Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Τα 5 νησιά που πρέπει να επισκεφτούν οι ξένοι ταξιδιώτες και τα 5 που πρέπει να αποφύγουν

Τουρισμός: Τα 5 νησιά που πρέπει να επισκεφτούν οι ξένοι ταξιδιώτες και τα 5 που πρέπει να αποφύγουν

Ο υπερτουρισμός απομακρύνει ταξιδιώτες από τα, κατά τα άλλα, ειδυλιακά ελληνικά νησιά

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην χώρα μας προσπαθούν να βάλουν και τουλάχιστον ένα νησί στο πρόγραμμα των επισκέψεων τους. Και όχι άδικα. Τα ελληνικά νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο έχουν υμνηθεί από ποιητές και λογοτέχνες, αλλά και από πιο πεζούς επαγγελματίες του τουρισμού.

Η δημοφιλής ιστοσελίδα SmarterTravel, βασισμένη στις εμπειρίες ταξιδιωτών, έχει να προτείνει πέντε ελληνικά νησιά που οι έμπειροι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφύγουν και πέντε τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν.

Πέντε νησιά προς αποφυγή

  1. Κως

Οι παραλίες της Κω φαίνονται ατέλειωτες, αλλά η ιστοσελίδα διατείνεται ότι το ίδιο και οι ουρές για να πας. Ορδές τουριστών συνωστίζονται στις παραλίες και ακόμη και ιστορικά μνημεία όπως το Κάστρο της Νερατζιάς έχουν κατακλυστεί. Το ίδιο και η αρχαία Αγορά. Μπορεί να προσφέρει ανυπέρβλητα τοπία, αλλά τα πλήθη μπορεί να κάνουν την εμπειρία αφόρητη.

  1. Ζάκυνθος

Το μεγαλύτερο ατού της Ζακύνθου είναι το μεγάλο της μειονέκτημα. Πασίγνωστη παγκοσμίως για ανυπέρβλητες για χαλάρωμα παραλίες, προσελκύει και αυτή ορδές τουριστών. Ακόμη και το περίφημο «ναυάγιο», που έκλεισε λόγω φόβου κατολισθήσεων, είχε καταντήσει πολύ χαοτικό για να είναι απολαυστικό. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ακόμη και η προσπάθεια να επισκεφθεί κανείς τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, μπορεί να απογοητεύσει λόγω της ασέβειας που δείχνουν κάποιοι επισκέπτες στην ιερότητά του χώρου.

  1. Ρόδος

Το νησί της Ρόδου πρόσφατα δέχθηκε αρνητικά σχόλια λόγω υπερτουρισμού αλλά και πολύ ψηλών τιμών. Μελετητές της ιστορίας που θα πάνε στην Παλαιά Πόλη για να θαυμάσουν τα μεσαιωνικά κτήρια, μπορεί να απογοητευτούν από την κακή συντήρηση των πλακόστρωτων. Κάποια αξιοθέατα, όπως το Κάστρο των Ιπποτών, αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά το καλοκαίρι το νησί πλημμυρίζει από τουρίστες που μειώνουν την αίγλη ακόμη και από τα μεγαλοπρεπέστερα μνημεία.

  1. Σαντορίνη

Γνωστή για τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και τα ηφαίστεια της, η Σαντορίνη θα έπρεπε να είναι παράδεισος για τους τουρίστες. Πέρυσι όμως το μικρό νησί φιλοξένησε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες.

Πολλοί επισκέπτες παραπονέθηκαν ακόμη για τα κρουαζερόπλοια που «μπουκώνουν» τα νερά μεταξύ του νησιού και της Νέας Καμένης. Τα θορυβώδη πλήθη τουριστών αφαιρούν την αίγλη ακόμη και από τις πανέμορφες παραλίες με ηφαιστειογενή άμμο. Υπήρχαν μάλιστα σοβαρά παράπονα για τα σκουπίδια.

  1. Μύκονος

Αν και η Μύκονος είναι παγκοσμίως γνωστή για πανέμορφες παραλίες, φοβερή νυκτερινή ζωή και γραφική αρχιτεκτονική, οι κριτικές των επισκεπτών που ανέλυσε ο ιστότοπος σχεδόν ομόφωνα θεωρούν ότι είναι το λιγότερο ευχάριστο ελληνικό νησί. Πολυκοσμία στις παραλίες και υπερβολικά φουσκωμένες τιμές. Χαρακτηριστικά δίνει την τιμή για δύο ξαπλώστρες σε δημοφιλή παραλία για πάνω από 135 ευρώ. Αν και οι επισκέπτες αναγνωρίζουν την γοητεία του Νησιού των Ανέμων, οι ορδές των ομοίων τους που ψάχνουν προβολή και ευκαιρίες χαλάει την ατμόσφαιρα για όλους.

