Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο του Ισραήλ δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίθεση της Χαμάς - Τους κατηγορούν για τρομοκράτες

Στο στόχαστρο του Ισραήλ δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίθεση της Χαμάς – Τους κατηγορούν για τρομοκράτες

Η στάση μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων

Μετά τον Μπένι Γκατζ και ο  Danny Danon, Ισραηλινός βουλευτής, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι όποιος δημοσιογράφος τράβηξε φωτογραφίες ή βίντεο από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα προστεθεί σε μια ισραηλινή «λίστα εξόντωσης», θεωρώντας τους συμμετέχοντες στην επίθεση.

Η απειλή έρχεται μετά από ερωτήματα που έθεσε ένα φιλοϊσραηλινό μέσο για την παρουσία των δημοσιογράφων στο φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και αν γνώριζαν για τις επιθέσεις.

Πώς αντέδρασαν AP, CNN, NYT και Reuters

Οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν σθεναρά ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση και δήλωσαν ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν επίσης απορρίψει τον ισχυρισμό ότι με κάποιο τρόπο είχαν γνώση εκ των προτέρων για την επίθεση, αλλά έχουν αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στις σχέσεις τους με τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Το Associated Press και το CNN διέκοψαν τις σχέσεις τους με έναν ανεξάρτητο φωτογράφο χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους.

Οι New York Times, εν τω μεταξύ, υπερασπίστηκαν σθεναρά έναν από τους ανεξάρτητους φωτογράφους τους, λέγοντας ότι είχαν διατυπωθεί «αόριστοι ισχυρισμοί» εναντίον του Yousef Masoud και ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» για τις κατηγορίες.

«Η επανεξέταση της δουλειάς του δείχνει ότι έκανε αυτό που κάνουν πάντα οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων ειδησεογραφικών γεγονότων, καταγράφοντας την τραγωδία καθώς εκτυλίσσεται», ανέφερε ανακοίνωση των New York Times.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι οι αβάσιμες κατηγορίες και οι απειλές προς τους δημοσιογράφους θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και υπονομεύουν το έργο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Και το Reuters διέψευσε ότι είχε προηγούμενη γνώση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς.

«Είμαστε ενήμεροι για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον δύο ανεξάρτητων φωτογράφων που συνέβαλαν στην κάλυψη του Reuters στις 7 Οκτωβρίου. Αποκτήσαμε φωτογραφίες από δύο φωτογράφους της Γάζας που βρίσκονταν στα σύνορα, με τους οποίους δεν είχαμε καμία προηγούμενη σχέση. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters τραβήχτηκαν δύο ώρες αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες και ύστερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι οι μαχητές πέρασαν τα σύνορα. Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν στο πεδίο στα σημεία που προσδιορίζονται στην έρευνα» αναφέρει το πρακτορείο.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024