Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Washington Post: Πολύ κοντά Ισραήλ και Χαμάς σε συμφωνία για πενθήμερη παύση εχθροπραξιών και απελευθέρωση ομήρων

Washington Post: Πολύ κοντά Ισραήλ και Χαμάς σε συμφωνία για πενθήμερη παύση εχθροπραξιών και απελευθέρωση ομήρων

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται πολύ κοντά σε προσωρινή συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για πενθήμερη παύση της σύγκρουσης και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, παιδιών και γυναικών, από πλευράς Χαμάς.

Σύμφωνα με την Washington Post, το Ισραήλ και η Χαμάς φέρονται πολύ κοντά σε συμφωνία για πενθήμερη παύση των μαχών -όχι εκκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός- και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών ομήρων. Η συμφωνία όπως περιγράφεται φαίνεται ως ένα καλό πρώτο βήμα.

Μια πενθήμερη παύση των μαχών, που θα παρακολουθείται από εναέρια επιτήρηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών από την αιχμαλωσία στη Γάζα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τους όρους της συμφωνίας.

Ανάσα για όλους τους εμπλεκόμενους

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία που θα απελευθερώσει δεκάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα την πενθήμερη παύση των συγκρούσεων και την αθρόα ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι όροι της συμφωνίας

Η απελευθέρωση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες -εκτός αν υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής- θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη διαρκή παύση των συγκρούσεων στη Γάζα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διατάξεις της.

Σύμφωνα με τους όρους μιας λεπτομερούς, εξασέλιδης συμφωνίας, όλα τα μέρη της σύγκρουσης θα παγώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ θα απελευθερωθούν αρχικά 50 ή περισσότεροι όμηροι σε μικρότερες παρτίδες κάθε 24 ώρες.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους 239 ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας. Η εναέρια επιτήρηση θα παρακολουθεί τις κινήσεις στο έδαφος για την αστυνόμευση της παύσης.

Η διακοπή των μαχών έχει επίσης ως στόχο να επιτρέψει τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, που θα εισέλθει στον πολιορκημένο θύλακα από την Αίγυπτο.

Η διεθνής πίεση φάινεται να απέδωσε

Το περίγραμμα της συμφωνίας καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαμάς, η οποία εκπροσωπήθηκε έμμεσα από διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με Άραβες και άλλους διπλωμάτες.

Αλλά παρέμενε ασαφές μέχρι τώρα ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε να σταματήσει προσωρινά την επίθεσή του στη Γάζα, εφόσον οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Η ανησυχία για τους αιχμαλώτους – δύο από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρέθηκαν νεκροί – μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των παλαιστινιακών απωλειών μεταξύ των αμάχων έχουν αυξήσει σταθερά την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ζητήσει πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πρόσωπο με σαφή εικόνα των συζητήσεων -υπό την προστασία της ανωνυμίας- δήλωσε πως η απόφαση να αποδεχτεί τη συμφωνία είναι δύσκολη για το Ισραήλ.

Ενώ υπάρχει ισχυρή εσωτερική πίεση στον Νετανιάχου να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους, υπάρχουν επίσης δυνατές φωνές στο Ισραήλ που απαιτούν από την κυβέρνηση να μην κάνει παζάρια για την απελευθέρωσή τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια παύση θα επέτρεπε στη Χαμάς να συγκεντρώσει τους ομήρους και ότι θα μπορούσαν να γίνουν διευθετήσεις για τη συνοδεία τους με ασφάλεια μέσα από το πεδίο της μάχης.Δεν ήταν σαφές ότι οι Αμερικανοί ή άλλοι ξένοι θα συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική δόση απελευθέρωσης. Η ελπίδα είναι ότι αν η απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών είναι επιτυχής, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες ομάδες αιχμαλώτων.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024