Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
O συγγραφέας του έργου «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ήταν ένας απογοητευμένος μουσικός

O συγγραφέας του έργου «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ήταν ένας απογοητευμένος μουσικός

Το νεοανακαλυφθέν κουαρτέτο εγχόρδων του συγγραφέα του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού», Anthony Burgess, θα κάνει τη πρώτη του πρεμιέρα.

Ο Anthony Burgess είναι ευρύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας του «Κουρδιστού πορτοκαλιού», της βίαιης κοινωνικής σάτιρας του 1962, όμως ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του πρωτίστως ως έναν απογοητευμένο μουσικό. Παρότι αυτοδίδακτος, ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης, και σήμερα ένα άγνωστο μέχρι πρότινος έργο για κουαρτέτο εγχόρδων θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του μετά την ανακάλυψη του.

Η παρτιτούρα βρέθηκε στο αρχείο του Διεθνούς Ιδρύματος Anthony Burgess, μιας εκπαιδευτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Μάντσεστερ, τη πόλη καταγωγής του, καθώς είχε ξεχαστεί ανάμεσα σε μη καταγεγραμμένα έγγραφα που είχε δωρίσει η χήρα του, η αείμνηστη Liana Burgess.

Το «Κουρδιστό πορτοκάλι» έχει προκαλέσει δέος για τη «γλωσσολογική του πρωτοτυπία», αλλά συχνά κατακρίνεται για τη δυστοπική απεικόνιση των ναρκωτικών και της βίας των ανηλίκων

Ο καθηγητής Andrew Biswell, ο οποίος έχει γράψει τη βιογραφία του Burgess και διοικεί το Ίδρυμα, δήλωσε στο Observer: «Κανένας δεν το έχει ξανακούσει. Διαθέτουμε μερικούς πολύ καλούς μουσικούς από την ορχήστρα Hallé που θα το ερμηνεύσουν. Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Burgess επιτέλους έρχεται στο προσκήνιο ως μουσικός».

Η παγκόσμια πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Burgess την 1η Δεκεμβρίου.

Δυστοπική απεικόνιση

Ο Burgess ήταν κριτικός βιβλίων για την εφημερίδα Observer για σχεδόν τριάντα χρόνια. Έχει γράψει τριάντα τρία μυθιστορήματα και εικοσιπέντε μη μυθοπλαστικά βιβλία, από τα οποία το «Κουρδιστό πορτοκάλι» έχει προκαλέσει δέος για τη «γλωσσολογική του πρωτοτυπία», αλλά συχνά κατακρίνεται για τη δυστοπική απεικόνιση των ναρκωτικών και της βίας των ανηλίκων, όπως αποτυπώθηκε στη cult – και αγαπημένη –  κινηματογραφική μεταφορά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1971.

Το μεγάλο του πάθος όμως ήταν η μουσική, επηρεασμένος από τη μητέρα του, που ήταν τραγουδίστρια και χορεύτρια, και τον πατέρα του, που ήταν πιανίστας σε αίθουσες μουσικής και βωβούς κινηματογράφους. Το 1991 έγραψε: «Μακάρι οι άνθρωποι να με θεωρούσαν μουσικό που γράφει μυθιστορήματα, αντί για μυθιστοριογράφο που γράφει μουσική παράλληλα».

Ο Biswell δήλωσε ότι η νεοανακαλυφθείσα μουσική δεν χρονολογείται αλλά από άποψη ύφους θυμίζει ένα κουαρτέτο εγχόρδων του 1980

«Πάντα έλεγε ότι ήταν ένας αποτυχημένος μουσικός»

Ο Biswell, καθηγητής σύγχρονης λογοτεχνίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Πάντα έλεγε ότι ήταν ένας αποτυχημένος μουσικός ή ένας απογοητευμένος μουσικός. Όλα τα μυθιστορήματα του είναι εμφανώς έργα κάποιου για τον οποίο η μουσική είναι εξαιρετικά σημαντική. Συχνά, υπάρχει ένας χαρακτήρας που είναι συνθέτης ή υπάρχουν εξεζητημένες μουσικές αλληγορίες. Έτσι, αποκομίζεις περισσότερα από τα βιβλία του εάν γνωρίζεις λίγα πράγματα για τη μουσική».

Για παράδειγμα, ο ήρωας του μυθιστορήματος του «A Vision of Battlements», είναι ένας άβουλος στρατιώτης και απογοητευμένος μουσικός.

Ο Biswell δήλωσε ότι η νεοανακαλυφθείσα μουσική δεν χρονολογείται αλλά από άποψη ύφους θυμίζει ένα κουαρτέτο εγχόρδων του 1980, το οποίο ήταν επηρεασμένο από τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ενώ ο Burgess δεν είχε αρκετές ευκαιρίες για να ακούσει τη μουσική του «ζωντανά» όσο ζούσε, τώρα αναπαράγεται και ηχογραφείται εν μέσω μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για τη διπλή του καριέρα ως συγγραφέα και μουσικο.

*Με πληροφορίες από Guardian | Photo: Warner Bros. Entertainment

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024