Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ψηφίζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους

Γάζα: Ψηφίζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τέσσερα ψηφίσματα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει αργότερα σήμερα επί ενός σχεδίου ψηφίσματος, με το οποίο θα καλεί για την επιβολή επειγουσών και παρατεταμένων παύσεων των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους και τη δημιουργία διαδρόμων κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας για έναν επαρκή αριθμό ημερών, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση βοήθειας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ορισμένοι διπλωμάτες λένε πως αναμένουν ότι το 15μελές συμβούλιο θα υιοθετήσει το ψήφισμα, αν και ορισμένες χώρες είναι πιθανόν να δηλώσουν αποχή.

Ένα ψήφισμα για να εγκριθεί χρειάζεται τουλάχιστον 9 ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Το Συμβούλιο έχει απορρίψει 4 ψηφίσματα

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τέσσερα ψηφίσματα για τον πόλεμο και πολλά από τα 15 μέλη του έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν για ένα νέο ψήφισμα, εκτός αν πρόκειται να εγκριθεί.

Μια «ανθρωπιστική παύση» στη Γάζα απλά θα παρατείνει τα δεινά μας, λένε Παλαιστίνιοι

Ζώντας στη Γάζα, ξυπνάμε κάθε πρωί νιώθοντας ευγνωμοσύνη που επιβιώσαμε για μια ακόμη μέρα. Για περισσότερες από 30 ημέρες, ζούμε περιτριγυρισμένοι από θάνατο, καταστροφή και απελπισία.

Το να πούμε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετική δεν περιγράφει την πραγματικότητα των ασταμάτητων ισραηλινών βομβαρδισμών, των τεράστιων πυραυλικών επιθέσεων από αέρος, ξηράς και θάλασσας και του συλλογικού αγώνα για να μείνουμε ζωντανοί, τονίζει ο Ibrahim Muhtadi, αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και προγραμματιστής επιχειρήσεων, με άρθρο του στον βρετανικό The Guardian.

Κανένα σημείο στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλές. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί – πάνω από 4.500 εξ αυτών είναι παιδιά.

«Θέλουμε κατάπαυση, όχι παύση πυρός»

Όταν ακούω τη φράση «ανθρωπιστική παύση», ακούγεται σαν φάρσα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ibrahim Muhtadi, που διερωτάται «πώς είναι δυνατόν, όταν βρισκόμαστε στη χειρότερη δυνατή κρίση, κάποιοι ηγέτες να ζητούν παύση και όχι κατάπαυση του πυρός;».

Η πλειονότητα των ζωτικών πόρων και των υποδομών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοχοποιηθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει συνδεσιμότητα και δεν υπάρχουν καύσιμα.

«Η μόνη ανθρωπιστική ενέργεια για όσους από εμάς είμαστε ακόμα ζωντανοί είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός» Οι άνθρωποι επιβιώνουν με αποφάγια που γρήγορα τελειώνουν και τα καταστήματα είναι άδεια. Τα χρήματα δεν έχουν νόημα όταν δεν υπάρχει τίποτα για να αγοράσει κανείς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο όπου μπορούν, επειδή 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου οικογένειας, και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο κατάλογος των όσων δεν έχουμε συνεχίζεται. Αυτό δεν είναι ζωή, υπογραμμίζει.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024