Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μια νέα Ελλάδα

Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μια νέα Ελλάδα

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή και η παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

Στην παρέμβασή του λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση και τις πολιτικές που την καθιστούν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μία νέα Ελλάδα».

«Η αιολική και ηλιακή ενέργεια καλύπτουν τις μισές ανάγκες μας»

Οπως είπε ο πρωθυπουργός «μειώσαμε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, αναπτύσσεται η οικονομία μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005, ενώ στρεφόμαστε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όλο και ταχύτερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο  «η αιολική και ηλιακή ενέργεια καλύπτουν τις μισές ανάγκες μας, τα οφέλη είναι πλέον προφανή. Ανανεώνουμε τις οικίες και τα γραφεία μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας μας. Οι επενδύσεις για την ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα και χρειαζόμαστε τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος».

Η παραπομπή όλο νόημα

«Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας, και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας:

«Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει».

Δείτε την ομιλία του:

Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C.

Στην COP28 η Ελλάδα, έχει αναβαθμισμένη συμμετοχή με δικό της περίπτερο για πρώτη φορά, ενώ εκπροσωπείται σε υψηλότατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη  και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και υφυπουργούς.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024