφαζάνης

Δεν είναι όμως ο πρώτος στον οποίο προκύπτει η κακιά στιγμή! Το 2015, στο πρώτο εξάμηνο ο – τότε – υπερυπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται σε αντίστοιχη φωτογραφία να υποκλίνεται στον επισκέπτη του, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τον ισχυρό άνδρα της Γκαζπρόμ κ. Αντρέι Μίλλερ….

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Αλλά και σχετικά πιο πρόσφατα την «πάτησε» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, όταν η σύζυγος του έφερε την τούρτα γενεθλίων του, στην οποία «εικονιζόταν ο ίδιος με στολή σούπερμαν. Στο υπουργείο Εργασίας αν δεν με απατά η μνήμη μου. Κι όσοι ήθελαν φυσικά να τον «τρολάρουν» δημοσίευαν την σχετική φωτογραφία. Τι να πει κι αυτός….

Ο κ. Ν. Φίλης

Η πλέον πρόσφατη ήταν η περίπτωση του πρώην υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Νίκου Φίλη, εκ των βασικών στελεχών της τάσης «Ομπρέλα» εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον «συνέλαβε» ο φακός στην πρώτη συνεδρίαση της – επεισοδιακής, έτσι κι αλλιώς! – Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, να ωρύεται με σηκωμένα και τα δυο του χέρια. Εκτοτε τον έχασε ο δημόσιος χώρος…. Αφού βέβαια του ασκήθηκε σκληρή κριτική από στενούς του – αλλά και ευρύτερους – συντρόφους!

Ο κ. Αλ. Τσίπρας

Τελικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να φύγει από την Αθήνα για να αρχίσει να τροφοδοτεί την … εσωτερική επικαιρότητα είτε με αναρτήσεις είτε με ρεπορτάζ ξένων εφημερίδων! Μετά από δύο αναρτήσεις στο facebook, σειρά είχε ρεπορτάζ της La Repubblica που αναφέρεται στην προσπάθεια που καταβάλει για να ενώσει την σοσιαλδημοκρατία με την ριζοσπαστική αριστερά.

Στη Γαλλία

Κι από την Ιταλία συνέχισε το ταξίδι του στην Γαλλία. Για συναντήσεις επίσης…. Βέβαια η γαλλική Αριστερά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση. Το φιλόδοξο NUPES είναι υπό διάλυση. Ο Μελανσόν υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, η Λεπέν – μάλλον – κάνει περίπατο και ο Μακρόν είναι σε ελεύθερη πτώση. Θυμίζει την περίπτωση Σαρκοζί! Αλλα ας περιμένουμε να δούμε τι θα κομίσει από το Παρίσι ο κ. Τσίπρας….

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην Καστοριά, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022.
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Διαδικαστικά

Στα καθ΄ ημάς πάντως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε χθες διάφορα διαδικαστικά σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου, που αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν αύριο το Σάββατο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όχι μαζί!

Ενδεικτικό γεγονός της πολιτικής επιλογής του κόμματος να σταματήσει ο «εμφύλιος σπαραγμός» με τα στελέχη που αποχώρησαν και συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά», είναι η – παράδοξη – απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να μην βγαίνουν στις τηλεοπτικές εκπομπές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μαζί με στελέχη της «Νέας Αριστεράς». Να αποφευχθεί δηλαδή το – ενδεχόμενο – «ξεκατίνιασμα» on air. Πιθανολογώ ότι η «μη συνύπαρξη» στα τηλεοπτικά πάνελ θα είναι πολύ – πολύ ορισμένου χρόνου! Μετά θα επανέλθει η κανονικότητα….

Τα ίδια

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις δεν νομίζω να δείχνουν αλλαγή των ευρημάτων των προηγουμένων. Λίγο – πολύ αυτές είναι τάσεις αυτή της περιόδου. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάμψει, αυτό θα φανεί μάλλον από τον Ιανουάριο, πολύ θα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς το συνέδριο. Κι όσο θα απομακρύνεται από τις ημέρες της διάσπασης. Αντίστοιχα θα φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» της «Νέας Αριστεράς».

Ενθυμήσεις…

Χθες πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του νέου σχηματισμού κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θυμήθηκε τον μακαρίτη, τον Δημήτρη Τσοβόλα. Συζητώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι κάτι αντίστοιχο με μέτρα που προσπάθησε να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Δηλαδή πρόκειται για μία «αναπαλαίωση» της φορολογικής πολιτικής που θα έλεγε και ο κ. Αλέξης Χαρίτσης….

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024