Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μια «κοιμισμένη» πόλη κέρδισε μια θέση στο γαστρονομικό χάρτη της Unesco

Πώς μια «κοιμισμένη» πόλη κέρδισε μια θέση στο γαστρονομικό χάρτη της Unesco

Η Μπαταμπάνγκ, μια επαρχιακή πόλη στην Καμπότζη, μπορεί να μην έχει αστέρια Michelin, αλλά έχει σνακ του δρόμου, όπως τραγανές τηγανητές μπανάνες και τηγανίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά με κουρκουμά και, κυρίως, έχει καταφέρει να μπει στο διεθνή χάρτη της γαστρονομίας. «Οτιδήποτε νόστιμο στο Battambang;», τραγουδούσε ο δημοφιλής Καμποτζιανός τραγουδοποιός Sinn Sisamouth στο ομώνυμο τραγούδι […]

Η Μπαταμπάνγκ, μια επαρχιακή πόλη στην Καμπότζη, μπορεί να μην έχει αστέρια Michelin, αλλά έχει σνακ του δρόμου, όπως τραγανές τηγανητές μπανάνες και τηγανίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά με κουρκουμά και, κυρίως, έχει καταφέρει να μπει στο διεθνή χάρτη της γαστρονομίας.

«Οτιδήποτε νόστιμο στο Battambang;», τραγουδούσε ο δημοφιλής Καμποτζιανός τραγουδοποιός Sinn Sisamouth στο ομώνυμο τραγούδι του. Για τους κατοίκους της Καμπότζης, τα πάντα είναι νόστιμα στην Μπαταμπάνγκ και τώρα, προς μεγάλη τους χαρά, η Unesco συμφωνεί μαζί τους.

Μια ήσυχη επαρχιακή πρωτεύουσα στη βορειοδυτική Καμπότζη, η Μπαταμπάνγκ ονομάστηκε πόλη της γαστρονομίας από την Unesco και είναι ένα από τα 55 μέρη που προστέθηκαν στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων, προορισμούς γνωστούς για τη χειροτεχνία και τη λαϊκή τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη γαστρονομία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες των μέσων ενημέρωσης και τη μουσική, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Ωστόσο, κανένα εστιατόριο της Μπαταμπάνγκ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε μια παγκόσμια λίστα με τα μέρη που πρέπει να φάει κανείς και η πόλη δεν έχει ούτε ένα χώρο για καλό φαγητό, στον οποίο κυριαρχεί ένας νέος δημιουργικός σεφ. Το πιο κοντινό πράγμα που έχει σε ένα καλό εστιατόριο είναι το Jaan Bai, που σημαίνει «μπολ με ρύζι» στα χμερ, ένα κομψό μπιστρό και μπαρ που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από τον διάσημο Αυστραλό σεφ, Ντέιβιντ Τόμσον.

Αυτό που διαθέτει η Μπαταμπάνγκ είναι πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις και μια φήμη για την παραγωγή των πιο νόστιμων τροφίμων της χώρας: γευστικά φρούτα και λαχανικά και βραβευμένο ρύζι, χειροποίητα προϊόντα όπως φρέσκα ζυμαρικά με ρύζι και ρυζόχαρτο και νόστιμο φαγητό του δρόμου, καθώς και παραδοσιακά φαγητά που πωλούνται στις αγορές, στους πάγκους και στα ρουστίκ εστιατόρια.

Το φαγητό είναι τόσο νόστιμο και διάσημο στην Καμπότζη, που ορισμένα τρόφιμα που πωλούνται σε άλλες πόλεις χρησιμοποιούν το όνομα της Μπαταμπάνγκ

Πολύχρωμοι πάγκοι τροφίμων στην Μπαταμπάνγκ

Το καλύτερο street food

Οι εκπρόσωποι των αρχών τουρισμού και πολιτισμού της πόλης, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων το 2021, ελπίζουν ότι ο χαρακτηρισμός της Unesco ως «πόλη γαστρονομίας» θα καθιερώσει την Μπαταμπάνγκ ως προορισμό για τους καλοφαγάδες.

«Για τους κατοίκους της Καμπότζης, η επαρχία είναι γνωστή για το φαγητό της», δήλωσε ο Yong Yi, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το κέντρο τουριστικών πληροφοριών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το φαγητό του Μπαταμπάνγκ είναι διάσημο στην Καμπότζη, αλλά όχι μόνο για τη γεύση του. Το φαγητό είναι στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό των Μπαταμπάνγκ».

