Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Πάλι λένε ότι θα φύγουν οι 6 + 6 - Ο ψεύτης βοσκός

ΣΥΡΙΖΑ: Πάλι λένε ότι θα φύγουν οι 6 + 6 – Ο ψεύτης βοσκός

Κερδίζουν έδαφος τα σενάρια, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ότι η ομάδα των 6+6 θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη

Με την λεγόμενη ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου να έχει ξεκαθαρίσει μέσα από πολύ σκληρές ανακοινώσεις και δηλώσεις ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι βιώσιμη και καθιστά αδύνατη τη συμβίωση, τα σενάρια για το χρόνο αποχώρησής τους είναι καθημερινά.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί και επιμένει είναι ότι η λεγόμενη ομάδα των 6+6 θα αποχωρήσει το πρωί της Πέμπτης πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ).

Δεν επιβεβαιώνεται, αλλά…

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από καμία επίσημη πηγή, με στελέχη των 6 + 6 να αρκούνται σε ένα μονολεκτικό «όχι». Ωστόσο η απάντηση στο αν θα παρευρεθούν στην συνεδρίαση της ΠΓ δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρη.

Το τέλος του σήριαλ ζήτησε με επιτακτικό τρόπο και ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης κατηγορώντας τους μάλιστα ότι παίζουν με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθέτηση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς προκλητική και εμπρηστική.

Με τα περιθώρια να στενεύουν οι 6 +6 καλούνται να αποφασίσουν άμεσα, με τις πληροφορίες να τους θέλουν να συνεδριάζουν το βράδυ της Πέμπτης για το ζήτημα. Η κρισιμότητα της απόφασης εξηγεί τη δυσκολία στη λήψη της ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να ζυγιάσουν καλύτερα πριν προχωρήσουν στις σκληρές ανακοινώσεις που εξέδωσαν για τον Στέφανο Κασσελάκη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα μείνει στην ιστορία της Αριστεράς για το διχαστικό λόγο του προέδρου του κόμματος, και μετά.

Δύσκολη απόφαση

Οι 6 + 6 ουσιαστικά λόγω της παρουσίας τους στην κοινοβουλευτική ομάδα, της προβολής τους και των θέσεων – κλειδιών που έχουν μέσα στο κόμμα είναι αυτοί που με την αποχώρησή τους θα «παραδώσουν τα κλειδιά» στον Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική ομάδα που τον στελεχώνει.

Επιμένουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν στο κόμμα και να αναγκάσουν το «ξένο σώμα» -όπως χαρακτηριστικά λένε- να παραμερίσει -αν όχι να αποχωρήσει- δεν είναι λίγες, με τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κόμματος που θέλει να φτιάξει, να ενισχύει τη θέση τους ότι το «φαινόμενο Κασσελάκη» είναι ομολογουμένως έντονο, αλλά χωρίς δυναμική και διάρκεια.

Από την άλλη πλευρά ο αντίλογος είναι ότι έχουν ήδη εκτεθεί που καθυστερούν την έξοδό τους δεδομένων των σκληρών τοποθετήσεων. Όταν έχεις μιλήσει για ακροδεξιές πρακτικές δεν μπορείς να μένεις κάτω από την ίδια στέγη, είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων πρεσβεύουν αυτή την άποψη, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ομάδας Αχτσιόγλου την πρώτη ημέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε και αποχώρησε η «Ομπρέλα».

Η τρίτη άποψη επιμένει συμβιβαστικά με νέα παρέμβαση σήμερα του Διονύση Τεμπονέρα, με άρθρο στην ΕφΣΥΝ, που ζητά μεγαλύτερη ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.

Συνωστισμός στην πόρτα εξόδου

Ωστόσο οι παραινέσεις για παραμονή στο κόμμα δεν φαίνεται να πείθουν πολλούς. Σήμερα το κύμα αποχωρήσεων φούσκωσε με 90 κορυφαία στελέχη του Τμήματος Δικαιωμάτων, αλλά και 21 μέλη της οργάνωσης του Β’ Διαμερίσματος Πειραιά να αποχωρούν, ενισχύοντας τη σχετική φημολογία για επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων.

Μπορεί και να τους διώξει…

Ενδιαφέρουσα -αν μη τι άλλο- εξέλιξη θα ήταν αν οι 6+6 δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τι θα πράξουν, αλλά δεν εμφανιστούν και στη Κουμουνδουρου το απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, λένε γνωρίζοντες, θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο της διαγραφής τους, πιο σωστά της παραπομπής τους στα αρμόδια όργανα. Ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να στηλιτεύσει την στάση τους να πει το αγαπημένο του «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», το οποίο μετά θα βγει να «μαζέψει» η ομάδα επικοινωνίας με non paper, που θα εξηγεί για άλλη μια φορά τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κασσελάκης με τη στάση του, γιατί τα λεγόμενά του δεν χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, δεν ανήκει σε αυτούς που ό,τι πουν γράφεται στην πέτρα, ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες έστειλε στους 6 + 6τελεσίγραφο και μετά θεώρησε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι δεν απάντησαν σε αυτό- δείχνει ότι η εξασφάλιση της ενότητας και η προσπάθεια σύγκλησης και εύρεσης κοινού τόπου, δεν ανήκει στις προθέσεις του.

Σήμερα από την πορεία των ελεύθερων επαγγελματιών εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα και σε βασικές αποφάσεις της, στην λήψη των οποίων συμμετείχαν αρκετοί από τους 6 + 6. «Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Αυτή η εποχή έχει λήξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

Και ενώ οι 6 +6 δεν απάντησαν κάτι στη νέα επίθεση του κ. Κασσελάκη στην κυβέρνηση της Αριστεράς, τη σκυτάλη πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχοντας πλέον αποχωρήσει μπορεί να μιλά και πιο ελεύθερα, χωρίς να προσέχει για τη διατήρηση λεπτών ισορροπιών.

«Εκείνο όμως που επί της ουσίας τίθεται από τον κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποτίθεται ότι ομνύει», τόνισε ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης είναι ανοιχτός στο να ενσωματώνει μεγάλο κομμάτι του αφηγήματος του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Γ. Σταθάκης σε πρόσφατο άρθρο του. Μάλλον θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποδομήσει πλήρως την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην χώρα και των εκατομμυρίων πολιτών που την στήριξαν και την υπερασπίζονται ακόμα, με πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των αδυναμιών του όλου εγχειρήματος».

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024