Τα 5 νησιά που πρέπει κανείς να επισκεφτεί

Αλλά πέραν των πασίγνωστων προορισμών που ψάχνουν από τον υπερτουρισμό και όσα κακά φέρνει το φαινόμενο αυτό, το SmaterTravel προτείνει πέντε νησιά που θεωρεί ότι έχουν δίκαια εκτοπίσει τα γνωστά.

  1. Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι γνωστή για την μοναδική μπαρόκ αρχιτεκτονική της, τα καντούνια, και την ζωηρή νυχτερινή ζωή που κρύβει. Όπως όλα τα Ιόνια, διαθέτει υπέροχες παραλίες, όπως το Πόρτο Τιμόνι και το Canal d’ Amour.

Ο ιστότοπος εκθειάζει τις εκδρομές με καραβάκι που οδηγούν τους επισκέπτες σε απομακρυσμένες παραλίες και προσφέρουν υπέροχη θέα της ακτογραμμής. Μεγάλη σημασία δίνεται στις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται από περιηγήσεις σε αμπελώνες και μελισσοκομεία έως ρομαντικούς περιπάτους σε πανέμορφα καντούνια.

  1. Κρήτη

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας προσφέρει μια απίθανη εναλλαγή τοπίων και εμπειριών, από μονοπάτια για πεζοπορία έως την εξερεύνηση αρχαίων μνημείων από την Μινωική έως την σύγχρονη εποχή. Η λιμνοθάλασσα στον Μπάλο θεωρείται η ομορφότερη παραλία. Η γραφικότητα των Χανίων, η πνευματικότητα του Αγίου Νικολάου, η αίγλη της Κνωσού εκθειάζονται από ταξιδιώτες οι οποίοι δεν φείδονται επαίνων για την μοναδικότητα της Κρήτης

  1. Σκιάθος

Η Σκιάθος σύμφωνα με τον ιστότοπο θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων. Το νησί διαθέτει πάνω από 60 παραλίες οι οποίες πλαισιώνονται από πευκώνες. Το Λαλάρι θεωρείται η ομορφότερη παραλία με ασημόχρωμα βότσαλα και καταγάλανα νερά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι αγωνιστές της Παλιγγενεσίας, όπου οι φιλόξενοι μοναχοί τρατάρουν με κρασί και γλυκά του κουταλιού τους επισκέπτες.

  1. Λευκάδα

Ακόμη ένα νησί του Ιονίου που εντυπωσίασε τους τουρίστες. Το Πόρτο Κατσίκι θεωρείται η πλέον όμορφη από τις τόσες υπέροχες παραλίες, λόγω των εντυπωσιακών γκρεμών.

Το επιβλητικό κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού εντυπωσιάζει όλους και αποτελεί την είσοδο σε ένα δαίδαλο από χαριτωμένα μαγαζιά, καφέ και ζαχαροπλαστεία. Οι επισκέπτες προτείνουν ρομαντική περαντζάδα πάνω από την γραφική ξύλινη γέφυρα.

  1. Κεφαλονιά

Το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί του Ιονίου θεωρούν οι επισκέπτες του SmarterTravel ως το κορυφαίο νησιωτικό προορισμό της χώρας. Προτείνεται η εκδρομή στο όρος Αίνος για απερίγραπτης ομορφιάς θέα σε όλο το Ιόνιο. Η οινογνωσία και ο οινικός τουρισμός συστήνεται και ιδιαίτερα η εκδρομή στα οινοποιεία που φτιάχνουν το ΠΟΠ κρασί Ρομπόλα.

Αν κάτι μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτές τις περιγραφές ξένων επισκεπτών είναι τοπόσο έχουν υποβαθμιστεί δημοφιλείς προορισμοί εξ αιτίας ακριβώς της δημοτικότητας τους που προκαλεί υπερκορεσμό σε νησιά που στην πραγματικότητα είναι, ή τουλάχιστον ήταν, επίγειοι παράδεισοι.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024