Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να λυθεί το μυστήριο γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να λυθεί το μυστήριο γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

Ερευνητές πιστεύουν ότι τα φλαβονοειδή, μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο, είναι η απάντηση σε ένα μυστήριο χιλιετιών για το κρασί.

Για τον Έλληνα φιλόσοφο Κέλσο, το κρασί ήταν η απάντηση σε δεκάδες ασθένειες, από την κούραση και τον πυρετό μέχρι τον βήχα και τη δυσκοιλιότητα. Παρά τις θεραπευτικές του δυνάμεις όμως, το σταφύλι, μπορεί να προκαλέσει και πονοκεφάλους.

Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο το κρασί -το κόκκινο κρασί συγκεκριμένα- προκαλεί γρήγορους και αδικαιολόγητους πονοκεφάλους.

Όταν το συκώτι διασπά ένα συγκεκριμένο συστατικό παράγει μια ουσία που έχει τα ίδια αποτελέσματα με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να κάνει τους αλκοολικούς να αισθάνονται απαίσια αν πιουν.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την εξήγηση του μυστηρίου»

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών», δήλωσε ο Morris Levin, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα σε ανθρώπους που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους».

Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο το κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

Μακρά έρευνα

Από την εποχή του Κέλσου, οι ερευνητές εξέτασαν κάθε είδους συστατικά του κόκκινου κρασιού προς αναζήτηση του «ενόχου». Οι τανίνες, τα θειώδη άλατα, τα φλαβονοειδή και οι βιογενείς αμίνες είναι όλα ύποπτα.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στα φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του στόματος του κόκκινου κρασιού. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά, καθιστώντας τα ως πρωταρχικούς υποψήφιους για την πρόκληση άμεσων πονοκεφάλων.

Όταν οι άνθρωποι πίνουν κρασί, η αλκοόλη μεταβολίζεται σε οξικό άλας σε δύο στάδια. Το πρώτο μετατρέπει την αλκοόλη με τη μορφή αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Το δεύτερο μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.

Το «κλειδί» για την επίλυση του μυστηρίου

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Andrew Waterhouse, ειδικός στην αμπελουργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, έκανε αρκετές εργαστηριακές δοκιμές εστιάζοντας σε μια φλαβανόλη που ονομάζεται κουερσετίνη και περιέχεται σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών (και στα σταφύλια).

Θεωρείται υγιεινό αντιοξειδωτικό και είναι διαθέσιμο ακόμα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Όμως, όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ μπορεί να γίνει προβληματική.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου. Με την καταστολή του κρίσιμου ενζύμου, η τοξική ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Οι οινοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της έρευνας για να μειώσουν την κουερσετίνη στα κρασιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ευαίσθητα άτομα πίνουν κόκκινο κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κουερσετίνης, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο, ειδικά αν είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες. Το γιατί κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους είναι ασαφές: τα ένζυμά τους μπορεί να μπλοκάρονται ευκολότερα ή μπορεί απλώς να είναι πιο ευαίσθητοι στην τοξική ακεταλδεΰδη.

«Θα είναι ενδεχομένως πολύ χρήσιμο για τους ανθρώπους που πίνουν κόκκινο κρασί να μπορούν να επιλέγουν κρασιά που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πονοκεφάλους», δήλωσε ο Levin. Επίσης, πρόσθεσε πως «οι οινοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά μας για να μειώσουν την κουερσετίνη στα κρασιά τους».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024