Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σπύρος Φωκάς δεν ήθελε να τον λένε «μύθο του ελληνικού κινηματογράφου»

Ο Σπύρος Φωκάς δεν ήθελε να τον λένε «μύθο του ελληνικού κινηματογράφου»

Ο Έλληνας ζεν πρεμιέ έζησε, παρόλα αυτά, μια κινηματογραφική ζωή: Η καριέρα στο Χόλιγουντ, οι 4 γάμοι, η οικονομική εξαπάτηση από τη μία του σύζυγο και τα άπειρα χρέη πριν το τέλος.

«Μου λένε στο δρόμο είστε το ίνδαλμά μου και λοιπά» θα πει σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του ο Σπύρος Φωκάς για να συμπληρώσει: «Αυτά εμένα δεν με ακουμπάνε καθόλου. Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι, μόνο που κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά».

«Το να μην τη ψωνίσεις είναι δύσκολο, όταν έρχονται και γονατίζουν μπροστά σου» θα σχολιάσει ο Έλληνας ηθοποιός, ψιθυρίζοντας τη λέξη «γονατίζουν». Ο Σπύρος Φωκάς όχι μόνο έσπασε το φράγμα της ανωνυμίας αλλά είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα του χεριού καλλιτέχνες της γενιάς του, οι οποίοι καδραρίστηκαν σε χολιγουντιανό σελιλόιντ.

«Άγιος δεν ήμουν» θα απαντήσει σε σχετική με την απιστία ερώτηση δημοσιογράφου. «Το είχα πει και σε έναν παπά, μάλιστα, γιατί υπήρξαν κάποια πράγματα στα οποία παρενέβη κι εγώ. Σαν τι με ρωτάει ο παπάς. Λέω, το γνωστό. Συγχωρεμένος μου λέει ο παπάς, ούτε ο Αδάμ δεν μπόρεσε να αντισταθεί».

«Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο και δεν ήταν σαν την αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπώ»

Από την ταινία «Ντάμα Σπαθί» με την Έλενα Ναθαναήλ / Photo: YouTube

Η τρίτη του γυναίκα

«Τέσσερις γυναίκες είχα στη ζωή μου, τις οποίες και παντρεύτηκα. Α, όχι και μία γκόμενα. Πέντε σύνολο» θα προσθέσει με νεανικό κέφι και χωρίς ίχνος προσποίησης, σαν ένας αιώνιος πιτσιρικάς που μετράει τις ερωτικές του επιτυχίες.

«Εκτός από μία, με όλες πέρασα καλά. Η τρίτη μου γυναίκα μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, ενώ η ίδια λέει ακόμα ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας άφησε φράγκο. Εντωμεταξύ, μου πήρε μισό εκατομμύριο δολάρια. Για μένα ήταν πολλά για τον Λάτση δεν είναι τίποτα. Ευτυχώς η τέταρτη γυναίκα μου είχε ένα σπίτι και μπορούμε να μην πληρώνουμε νοίκι. Μόνο ευχαριστώ μπορώ να της πω» θα εξομολογηθεί ο μεγάλος σταρ, ο οποίος δεν αισθάνθηκε ποτέ έτσι.

«Πρωταγωνιστής; Δεύτερος; Τρίτος; Ένα πέρασμα; Όχι… Πιστέψτε με … Δεν παίζει κανέναν ρόλο… Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα…»

Από την ταινία «Το Διαμάντι του Νείλου» με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Μάικλ Ντάγκλας / Photo: YouTube

Από την ταινία «Το Διαμάντι του Νείλου» με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Μάικλ Ντάγκλας / Photo: YouTube

Η αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπάει

«Κάποτε αυτή η βιογραφία θα συμπληρωθεί σε τρίτο πρόσωπο. Πέρασα μιαν όμορφη ζωή. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους, είδα πολλά μέρη, μπήκα σε σαλόνια που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι μπαίνουν. Έκανα μια δουλειά που μου άρεσε και που θα μπορούσα να την κάνω και τσάμπα. Γιατί για μένα το σινεμά ήταν έρωτας και ψώνιο και δεν ήταν σαν την αγάπη της Τιτίκας που ποτέ δεν έμαθε ότι την αγαπώ» γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του, με τίτλο «Ένα Πέρασμα…» ο Σπύρος Φωκάς και συμπληρώνει:

