Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαθύ Διάστημα: Επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία οι αστροναύτες του μέλλοντος

Βαθύ Διάστημα: Επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία οι αστροναύτες του μέλλοντος

Η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των στυτικών ιστών, δείχνει μελέτη σε αρουραίους

Σαν να μην έφταναν η νοσταλγία, η μυϊκή φθορά, η οστεοπόρωση και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, οι άνδρες αστροναύτες του μέλλοντος μπορεί να επιστρέψουν από το βαθύ διάστημα επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία, λένε οι επιστήμονες.

Σε μια μελέτη, η πρώτη που αξιολογεί τον αντίκτυπο της γαλαξιακής ακτινοβολίας και της έλλειψης βαρύτητας στην ανδρική σεξουαλική υγεία, οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από τη NASA διαπίστωσαν ότι η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία και σε μικρότερο βαθμό η μικροβαρύτητα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των στυτικών ιστών, με επιπτώσεις που διαρκούν ενδεχομένως δεκαετίες.

Οι επιστήμονες συστήνουν να παρακολουθείται η σεξουαλική υγεία των αστροναυτών κατά την επιστροφή τους από μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα

Δοκιμές της διαστημικής στολής που θα φορούν οι αστροναύτες στα ταξίδια τους στο βαθύ διάστημα, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον

Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σε έκθεση δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, οι αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν «έναν νέο κίνδυνο για την υγεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές ζήτησαν να παρακολουθείται στενά η σεξουαλική υγεία των αστροναυτών κατά την επιστροφή τους από μελλοντικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, σημειώνοντας ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, εμποδίζοντας τις επιβλαβείς βιολογικές διεργασίες.

«Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας ήταν μακροχρόνιες, οι λειτουργικές βελτιώσεις που προκλήθηκαν από την οξεία στόχευση των οξειδοαναγωγικών οδών και του μονοπατιού του μονοξειδίου του αζώτου στους ιστούς υποδηλώνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη», λέει ο δρ Justin La Favor, ειδικός στη νευροαγγειακή δυσλειτουργία στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ασαφείς οι συνέπειες των αποστολών στη στυτική λειτουργία

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω των προγραμματισμένων αποστολών στο βαθύ διάστημα, με τη NASA και άλλες μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες να προετοιμάζονται για μακροχρόνιες αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι ήδη από το επόμενο έτος, ενώ οι επανδρωμένες αποστολές στον Άρη προγραμματίζονται για το 2040.

Από την αυγή της διαστημικής εποχής, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία της έλλειψης βαρύτητας και της κοσμικής ακτινοβολίας – των σωματιδίων υψηλής ενέργειας, των ακτίνων Χ και των ακτίνων Γάμμα που προέρχονται από τα αστέρια και άλλα ουράνια σώματα. Αυτό έχει οδηγήσει στη θέσπιση προληπτικών μέτρων, όπως ειδικά προγράμματα άσκησης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την προστασία των αστροναυτών από τη φθορά των οστών και των μυών.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA φιλοδοξεί να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι ήδη από το επόμενο έτος

Άποψη του σεισμόμετρου του InSight στην επιφάνεια του Άρη, σε μία από τις τελευταίες εικόνες που τραβήχτηκαν από την προσεδάφιση του InSight

Όμως, σύμφωνα με τον La Favor και τους συναδέλφους του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, οι επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων στη στυτική δυσλειτουργία δεν έχουν διερευνηθεί.

«Ενώ η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες άνω των 40 ετών και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ικανοποίηση από τη ζωή, οι συνέπειες των διαστημικών ταξιδιών στη στυτική λειτουργία είναι ακόμη ασαφείς», γράφουν στο περιοδικό Faseb.

Η Γη προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την κοσμική ακτινοβολία από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και την ατμόσφαιρα, αλλά στο φεγγάρι και στον Άρη και στο ενδιάμεσο Διάστημα δεν υπάρχει αποτελεσματικό φράγμα. Στον ISS, τα πληρώματα προστατεύονται από τη θωράκιση και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά εξακολουθούν να δέχονται σε μία εβδομάδα τόση ακτινοβολία όση θα δεχόταν ένας άνθρωπος στο έδαφος σε έναν χρόνο.

Η έρευνα

Οι ερευνητές στράφηκαν σε αρουραίους για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στην ανδρική φυσιολογία. Σε μια σειρά πειραμάτων, δεκάδες αρουραίοι εκτέθηκαν σε προσομοιωμένες γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες στο Εργαστήριο Διαστημικής Ακτινοβολίας της NASA στη Νέα Υόρκη.

Η ανάλυση των ιστών των αρουραίων έναν χρόνο αργότερα αποκάλυψε ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες αύξησε το οξειδωτικό στρες στα ζώα. Αυτό εξασθένησε τη λειτουργία της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα το πέος και τον στυτικό ιστό. Η έλλειψη βαρύτητας είχε επίσης αντίκτυπο, αλλά όχι τόσο έντονο.

«Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νευροαγγειακή λειτουργία των στυτικών ιστών μπορεί να είναι εξασθενημένη μετά την επιστροφή των αστοναυτών στη Γη έπειτα από παρατεταμένη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρ’ όλα αυτά, η θεραπεία με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά φάνηκε να βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών μετά την έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024