Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δισεκατομμυριούχος που στήνει το Χόλιγουντ της Νοτιοανατολικής Ασίας

Ο δισεκατομμυριούχος που στήνει το Χόλιγουντ της Νοτιοανατολικής Ασίας

Η πορεια του Μανότζ Παντζάμπι από την αφάνεια στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής ταινιών

Σε τροχιά να δημιουργήσει ένα νέο Χόλιγουντ στη Νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται ο Μανότζ Παντζάμπι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής ταινιών PT MD Pictures. Η μετοχή της εισηγμένης στην Τζακάρτα εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 186% από την κυκλοφορία μιας νέας ταινίας πέρυσι, αυξάνοντας την αξία του μεριδίου του Παντζάμπι σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία που έσπασε τα κοντέρ και εκτόξευση τον Παντζάμπι κυκλοφόρησε πέρσι και τιτλοφορείται KKN di Desa Penari ή Curse of the Dancing Village (Η κατάρα του χωριού που χορεύει). Πρόκειται για ένα θρίλερ που περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μιας ομάδας τρομοκρατημένων φοιτητών σε απομακρυσμένο χωριό της ζούγκλας.

Η τρελή εισπρακτική επιτυχία εκτόξευσε τον κινηματογραφικό παραγωγό, όπως γράφει το Bloomberg, στη χορεία δημιουργών όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζορτζ Λούκας και ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ. Και ο Παντζάμπι επανεπενδύει τα χρήματα που κέρδισε για τη δημιουργία του νέου Χόλιγουντ στην Ινδονησία, τη χώρα με τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως.

Το δύσκολο ξεκίνημα

Ο δρόμος για τον 50χρονο Παντζάμπι δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Έχοντας σπουδάσει μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, εργάστηκε αρχικά σε μια εταιρεία παραγωγής χαρτοπολτού και χαρτιού – από την οποίαν όμως απολύθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες.

Μετά από διάφορες περιπέτειες, δημιούργησε μαζί με τον πατέρα και τον θείο του μια κινηματογραφική επιχείρηση, το 1995. Ο θείος του Παντζάμπι , άλλωστε, είχε κυριαρχήσει στον τομέα της σαπουνόπερας τη δεκαετία του 1990. Το 2002 ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η πορεία του Μανότζ και του πατέρα του χωρίστηκε από αυτή του θείου του, με τους δύο πρώτους να δημιουργούν μια νέα εταιρεία με την επωνυμία MD Group.

Η νέα εταιρεία άρχισε να παράγει σαπουνόπερες, ενώ χρόνια αργότερα δημιούργησε την πρώτη ταινία – που όμως απέτυχε παταγωδώς. Το 2008 όμως η τύχη της MD Pictures άλλαξε, όταν κυκλοφόρησε μία ταινία που έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων που επί περίπου δέκα χρόνια διατηρούσε ο Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον. Έκτοτε, όπως αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία έχει παραγάγει ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της χώρας. Το επόμενο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, όταν η εταιρεία του Παντζάμπι εισήχθη στο χρηματιστήριο της Τζακάρτας.

Η εκτόξευση

Η θεαματική πορεία της MD Pictures οδήγησε την κινεζική πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία Tencent να αγοράσει το 15% της εταιρείας για περίπου 50 εκατ. δολάρια το 2021.

Έτσι μέσα σε 15 χρόνια ο Παντζάμπι έφτασε να αποτελεί ένα από τα κορυφαία ονόματα στον τομέα της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέρωσης της Ινδονησίας, η οποία αποτελεί την 15η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο με έσοδα 13 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την PwC. Κινείται δηλαδή στο επίπεδο της Βραζιλίας, της Ισπανίας και του Μεξικού. Τα έσοδά της μάλιστα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,7% έως το 2027 εν μέσω της αναμενόμενης αύξησης των καταναλωτικών δαπανών καθώς και της ζήτησης για υπηρεσίες streaming.

Η επιτυχία

Η επιτυχία έχει επιτρέψει στον Παντζάμπι να ξοδεύει χωρίς να το πολυσκέφτεται: Σύμφωνα με το Bloomberg, γιόρτασε πέρσι τα 50α γενέθλιά του και την επέτειο των 20 χρόνων από τη δημιουργία της εταιρείας με ένα πάρτι στο Μπαλί. Στους καλεσμένους περιλαμβάνονταν ο δισεκατομμυριούχος του άνθρακα Garibaldi Thohir, ο πρώην υπουργός Εμπορίου Enggartiasto Lukita και τοπικές διασημότητες.

Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που αναρτήθηκε στο YouTube πριν από τρία χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος πλόεν Παντζάμπι παρουσίασε το σπίτι του το οποίο διαθέτει γυμναστήριο, σάουνα, μπαρ, σπα και κομμωτήριο. Η Rolls-Royce και η Bentley του παρουσιάστηκαν παρκαρισμένες στο δρόμο.

«Πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις. Εγώ εξακολουθώ να αποτυγχάνω και αυτή είναι η βάση της επιτυχίας μου», καταγράφηκε να δηλώνει ο Παντζάμπι στο βίντεο.

Μέσω της αποτυχίας του, κατάφερε να δημιουργήσει το ινσονησιακό Χόλιγουντ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024