Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιστορικό χαμηλό το 2023 για το κρασί

Ιστορικό χαμηλό το 2023 για το κρασί

Η παραγωγή οίνου και στην Ελλάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας σημείωσε τη χειρότερη επίδοση

Το 2023 δεν θα είναι μια λαμπρή χρονιά για το κρασί, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν φέρει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών. Αυτό ανακοίνωσε ο Giorgio Delgrosso, επικεφαλής του ερευνητικού γραφείου του OIV (International Organization of Vine and Wine) στην παρουσίαση των πρώτων στοιχείων για την φετινή παραγωγή.

Με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν σε είκοσι εννέα χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υπολογίζεται μεταξύ 241,7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (hl) και 246,6 εκατομμυρίων hl, με μέση εκτίμηση 244,1 εκατομμυρίων hl.

Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2022. Αυτή θα ήταν η μικρότερη παραγωγή από το 1961 (214 εκατομμύρια hl), ακόμη χαμηλότερη από τον ιστορικά χαμηλό όγκο παραγωγής του 2017 (248 εκατομμύρια hl).

Όπως επισημαίνει η «Λα Στάμπα», Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα επλήγησαν περισσότερο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αυτό το αρνητικό σενάριο μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικές μειώσεις στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες και στα δύο ημισφαίρια. Ενώ στο νότιο ημισφαίριο, χώρες όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία κατέγραψαν πτώση μεταξύ -10% και -30%, στο βόρειο ημισφαίριο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν οι χώρες που υπέστησαν κάκιστες κλιματολογικές συνθήκες.

Μόνο οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, γνώρισαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μέσους ή άνω του μέσου όρου όγκους.

Επιπτώσεις του κλίματος, αλλά η αγορά βρίσκει ισορροπία

Για άλλη μια φορά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πρόωροι παγετοί, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού.

Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024