Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναβαθμισμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28, στο Ντουμπάι ο πρωθυπουργός

Αναβαθμισμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στην COP28, στο Ντουμπάι ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ντουμπάι για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου. Η Ελλάδα έχει σε αυτή την COP αναβαθμισμένη συμμετοχή με δικό της περίπτερο για πρώτη φορά.

Στο λαμπερό και εντυπωσιακό Dubai Expo 2020 φιλοξενείται αυτές τις μέρες η παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ η COP28 καθώς ο πλανήτης έχει ξεπεράσει πιά τα όρια του κόκκινου συναγερμού.

Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι ορατά σε κάθε γωνιά της γης και αυτή η σύνοδος είναι μία τεράστια ευκαιρία για να ληφθούν αρκετά σοβαρές αποφάσεις. Πολύ πιο σοβαρές από αυτές του Παρισιού όπου μπήκε ο στόχος για την υπερθέρμανση του πλανήτη όχι πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2030. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και ηχηρά μέτρα ο στόχος αυτός οχι μόνο δεν είναι εφικτός αλλά έρχονται πολύ χειρότερα σενάρια.

Οι Άραβες εδώ, στο εμιράτο του Ντουμπάι, έχουν βάλει φιλόδοξους στόχους και ήδη με μία δυναμική κίνηση στο ξεκίνημα των εργασιών ανακοινώθηκε η λειτουργία του ταμείου απωλειών και ζημιών για τις ευάλωτες χώρες με τους ίδιους να συνεισφέρουν 100 εκατ δολάρια από τα 420 συνολικά που θα πρέπει να συγκεντρωθούν.

«Παράξαμε ιστορία σήμερα. Η πρώτη φορά που λαμβάνεται απόφαση την 1η ημέρα οποιουδήποτε COP. Και η ταχύτητα με την οποία το κάναμε είναι επίσης ιστορική. Η επίτευξη αυτού του στόχου καταδεικνύει τη σκληρή δουλειά τόσων πολλών, ιδιαίτερα των μελών της μεταβατικής επιτροπής που εργάστηκαν ακούραστα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό είναι απόδειξη που μπορούμε να προσφέρουμε. Το COP28 μπορεί να προσφέρει», δήλωσε ο Δρ Sultan Al Jaber, πρόεδρος της COP28.

Κορυφαίοι στόχοι της συνόδου είναι:

♦ Ενοποίηση παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

♦ Επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση του ρυθμού των εκπομπών άνθρακα

♦ Προώθηση της μετάβασης του κόσμου προς την καθαρή ενέργεια και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

♦ Προσδιορισμός παγκόσμιων λύσεων για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5ºC

♦ Μείωση των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα

♦ Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και τις μεταφορές

♦ Προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

Στο Ντουμπάι ο Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Ντουμπάι για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου. Η Ελλάδα έχει σε αυτή την COP αναβαθμισμένη συμμετοχή με δικό της περίπτερο για πρώτη φορά.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου.

Η φετινή  εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη είναι αναβαθμισμένη, ενώ στον χώρο της COP28 θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο, το οποίο θα εγκαινιάσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή – αγγίζει την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρίπτουν, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα νησιά μας, και άλλα. Στόχος στην COP είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα.

Στην COP 28, σε ειδική εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο στην οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός – παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή  Sultan Al Jaber – θα αποκαλυφθεί και το επόμενο ελληνικό νησί GREco – χτίζοντας σε ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα που επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στα νησιά και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής συμπολιτών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry το Συνέδριο «Our Ocean Conference» – με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος τη διοργάνωση του οποίου (9th Our Ocean Conference) για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας.

To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024