Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Στέλνει ένα από τα πιο προηγμένα αντιτορπιλικά της στον Κόλπο

Βρετανία: Στέλνει ένα από τα πιο προηγμένα αντιτορπιλικά της στον Κόλπο

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, μετά τις επιθέσεις τακτικού στρατού και πειρατών σε Ισραηλινά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, η Βρετανία ουσιαστικά μπαίνει στην διαμάχη.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει στον Κόλπο ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά της πλοία για να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, όπου ουσιαστικά εμπλέκεται ξανά ενεργά στη διαμάχη, Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 ή κλάσης D, θα διεξάγει επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, να καθησυχάσει τα εμπορικά πλοία και να διασφαλίσει την ασφαλή ροή του εμπορίου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

H εξειδίκευσή του είναι εναντίον πυραύλων, ελικοπτέρων και αεροπλάνων, κάτι που «φωτογραφίζει» την Υεμένη

«Είναι κρίσιμο το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει την παρουσία μας στην περιοχή, για να διατηρήσουμε τη Βρετανία και τα συμφέροντά μας ασφαλή από έναν πιο ασταθή και αμφισβητούμενο κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps σύμφωνα με το Al Arabiya.

Ο ρόλος της Υεμένης στην σύγκρουση

Η ανάπτυξη του αντιτορπιλικού ακολουθεί το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την κατάληψη ενός φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου.

Οι Ανσάρ Αλλάχ ή Χούθι έχουν εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, πολλά από τα οποία έχουν αναχαιτιστεί από αμερικανικά πλοία αλλά και από τη Σαουδική Αραβία.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι περίπου 50 μεγάλα εμπορικά πλοία διέρχονται καθημερινά από το Bab-el-Mandeb, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, ενώ περίπου 115 μεγάλα εμπορικά πλοία διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ (σ.σ. Στο οποίο έχουν ανακοινώσει ασκήσεις οι Ιρανοί).

Τα ύδατα του Κόλπου, είπε, είναι ζωτικής σημασίας διαδρομές για την εμπορική ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν μεγάλο μέρος του εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να σαλπίσει επίθεση εναντίον των πειρατών αλλά και του τακτικού στρατού της Υεμένης.

Σάλπισμα επίθεσης από την Βρετανία

Σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί μόνιμα στην περιοχή από το 1980 και από το 2011 υπάγονται στην «Επιχείρηση Κίπιο», την ονομασία που χρησιμοποιείται για τη θαλάσσια παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

«Η σημερινή ανάπτυξη θα ενισχύσει τις περιπολίες του Βασιλικού Ναυτικού, θα βοηθήσει να διατηρηθούν ανοικτές κρίσιμες εμπορικές οδοί και θα αποδείξει ότι η δέσμευσή μας για την περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνο διαρκεί αλλά και ενισχύεται», δήλωσε ο Shapps.

Το πλοίο θα ενταχθεί στη ίδια αρμάδα με τη φρεγάτα HMS Lancaster που αναπτύχθηκε στην περιοχή πέρυσι, καθώς και σε τρία ναρκαλιευτικά και ένα πλοίο υποστήριξης.

Η Υεμένη έχει δηλώσει πως όλα τα πλοία που έχουν κατασχεθεί είναι στη διάθεση της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

Το αντιτορπιλικό είναι έτοιμο να συναντήσει την βρετανική αρμάδα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024