«Το σινεμά το αγάπησα και του το έδειξα. Εκεί όμως είχα και ανταπόκριση. Με αγάπησε κι εκείνο. Μπορεί να μην ήμουν πάντα πρωταγωνιστής. Όμως, πιστέψτε με, ακόμα και σαν κομπάρσος αν υπηρετήσεις αυτήν την τέχνη, πάλι θα σε μαγέψει. «Πάμε»…«Γυρίζουμε»… «Ησυχία»… «Κατ»… «Πάμε πάλι»… Και ο ξερός κρότος της κλακέτας θα σε συνοδεύει σε όλες τις σκηνές της ζωής σου σαν να είναι κι αυτή σινεμά μέχρι να φτάσεις στους τίτλους του τέλους… Και αρκεί να γραφτεί το όνομά σου πάνω σε αυτούς τους τίτλους… Δεν παίζει κανέναν ρόλο η σειρά… Πρωταγωνιστής; Δεύτερος; Τρίτος; Ένα πέρασμα; Όχι… Πιστέψτε με … Δεν παίζει κανέναν ρόλο… Φτάνει που έκανες ένα πέρασμα…».

«Σαν τι με ρωτάει ο παπάς. Λέω, το γνωστό. Συγχωρεμένος μου λέει ο παπάς, ούτε ο Αδάμ δεν μπόρεσε να αντισταθεί»

Τον ήθελε ο φακός και ο Σπύρος ήθελε τον φακό

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 17 Αυγούστου του 1937, και ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.

Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών. Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη.

Έχτισε μια σπουδαία καριέρα πάνω στον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση. Τον έχουμε δει στο γυαλί και σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά οι παλιότεροι σίγουρα τον θυμούνται από τις επιτυχίες του στον ελληνικό κινηματογράφο δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ.

Στη διεθνή του κινηματογραφική καριέρα έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και μέσα από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Στην ελληνική τηλεόραση είχε πρωταγωνιστήσει σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, όπως «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κ.λπ.

Σε δημοσίευμα ξένης εφημερίδας, το 1985, είχε γραφτεί ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλέν Ντελόν, καθώς ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση

Δείτε το βίντεο 

Χόλιγουντ καλεί Σπύρο

Ο Σπύρος Φωκάς έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί δεν του άρεσε η νοοτροπία των Αμερικανών, όπως δήλωσε πολλές φορές μετέπειτα.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno.

Ακολούθως, οι Αμερικανικές παραγωγές μπήκαν στη ζωή του και μαζί με αυτές και το Χόλιγουντ, κάτι που ελάχιστοι είχαν καταφέρει. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» με τον Μάικλ Ντάγκας και το «Ράμπο 3» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

«Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Μάικλ Ντάγκλας στον Μαραθώνα» θα θυμηθεί ο Σπύρος Φωκάς «του είπα να έρθει μαζί μου, να τον βγάλω έξω. Έρχεσαι μαζί μου, του είπα. Βεβαίως, απάντησε αυτός, που θα πάμε; Τι σε νοιάζει που θα πάμε, δεν έχεις εμπιστοσύνη στο μπόι μου, τουλάχιστον, ότι θα σε πάω κάπου καλά; Και τον πήγα σε ανατομικούς χορούς» θα προσθέσει κουνώντας τα χέρια του αλά οριεντάλ ο διεθνής «γόης».

Σε δημοσίευμα ξένης εφημερίδας, το 1985, είχε γραφτεί ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλέν Ντελόν, καθώς ο ξένος Τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση.

«Αφού δεν μου αρέσει εμένα αυτό ο κόσμος, δεν τον εγκρίνω, δεν έχω το δικαίωμα να φέρω παιδιά σε αυτόν χωρίς να τα ρωτήσω»

Με τον Μάικλ Ντάγκλας, τον οποίο πήγε σε ανατολίτικους χορούς / Photo: YouTube

Η προσωπική του ζωή – Πάντα μιλούσε ανοιχτά για αυτήν

Ο ηθοποιός πριν την τέταρτη γυναίκα του, τη Λίλιαν Φωκά, είχε κάνει τους εξής γάμους: Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε, στην Αγία Φιλοθέη, τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για δέκα χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της Ολυμπιακής, με την οποία πέρασε άλλα δέκα χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου δέκα χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα, Ρενέ Πάπας.

