Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο διάλογος με την Τουρκία να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, λέει η Αυγέρη

Ο διάλογος με την Τουρκία να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, λέει η Αυγέρη

«Στηρίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και στην αυριανή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real».

Σχετικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για το άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου, η Δώρα Αυγέρη σημείωσε πως «το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας είναι κάτι στο οποίο πρέπει να σταθούμε και νομικά και πολιτικά».

«Πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί πάρα πολύ σοβαρά στον προβληματισμό που εκφράζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής»

Η Δώρα Αυγέρη πρόσθεσε πως «δεν είναι ένα ζήτημα που θέτει μόνο, ως ένσταση πολιτική και συνταγματική, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει προηγηθεί η ένσταση των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων, των ενώσεών τους, των επιμελητηρίων, του Δικηγορικού Συλλόγου. Αλλά και πολύ περισσότερο, του ίδιου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο λέει ουσιαστικά στην κυβέρνηση ότι η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου, το άρθρο 15, είναι αντισυνταγματική. Κι αυτό γιατί καταλύεται η βασική συνταγματική αρχή της ισότητας. Δεν μπορείς να φορολογείς με μεγαλύτερο φόρο έναν ελεύθερο επαγγελματία και με μικρότερο φόρο έναν μισθωτό, στη βάση αυθαίρετων συγκρίσεων. Γιατί ακριβώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και αμείβονται οι μη μισθωτοί με τους μισθωτούς».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε ότι «η πολυσέλιδη αναφορά του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναφέρει ότι η επίμαχη διάταξη, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχόλησης και παραγωγής εισοδήματος. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του μη μισθωτού, ο κατώτερος μισθός ή οι αμοιβές του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζόμενου μιας επιχείρησης».

Σύμφωνα με τη Δώρα Αυγέρη «πρέπει η κυβέρνηση να σταθεί πάρα πολύ σοβαρά στον προβληματισμό που εκφράζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το νομικό, συνταγματικό προβληματισμό και κυρίως στον πραγματικό προβληματισμό των ανθρώπων που πλήττει η ρύθμιση. Δεν είναι το ίδιο ένας μισθωτός με τον εργοδότη, ο οποίος θα του καταβάλει κάθε μήνα το μισθό, με έναν αυτοαπασχολούμενο, ο οποίος έχει κέρδη αλλά έχει και ζημίες. Αυτή η αυθαίρετη προσέγγιση της κυβέρνησης δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων».

«Δεν υπάρχει κανείς που λέει ότι η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να καταπολεμηθεί»

Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανείς που λέει ότι η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να καταπολεμηθεί. Πρέπει όμως να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Με την άδικη φορολόγηση, με την επιβολή ενός οριζόντιου χαρατσιού, αυτό δεν γίνεται. Ούτε αποτελεσματικά πολεμάς τη φοροδιαφυγή έτσι και –πολύ περισσότερο- δεν εδραιώνεις το αίσθημα δικαίου στους φορολογούμενους. Το αίσθημα δικαίου είναι πολύ σημαντικό για να είναι οι πολίτες συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στη βάση του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν είναι πια κραταιά», η Δώρα Αυγέρη είπε πως «μπορεί η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι απομειωμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει με την ίδια ένταση η αγωνία των ανθρώπων που εκπροσωπούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Το βασικό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να συντονίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Όποιοι, από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, συντονίζονται με αυτές τις ανάγκες, αυτόματα συντονίζονται και με τις δικές μας πολιτικές προτεραιότητες. Εμείς δεν συντονιζόμαστε με τους τραπεζίτες, δεν κάνουμε …σέρβις στους servicers και στα funds. Καταψηφίζουμε, φέρνουμε σχέδιο, καταθέτουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη χαρακτηριστικά.

Η Δώρα Αυγέρη

«Η κυβέρνηση έκανε κοπτοραπτική σε μια ευρωπαϊκή οδηγία»

Κληθείσα να σχολιάσει το «παρών» των βουλευτών της Νέας Αριστεράς σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι «θα σας πω σε τι ψήφισε επί της αρχής κατά και κατά επί των άρθρων ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

«Καταψήφισε έναν νόμο ο οποίος δίνει σέρβις στους servicers, αντί να μεριμνά για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έκανε κοπτοραπτική σε μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία είχε μέριμνα για αυτές τις κατηγορίες, δηλαδή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Και αυτά δεν τα έφερε η ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοθέτημα», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Αντίθετα», συνέχισε, «έφερε διατάξεις που εισάγουν το ακατάσχετο των λογαριασμών για τους servicers, αδειοδότηση χωρίς να υπάρχουν νέα δικαιολογητικά και χωρίς να υπάρχει έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε κατά», εξήγησε.

«Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές»

Σε ερώτηση για την αυριανή επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και το πώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το γεγονός, είπε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και ως αξιωματική αντιπολίτευση και όταν ήταν στην κυβέρνηση, είναι σταθερή».

«Στηρίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, έχοντας ως σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε αρκετούς τομείς. Ο διάλογος όμως αυτός θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας και βέβαια την ειρήνη στην περιοχή. Και ο διάλογος αυτός πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

«Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτιμάμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: μη αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση κυριαρχίας της χώρας, αποκλεισμός οποιασδήποτε συζήτησης για τη συνεκμετάλλευση, μη απεμπόληση του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο διάλογος αυτός πρέπει να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Χρειάζεται επίσης να καθορίζονται με σαφήνεια οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση συμμαχιών ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί ειλικρινά και μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και τον ευρωτουρκικό διάλογο. Δηλαδή, να μην «μπαίνει και βγαίνει» από αυτό το διάλογο «ρυθμίζοντας» τη δική της ένταση και να μην έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζει εντυπώσεις ο κ. Ερντογάν», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

Sports in

Έχουν… κόντρα Τεντόγλου και Καραλής; – «Είναι σάπιο το μετάλλιο, θα πάρω εκδίκηση το καλοκαίρι»

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε στην Ελλάδα και… υποσχέθηκε εκδίκηση στον Εμμανουήλ Καραλή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024