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι το… μπολ του ρυζιού της Καμπότζης, ευρέως αγαπητή για τα εύφορα εδάφη της, τη γραφική της ύπαιθρο, διάσπαρτη με ψηλά ζαχαρόδεντρα και παραδοσιακά ξύλινα σπίτια και τους πλούσιους ορυζώνες της, όπου οι αγρότες καλλιεργούν τη φημισμένη ποικιλία «phka rumdoul» από αρωματικό ρύζι γιασεμί – που πέρυσι ανακηρύχθηκε για πέμπτη φορά το καλύτερο ρύζι στον κόσμο.

Την κουζίνα της πόλης μπορείτε να τη δοκιμάσετε καλύτερα κάνοντας μια βόλτα στις πληθωρικές αγορές της, με στάσεις για σνακ, όπως τραγανές τηγανητές μπανάνες με μαύρο και άσπρο σουσάμι, και καυτές πουτίγκες με κρέμα καρύδα,ς που μαγειρεύονται σε πήλινες μπράζες από χαμογελαστές γυναίκες με αταίριαστες λουλουδάτες πιτζάμες ή άνδρες με γυαλιστερά μάτια και καπέλα.

Οι επισκέπτες που έχουν έναν ντόπιο για ξεναγό τους στο φαγητό μπορούν να ρουφήξουν φρεσκομαγειρεμένα νουντλς ρυζιού, βουτηγμένα σε αρωματικά κάρυ σε εστιατόρια πρωινού μόνο για ντόπιους, να καθίσουν σε πλαστικά σκαμνιά σε πάγκους του δρόμου, που πωλούν φρέσκα spring rolls, τηγανίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά με κουρκουμά και καπνιστές ψητές σούβλες βοδινού κρέατος μέσα σε μπαγκέτες, ή ακόμα και να πάρουν πρόσκληση για μια σπιτική γιορτή με παραδοσιακά φαγητά της υπαίθρου.

Οι ντόπιοι ετοιμάζουν το φαγητό όπως το μαγειρεύουν στο σπίτι τους

Ο Kim Nou, ιδιοκτήτρια του μπουτίκ ξενοδοχείου Maisons Wat Kor, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση από την Unesco. «Φυσικά και είμαι πολύ περήφανη για την Μπαταμπάνγκ. Για τους κατοίκους της Καμπότζης, είναι πολύ γνωστό ότι έχει το καλύτερο φαγητό», λέει. «Τώρα ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι εκτός της χώρας θα αρχίσουν να γνωρίζουν την Μπαταμπάνγκ για τη γαστρονομία της».

«Η Μπαταμπάνγκ έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τις δημοφιλείς τουριστικές εμπειρίες, όπως το τρένο μπαμπού και το σπήλαιο νυχτερίδων. Ο τρόπος που οι ντόπιοι ετοιμάζουν το φαγητό για εσάς είναι ο τρόπος που το μαγειρεύουν και στο σπίτι τους», τονίζει η ξεναγός Sokin Nou.

Ο Arun Ham από το επαρχιακό τμήμα τουρισμού της πόλης συμφωνεί. Μαζί με τον Kim Nou, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της αίτησης προς την Unesco.

«Το φαγητό είναι τόσο νόστιμο και τόσο διάσημο στην Καμπότζη που ορισμένα τρόφιμα που πωλούνται σε άλλες πόλεις και επαρχίες χρησιμοποιούν το όνομα της Μπαταμπάνγκ. Αλλά το φαγητό της Καμπότζης δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστό. Ελπίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός της Unesco θα βάλει την πόλη στον χάρτη», αναφέρει.

Οι ντόπιοι θα ενθαρρυνθούν περισσότερο τώρα να συνεχίσουν να διατηρούν τις διατροφικές παραδόσεις. Η Μπαταμπάνγκ είναι κοντά στην Ταϊλάνδη, οπότε μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φαγητό της μοιάζει περισσότερο με το ταϊλανδέζικο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Η Μπαταμπάνγκ έχει το δικό της, μοναδικό στυλ στο φαγητό, που λένε ότι ενέπνευσε τους Ταϊλανδούς, αλλά και εμπνεύστηκε από αυτούς.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024