Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: Ιστορικό πράσινο φως στο ταμείο αποζημιώσεων για την κλιματική αλλαγή

COP28: Ιστορικό πράσινο φως στο ταμείο αποζημιώσεων για την κλιματική αλλαγή

Η συμφωνία για το ταμείο «απωλειών και ζημιών» εγκρίθηκε κατά την τελετή έναρξης της COP28 στο Ντουμπάι, με τους συμμετέχοντες να χειροκροτούν όρθιοι.

Έπειτα από χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε την Πέμπτη, πρώτη μέρα της συνόδου για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, στη δημιουργία διεθνούς ταμείου για την αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές.

Η συμφωνία για το ταμείο «απωλειών και ζημιών» εγκρίθηκε κατά την τελετή έναρξης της COP28 στο Ντουμπάι, με τους συμμετέχοντες να χειροκροτούν όρθιοι.

Η έγκριση της συμφωνίας από την πρώτη μέρα της συνόδου, σχολιάζει το Reuters, θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για άλλους συμβιβασμούς στη διάρκεια των συνομιλιών μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές είχαν εκτιμήσει νωρίτερα ότι στη διάρκεια της συνόδου θα υποβληθούν δεσμεύσεις για αρχική χρηματοδότηση του ταμείου με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Την αρχή αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ένα «σημαντικό» πακέτο χρηματοδότησης, πιέζει όμως και για τη συμμετοχή χωρών με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, επέμεινε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο (Reuters)

Ορυκτά καύσιμα

Στη διάρκεια της COP28 η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να εξετάσει πόσο απέχει από τον συμφωνημένο στόχο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2.0 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. βαθμών Κελσίου.

Ακόμα, οι 195 χώρες που συμμετέχουν στην COP28 καλείται να αποφασίσει αν θα δεσμευτεί για πρώτη φορά στη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές.

Η πρόταση αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες επιμένουν ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα έχουν ρόλο να παίξουν σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Εδώ και καιρό εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά δέχονται επικρίσεις για την απόφασή τους να αναθέσουν την προεδρία της COP28 στον Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Τζαμπέρ επέμεινε ότι «πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να διασφαλίσουμε τη συμπερίληψη του ρόλου των ορυκτών καυσίμων».

Νωρίτερα, το Ντουμπάι είχε διαψεύσει ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με την οποία ο Τζαμπέρ θα αξιοποιούσε τη σύνοδο ως ευκαιρία για να συζητήσει νέα έργα αερίου με δεκάδες κυβερνήσεις.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024