Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»

Συναγερμός Ντράγκι για την Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: «Υπάρχει παράλυση στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, χρειαζόμαστε πολιτική ολοκλήρωση»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Ας ελπίσουμε ότι οι ιδρυτικές αξίες που μας ενώνουν, θα μας κρατούν ενωμένους», είπε ο Ντράγκι στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Ιταλού δημοσιογράφου Άλντο Καζούλο.

«Το (προηγούμενο) μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπη έχει διαλυθεί και πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά σαν Ιταλία πρέπει να γίνουμε κράτος για να το κάνουμε αυτό. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, υπάρχουν πολλές αγορές και, ως εκ τούτου, οι μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη είτε πουλάνε είτε πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις αναπτυχθούν. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να καταλάβουμε πώς να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση της άμυνας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη εξωτερική πολιτική, γιατί οι υπουργοί Εξωτερικών μιλάνε, αλλά δεν συμφωνούν.
Πρέπει να σκεφτούμε για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, για ένα πραγματικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε (και οι δύο) Ιταλοί και Ευρωπαίοι».

Το λάθος της Ευρώπης

Για τον Ντράγκι, αυτό που έγινε «με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αλλαγή των κανόνων που λειτουργούσαν όταν ήμασταν δώδεκα μέλη ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, παρατήρησε πώς «σήμερα η δημοσιονομική ένωση είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι πριν από 10 χρόνια γιατί με το ενιαίο νόμισμα οι χώρες μοιάζουν πολύ περισσότερο» από βιομηχανική άποψη. Και μετά κατέληξε με μια ειρωνική αναφορά στο «ό,τι χρειαστεί» – από μια συγκεκριμένη ημερομηνία η ΕΚΤ λειτούργησε ως σταθεροποιητής των αγορών…».

Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη Μέση Ανατολή από το να στείλει χρήματα στον ΟΗΕ

Στο μελλοντικό σενάριο της Μέσης Ανατολής «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα όχι μόνο χρηματοδοτώντας τον ΟΗΕ από μακριά, αλλά να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα», για παράδειγμα στην Ουκρανία.

Για τον Ντράγκι «δεν αρκεί να βάλεις πολλά χρήματα: θα υπάρχει αναγκαστικά ένας ρόλος για την ανάμειξη της Ευρώπης, μια εμπλοκή που ωστόσο προφανώς δεν θα είναι στρατιωτική, δεδομένου ότι είμαστε αδύναμοι και μη αξιόπιστοι, ενώ θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρωπιστική παρουσία».

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024