Η Ρενέ Πάπας, η οποία για ένα διάστημα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ της Ολυμπίας (είχε φέρει τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ), είναι και αυτή με την οποία ο Φωκάς είχε οικονομικές διαφωνίες κατηγορώντας την, όσο ζούσε, ως υπεύθυνη για την οικονομική του κατάρρευση.

Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει, το 2013, για τον τέταρτο γάμο του: «Παντρευόμαστε με τη Λίλιαν τον Απρίλιο με πολιτικό γάμο. Αποφασίσαμε μάλιστα να γίνει υπό το φως των “Παιδιών του πατρός”. Στη διάρκεια της επαφής μας δεθήκαμε πάρα πολύ. Έτσι θα μας παντρέψουν οι τέσσερις ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας της παράστασης Στέφανος Κακαβούλης. Εγώ πια τους λέω “τα κουμπαράκια μου”. Θα παντρευτούμε στην Αθήνα. Ο γάμος μας θα γίνει μία από τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, Δευτέρα ή Τρίτη και έπειτα θα πάμε να παίξουμε στο θέατρο».

«Πρέπει να την αποκαταστήσω είχε δηλώσει στις κάμερες, στα 74 του , όπου ντύθηκε ξανά γαμπρός.

«Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Μάικλ Ντάγκλας στον Μαραθώνα» θα θυμηθεί ο Σπύρος Φωκάς «του είπα να έρθει μαζί μου, να τον βγάλω έξω»

Με την τέταρτη σύζυγό του, Λίλιαν, την ημέρα του γάμου τους, το 2013 / Photo: NDP

Με τη θετή του κόρη, Κωνσταντίνα / Photo: NDP

«Δεν ρώτησα τα παιδιά για να τα φέρω εδώ»

Ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του παγκόσμιου στερεώματος δεν απέκτησε παιδιά με κανέναν από τους τέσσερις γάμους του και όταν ρωτήθηκε για αυτό απάντησε, συνειδητά ότι δεν έκανε παιδιά γιατί δεν του αρέσει αυτός ο κόσμος.

«Αφού δεν μου αρέσει εμένα αυτό ο κόσμος, δεν τον εγκρίνω, δεν έχω το δικαίωμα να φέρω παιδιά σε αυτόν χωρίς να τα ρωτήσω», συμπλήρωσε ο ηθοποιός, ο οποίος απέκτησε μια θετή κόρη, την Κωνσταντίνα, από την τέταρτη σύζυγό του.

Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Φωκάς, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 86 ετών, στις 10 Νοεμβρίου του 2023, είχε περάσει πολλές περιπέτειες με την υγεία του και είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αρκετές φορές.

«Περάσαμε μια τραγική κατάσταση όλο αυτό το διάστημα, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με την Εφορία. Ο Σπύρος για πρώτη φορά στη ζωή του έπειτα από επίμονες προσπάθειες πήρε πνευματικά δικαιώματα από τις τόσες ταινίες που έχει παίξει στον ιταλικό κινηματογράφο» θα πει η Λίλιαν Φωκά, το 2022, όταν ο Σπύρος Φωκάς είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Κορίνθου, για προληπτικούς λόγους, καθώς ένιωσε δυσφορία και έντονους πόνους στην καρδιά.

Στο Καλαμάκι Κορινθίας ζούσε για χρόνια με τη γυναίκα του ο ηθοποιός, καθώς τα πολλά έξοδα, όσο ζούσε στην Αθήνα, τον είχαν φέρει σε δεινή θέση.

«Ωστόσο, επειδή χρωστούσε στην Εφορία, όλα αυτά τα λεφτά από τα πνευματικά δικαιώματα παρακρατήθηκαν. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ να ζήσουμε, αλλά και να πληρώσουμε το ρεύμα, οπότε η ΔΕΗ το έκοψε. Όλα αυτά δημιούργησαν στεναχώρια, δυσφορία και πόνους στην καρδιά στον Σπύρο μου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο» είχε συμπληρώσει τότε η Λίλιαν Φωκά περιγράφοντας μια θλιβερή πραγματικότητα για έναν άνθρωπο που έζησε μια ζωή κάτω από τα φώτα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024